Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Construcții Bihor are un an să modernizeze Biblioteca Județeană Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, managerul Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Bihor, Ancuța Șchiop, și Gavrilă Ghilea, reprezentantul firmei Construcții Bihor, au semnat miercuri, 28 februarie, contractul de execuție pentru modernizarea Bibliotecii.

Valoarea contractului de execuție este de 10.379.046,66 lei, inclusiv TVA, iar termenul pentru finalizarea proiectului este de 12 luni, de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Finanțarea este asigurată din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Accesul cititorilor și activitiățile copiilor nu vor fi afectate de desfășurarea lucrărilor. Programul de funcționare va rămâne neschimbat, iar accesul se va face printr-o intrare secundară, dinspre Peța, întrucât șantierul va începe cu accesul și holul de la intrarea principală a clădirii. Managementul și activitatea administrativă vor fi relocate temporar în Centrul Cultural de pe Calea Clujului, o clădire realizată cu fonduri europene printr-un proiect al Bibliotecii”, a precizat Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai.

„După ce constructorul va depune garanția de bună execuție, vom da ordinul de începere a lucrărilor. În următoarele două săptămâni, Biblioteca va elibera spațiile care vor fi afectate de lucrări, iar până la sfârșitul lunii martie vor începe lucrările propriu-zise. Până atunci, firma va face organizarea de șantier și va depune documentațiile necesare. Mulțumesc colegilor din echipa de proiect și conducerii Bibliotecii pentru implicare și pentru semnarea contractului. La finalul lucrărilor, Biblioteca Județeană va fi total modernizată și digitalizată, oferind condiții mult mai bune cititorilor și facilități suplimentare”, a declarat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

Biblioteca rămâne deschisă

Renovarea sediului central al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai presupune delimitarea clădirii inițiale în două zone distincte, una pentru depozitele de carte și birourile personalului angajat, iar alta deschisă în totalitate publicului, compusă dintr-un atrium și spații adiacente acestuia.

La parter va fi regândit accesul, vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere cărți și lift. Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). Aici va fi amplasat și fondul de carte pentru cei mici.

La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți. La etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediateca și un studio pentru înregistrări.

 

Digitalizare

O altă componentă a investiției este digitalizarea bibliotecii, care va face obiectul unei licitații ulterioare. Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru scanarea cărților.

Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio book, dar și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori.

,,Renovarea și echiparea sediului central al Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Bihor” se desfășoară în cadrul unui proiect mai larg, care cuprinde modernizarea a 29 de biblioteci din județ, din localitățile Oșorhei, Sânmartin, Sântandrei, Nojorid, Aștileu, Borș, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca, Tulca, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Salonta, Ștei, Săcueni și Valea lui Mihai.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Compania clujeană de tehnologie Life Is Hard (LIH) a anunțat rezultatele financiare preliminare pe 2023, inclusiv pentru cele în care are dețineri.

Viața-i grea la Cluj, dar profitul e dublu. "Am securizat veniturile angajaților"

Articolul următor

A3 București - Brașov: Tronsonul de autostradă Cristian – Codlea, SF aprobat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share