Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

IT-iștii din Sibiu, invitați să contribuie la dezvoltarea sectorului de profil din Republica Moldova

Delegatia Sibiu IT Cluster

Companiile de IT din Sibiu pot beneficia de oportunități de extindere a business-ului în Rep. Moldova. Facilitățile oferite la deschiderea unui sediu în Moldova Innovation Technology Park conferă mediul prielnic pentru inovație și dezvoltare. Toate acestea au fost prezentate în cadrul Forumului Economic de la Chișinău, unde Sibiu IT Cluster a participat la invitația colegilor de Cluj IT Cluster.

Sibiu IT Cluster a participat în perioada 22-23 februarie 2024, la invitația Cluj IT Cluster, la Forumul Economic de la Chișinău. Evenimentul din capitala Moldovei, organizat sub auspiciile Familiei Regale a României, a reunit oameni de afaceri și experți din industria IT, reprezentanți ai autorităților locale și naționale, ai universităților și organizațiilor non-guvernamentale din România și Republica Moldova, dar și investitori din țări precum Polonia sau Italia, potrivit comunicatului remis de Asociația Sibiu IT.

În cele două zile ale Forumului Economic de la Chișinău au avut loc mai multe paneluri de discuții, în jurul a trei direcții principale: investiții, inovare, integrare europeană. Printre subiectele dezbătute s-au regăsit și cele legate de dezvoltarea orașelor inteligente, tendințele de vârf și inovații în domeniul IT, digitalizarea zonelor rurale și a diverselor industrii, energia regenerabilă sau accesarea și utilizarea fondurilor europene nerambursabile.

Vicepreședintele Sibiu IT Cluster,  Marius Pătroi, a participat în cadrul panelului „Innovation Days IT: tendințe și inovații în domeniul tehnologiei informației”, alături de Președintele Cluj IT Cluster, Stelian Brad. Pentru Sibiu IT Cluster au fost prezentate direcţiile de dezvoltare şi obiectivele pentru anul 2024, dar şi intenţia de colaborare cu clustere de profil şi cu mediul de afaceri din Republica Moldova. Cu această ocazie a fost lansată invitaţia către reprezentanţii industriei IT&C din Moldova de a participa la un eveniment care presupune schimbul de experienţă și bune practici, în Sibiu, unde s-a format deja o comunitate IT activă și implicată.

„În Sibiu deja s-a coagulat o comunitate IT&C puternică, suntem implicați activ în mai multe direcții, fie că vorbim de educație, antreprenoriat, startup-uri și dezvoltarea de produse sau business-uri cu tradiție și este de interes pentru noi să vedem astfel de posibilități și în Republica Moldova”, a declarat Vicepreședintele Sibiu IT Cluster, Marius Pătroi.
Panel de discuții

Evenimentul, ajuns la a doua ediție, a fost organizat de Clubul de afaceri „International Business Society”, în parteneriat cu Agenția de Investiții din Moldova, StarNet, Digital Park, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova a Guvernului României și Transylvania Today.

Facilitățile oferite pentru companiile din sectorul IT

Pentru companiile din domeniul IT care doresc să-și deschidă un sediu în Parcul Tehnologic de Inovare din Moldova (Moldova Innovation Technology Park) sunt oferite o serie de extra beneficii, precum scutirea totală de impozit pe salariu, astfel încât salariul net devine egal cu salariul brut, dar și impozit unic pe profit de 7%, în timp ce profitul reinvestit este scutit de impozit complet.

Creștere de 9,4% din PIB, înregistrată de industria IT din Moldova

Industria IT&C din Republica Moldova este unul din sectoarele strategice ale economiei de peste Prut, cu cea mai accelerată creștere, de 9,4% din PIB. Pentru a susține și potența această creștere, Republica Moldova oferă o serie de facilități pentru investitorii români și străini, cum ar fi platforme online one-stop-shop pentru înființarea unei firmei în câteva ore, o platformă unică online pentru raportarea și plata taxelor și impozitelor, pentru asigurările medicale și sociale, recunoașterea semnăturilor electronice emise în Uniunea Europeană, dar și posibilitatea emiterii unei semnături electronice de către Republica Moldova. De asemenea, autoritățile din Moldova pot emite împuterniciri judiciare in format electronic pentru relațiile cu instituțiile statului. Pe scurt, implementarea unui sistem de tip remote business management.

Moldova Innovation Technology Park

Credit foto: Asociația Sibiu IT

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Asociația Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj a decis să marcheze anul aniversar al organizației prin evenimente în cascadă, primul fiind programat în 1 martie.  

Antreprenoarele clujene sărbătoresc două decenii la Academia Română

Articolul următor

S-a lansat Lexure Legal Hub, un concept unic pe piața avocaturii de drept penal al afacerilor din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share