Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

An greu pentru Aeroportul Cluj. “Inaugurăm terminalul extins în mai”

Aerogara din Someșeni a făcut pași în direcția securității și siguranței în perimetru | Foto: TB, AIAIC

Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC) derulează proiecte de 126 milioane €, cu 14 șantiere, însă traficul va fi influențat de dificultățile de pe piața aviatică internațională.

„Odată cu finalizarea platformei de staționare a aeronavelor de pe AIAIC, pe care am inaugurat-o, oferim noi facilități atât pentru companiile aeriene, cât și pentru agenții de handling care deservesc avioanele. Cele patru locuri suplimentare de staționare vor duce la creșterea capacității operaționale și vor spori gradul de siguranță în desfășurarea activităților specifice zonei de operațiuni aeriene.

În acest an vom finaliza și cel mai important proiect de infrastructură, extinderea terminalului plecări, investiție de 365 milioane lei, din care suma asigurată de UE și de la bugetul de stat este de 150 de milioane.

Noul terminal va fi extins cu 7.200 mp. În noua sa configurație va fi adaptat pentru traficul din Spațiul Schengen și Non-Schengen și va crește gradul de confort al pasagerilor”, a declarat directorul general al AIAIC, David Ciceo.

     

Avertismentele Wizz și Ryanair

El a atenționat însă asupra contextului global în care se derulează investițiile de la Cluj. “Anul trecut am avut un trafic de 3,2 milioane de pasageri, în creștere cu 23% față de cel precedent, însă în 2024 s-ar putea să nu depășim acest nivel. Va fi un an dificil.

Wizz Air – și nu numai această companie – întâmpină probleme cu motoarele Pratt & Whitney, trebuie verificate 1.200 la nivel mondial, procedura durează 270 de zile în cazul fiecăruia. Operatorii aerieni au foarte multe aeronave indisponibilizate și au fost nevoiți să anuleze frecvențe și destinații, nu numai la Cluj, ci și la București, Budapesta, Craiova.

Există întârzieri în livrarea aeronavelor Boeing. Ryanair a și anunțat că nu își poate extinde rețeaua de destinații și frecvențe, iar directorul său general, Michael O’Leary a spus că ar putea să crească și tarifele la biletul de avion cu 10-15%.

Facem eforturi de marketing,  trebuie să fim prudenți, colaborăm și cu Wizz Air, și cu celelalte companii aeriene, dar este un an în care nu sunt suficiente aeronave pe piață. Avem multe destinații de vacanță, vom mai anunța altele în perioada următoare.

O altă provocare este intrarea în Spațiul Schengen; colaborăm foarte bine cu Poliția de Frontieră și Direcția Regională Vamală pentru a stabili toate detaliile. Din păcate, vom finaliza extinderea terminalului de plecări abia la sfârșitul lunii mai, până atunci va fi acea procesare temporară în containere.

70% din traficul de pe AIAIC va fi Schengen și 30% non-Schengen. Intrarea în Schengen va fi o facilitate extraordinar de bună – la plecare și la destinație nu va mai fi nevoie de controlul pașapoartelor sau actelor de identitate – care va fluidiza traficul și va contribui la o procesare mai rapidă”, a spus Ciceo.

Odată cu finalizarea platformei de staționare a aeronavelor de pe AIAIC, pe care am inaugurat-o, oferim noi facilități atât pentru companiile aeriene, cât și pentru agenții de handling care deservesc avioanele.

 

Top destinații regulate AIAIC

  1. București Otopeni 294.928
  2. Londra Luton 272.120
  3. Milano Bergamo 230.653
  4. Paris Beauvais 159.673
  5. Bruxelles Charleroi 135.778
  6. Munchen 131.299
  7. Barcelona 93.346
  8. Madrid 80.382
  9. Istanbul 80.133
  10. Bologna 78.063

Odată cu finalizarea platformei de staționare a aeronavelor de pe AIAIC, pe care am inaugurat-o, oferim noi facilități atât pentru companiile aeriene, cât și pentru agenții de handling care deservesc avioanele.

Nouă parcare de aeronave

“Avem patru proiecte în zona Clujului. Platforma pe care am finalizat-o nu se putea realiza fără o echipă închegată: manager, benaficiar de proiect, proiectant, executant. Trecem prin multe probleme legislative, lipsa forței de muncă, dificultăți de aprovizionare din cauza războiului. Am finalizat însă cu o echipă și o organizare bune această lucrare care aparent este doar un beton, dar care presupune multe intervenții tehnice și proceduri mai deosebite”, a arătat Doru Penciu, director general al antreprenorului ACI Cluj.

„Fondurile UE reprezintă o sursă importantă de finanțare. Am finalizat proiecte cu cofinanțare europeană prin care am dezvoltat infrastructura aeroportuară și am achiziționat echipamente care vor crește gradul de siguranță și securitate.

AIAIC a implementat sau are în curs de implementare 14 proiecte prin Programul Operațional Infrastructură Mare, de 126 milioane €, din care suma asigurată de UE și de la bugetul de stat este de 47 milioane €”, a menționat președintele AIAIC, Viorel Federiga.

AIAIC, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean, a inaugurat o nouă platformă pentru staționarea aeronavelor, cu patru locuri de staționare. Aceasta a fost realizată din fonduri UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea proiectului a fost de 33 milioane lei, din care 10,9 milioane de la UE, iar 1,6 milioane, de la bugetul de stat.

Platforma este dotată cu sisteme de balizaj și de iluminat de ultimă generație și are o suprafață construită de 32.251 mp, din care 15.800 mp cele patru locuri de staționare pentru aeronave. Conectarea platformei la pista de decolare – aterizare și la noua cale de rulare paralelă cu pista va asigura fluidizarea mișcărilor aeronavelor și va optimiza desfășurarea activităților operaționale în condiții de siguranță.

Supraveghere cu inteligență artificială

Un alt proiect realizat din fonduri nerambursabile a fost de creșterea a siguranței și securității pasagerilor pe AIAIC, de 28 de milioane de lei, contribuția UE fiind de 20 milioane, iar cea de la bugetul de stat,  de 3 milioane.

Aeroportul dispune acum de gard perimetral inteligent dotat cu echipamente de supraveghere de ultimă generație, sistem integrat de televiziune cu circuit închis, echipament de siguranță pentru înlăturarea urmelor de cauciuc de pe pistă, alte echipamente pentru întreținerea suprafețelor din zona de operațiuni aeriene.

AIAIC a încheiat 2023 cu un record propriu de 3,24 milioane pasageri, în creștere cu 11% față de 2019 și cu 23% mai mult față de 2022, consolidându-și poziția de primul aeroport regional al țării. Zborurile includ 50 de rute, în 23 de țări. Traficul spre destinațiile turistice active a urcat cu 49%. Cele 10 trasee de charter au inclus Grecia, Turcia, Cipru, Tunisia, Egipt.

Aeroportul Internațional Avram Iancu (AIAIC) derulează proiecte de 126 milioane €, cu 14 șantiere, însă traficul va fi influențat de dificultățile de pe piața aviatică internațională.

Top țări de destinație AIAIC

  1. Italia 501.540
  2. Germania 447.083
  3. Marea Britanie 436.701
  4. Spania 373.685
  5. România 297.324
  6. Franța 218.439
  7. Belgia 135.778
  8. Turcia 87.260
  9. Irlanda 74.998
  10. Olanda 64.992

Ghid pentru pasagerii turbulenți

Managementul aeroportului clujean a decis să elaboreze un manual de acțiune în cazul pasagerilor care fac scandal în aerogară și a solicitat persoanelor care călătoresc să respecte întocmai indicațiile de pe bilet pentru a nu fi nevoite ca apoi să achite taxe suplimentare pentru bagaje. Tehnologia noilor echipamente care sunt instalate vor permite și depistarea rapidă a pasagerilor care își abandonează bagajele în incintă, cu ajutorul Brigăzii Antiteroriste.

Proiecte finalizate:

  • Platformă staționare aeronave (4 locuri) 33 mil. lei
  • Creșterea siguranței și securității pasagerilor 28 mil. lei
  • Autospeciale de îndepărtare zăpadă și gheață de pe aeronave 13 mil. lei

Facilități noi:

  • Supraveghere video (360 camere)
  • Detecție perimetrală efracție
  • Depistarea persoanelor care pătrund ilicit în perimetrul aeroportuar
  • Control acces (alarmă la uși forțate)
  • Recunoaștere facială chiar pentru persoanele deghizate
  • Videoanaliză inteligentă prin inteligență artificială (80 camere video)
  • Monitorizarea alarmelor în timp real
  • Echipament de îndepărtare a cauciucului de pistă
  • Turnuri mobile de iluminat în jurul aeronavei
  • Utilaj de întreținere a ierbii

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Noul sediu al CSEI, de pe situat pe str. Aviator Bădescu, a fost edificat în cadrul unei investiții de 32 de milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată inclusă.

Nord Conforest a finalizat cea mai modernă școală specială din România

Articolul următor
Compania clujeană de tehnologie Life Is Hard (LIH) a anunțat rezultatele financiare preliminare pe 2023, inclusiv pentru cele în care are dețineri.

Viața-i grea la Cluj, dar profitul e dublu. "Am securizat veniturile angajaților"

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share