Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Viața-i grea la Cluj, dar profitul e dublu. “Am securizat veniturile angajaților”

Compania clujeană de tehnologie Life Is Hard (LIH) a anunțat rezultatele financiare preliminare pe 2023, inclusiv pentru cele în care are dețineri.
Cătălin Chiș și-a propus ca veniturile și beneficiile salariaților să fie corelate cu performanța lor individuală | Foto: LIH

Compania clujeană de tehnologie Life Is Hard (LIH) a anunțat rezultatele financiare preliminare pe 2023, inclusiv pentru firmele în care are dețineri.

LIH Florești și deținerile sale (Innobyte Solutions București – 100%, Performia Finance Cluj-Napoca – 40%) au înregistrat o dublare a profitului net, care a ajuns la 7,1 milioane lei. EBITDA (profit înainte de taxe, dobânzi și amortizare, n. red.) consolidat orientativ pentru cele trei companii a crescut cu 65%.

Volumul total de business a însumat 43,9 milioane lei cifră de afaceri, o creștere de 23,8% față de 2022. Cea mai mare pondere în rezultatele consolidate orientativ o are activitatea compania emitentă, LIH. Aceasta a înregistrat creșteri semnificative la nivelul tuturor indicatorilor de performanță.

Afacerile realizate de LIH în 2023 se ridică la 30,5 milioane lei (cu 22% mai mari), iar profitul net a ajuns la 6,4 mil lei (cu 39% mai mare), însemnând o execuție bugetară de 146% pe acest indicator. Compania se află într-un echilibru financiar stabil din perspectiva solvabilității, având un grad scăzut de risc.

“Întregul ecosistem de business LIH, Performia si Innobyte a avut creșteri de două cifre în 2023, urmând curba ascendentă din ultimele perioade de raportare și generând un profit net important, în creștere cu 102%. Sunt rezultate fundamentate pe viziunea noastră strategică de dezvoltare, pe care o urmăm consecvent pe toate liniile de business. Ne va genera creșteri consistente și în viitor”, menționează Cătălin Chiș, CEO și președinte al LIH.

Asigurările, principala direcție de business

Emitentul LIH și-a consolidat produsul principal, 24broker, cea mai extinsă platformă de distribuție de asigurări din România, dezvoltând noi module și integrând componenta de inteligență artificială, în urma unei investiții de 10,6 milioane lei din fonduri UE (6,8 milioane) și resurse proprii (3,8 milioane).

În linie cu strategia de dezvoltare a unui ecosistem comprehensiv de distribuție de asigurări, care să faciliteze accesul la piață a cât mai multor produse si jucători, LIH a dezvoltat 24MGA – un produs nou, inovator, dedicat companiilor de asigurare europene care doresc să pătrundă pe piețe noi colaborând cu brokerii locali.

LIH a recunoscut potențialul considerabil al XIGA, un startup insurtech care avansează conceptul embedded insurance în regiunea Europei Centrale și de Est și în care LIH are o cotă de participare de 10%, prin LIH Ventures. XIGA operează pe model B2B2C și își propune să ofere companiilor business to customer posibilitatea de a include produse de asigurare în oferta lor, crescându-și, astfel, veniturile și facilitând accesul digital al utilizatorilor finali la produse din insurance care le asigură protecție.

Prezența pe piața de eCommerce, derulată prin Innobyte Solutions, s-a consolidat prin investiții într-un nou tip de competență tehnologică (VTEX, platforma cu cea mai mare expansiune globală), care a generat în 2023 un volum de business relevant, securizând reziliența companiei pe termen mediu și lung. Cifra de afaceri a Innobyte a ajuns la 12,5 milioane lei (+30% vs 2022), profitul net a depășit 2 milioane (+41%).

Prezența LIH pe zona de consultanță financiară, derulată prin Performia Finance (unde deține 40%) s-a întărit în 2023. Performia a pus anul trecut accentul pe investiții în procesare automatizată și consolidarea echipei interne. Aceasta a dus la un profit net de 0,59 milioane lei. Acest proces a generat o urcare de 20% a cifrei de afaceri, care a atins 3,4 milioane lei la final de 2023, iar beneficiile în profit vor fi materializate în anii următori.

Birurile majorate de stat, absorbite de firmă

“Suntem la startul expansiunii regionale, iar tehnologia și inovarea sunt cele două atribute principale pe care ne bazăm performanța și creșterea capacității de operare a întregului ecosistem de business LIH.

Acordăm o atenție deosebită oamenilor din echipele noastre, dezvoltarea lor fiind baza evoluției noastre viitoare. În 2023 am adoptat două măsuri importante care îi vizează direct: am preluat integral costurile generate de noua legislație fiscală din IT, securizând veniturile angajaților vizați de aceste prevederi,

Am decis să extindem programele Stock Option Plan către angajații tuturor companiilor în care LIH este acționar, inclusiv Innobyte și Performia. Ne dorim ca aceștia să resimtă direct beneficiile fiecărei etape de creștere, corelate cu performanța individuală”, spune Chiș. LIH este prima companie românească de software listată la BVB, piața AeRo, segmentul Premium, iar din 2021 face parte din indicele BET AeRO.

LIH a integrat fondul de comerț al companiilor Active Power Solutions și TreeComm, distribuitori de telecomunicații business to business, a preluat 40% din acționariatul Performia Finance (servicii financiare), respectiv 100% din Innobyte Solutions (comerț electronic).

În 2022, a fondat LIH Ventures, divizie de inovare pentru asigurări și domenii conexe prin care își propune să susțină investiții în startup-uri cu potențial regional. Activitatea LIH este concentrată pe digitalizare pentru companii și comunități, cu focus crescut pe industria de asigurări.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

An greu pentru Aeroportul Cluj. “Inaugurăm terminalul extins în mai”

Articolul următor

Construcții Bihor are un an să modernizeze Biblioteca Județeană Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share