Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul BT a coordonat o emisiune Fidelis de 360 milioane €

Oferta primară de vânzare Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager, intermediar), Banca Transilvania (grup de distribuție), ambele din Cluj, Alpha Bank România, BCR, BRD (intermediari).
Companiile intermediare și instituțiile de stat au marcat reluarea proiectului în acest an | Foto: BVB

Oferta primară de vânzare a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (lead manager, intermediar), Banca Transilvania Cluj (grup de distribuție), Alpha Bank România, BCR, BRD (intermediari).

Titlurile de stat Fidelis au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili. „Avem oportunitatea de a evidenția contribuția noastră, ca partener în acest program, la educația financiară și cultura sănătoasă de economisire și investire, care a ajuns să caracterizeze clienții de retail în ultimii ani, odată cu lansarea proiectului de emisiuni pentru populație Fidelis prin BVB.

O nouă ofertă de succes demonstrează atractivitatea produselor în condițiile actuale de piață și recurența cu care investitorii revin către emisiunile de titluri de stat, odată cu acumularea de disponibil sau cu maturarea edițiilor anterioare”, spune Daniela Secară, directorul BTCP.

Ministerul Finantelor (MF) a atras 844 milioane lei, respectiv 190 milioane € (valori însumând 360,3 milioane €), prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (Fidelis) derulată în acest an prin sistemele BVB.

„Sunt mai multe aspecte pozitive pe care le-am remarcat recurent la finalul ultimelor ediții Fidelis. A crescut în rândul românilor gradul de conștientizare cu privire la avantajele investirii economiilor. Mă bucur că se menține încrederea investitorilor față de capacitatea noastră de a oferi instrumente avantajoase, dar și că reușim să avem un rol marcant în dezvoltarea pieței locale de capital.

Spiritul solidar al comunității de donatori-investitori s-a consacrat. Chiar dacă am redus perioada de subscriere cu o săptămână, tot au depășit numărul tuturor edițiilor: 1.405 au donat sânge și au salvat 4.200 vieți, plecând și cu cea mai bună ofertă a emisiunii”, a declarat Marcel Boloș, ministrul finanțelor.

Vor să relanseze piața derivatelor

„Statul este un partener important al pieței de capital, atât prin susținerea pe care o oferă, prin instituțiile sale, în demersurile pe care le întreprindem pentru accelerarea dezvoltării pieței, cât și prin această consecvență în derularea ofertelor Fidelis de către Ministerul Finanțelor. Aceste titluri de stat au o componentă de diversificare a surselor de finanțare de către Trezorerie.

Pe de altă parte, sunt un instrument de educație financiară pentru foarte mulți români care prin Fidelis fac un prim pas în lumea investițiilor. Aceste aspecte au cântărit mult în decizia noastră de a premia Ministerul Finanțelor pentru această consecvență în emisiunile de titluri de stat Fidelis”, a spus Radu Hanga, președintele BVB.

„Oferta de instrumente financiare disponibile pentru investiții la BVB crește cu fiecare nouă listare, de acțiuni sau obligațiuni. În ultimii ani aceasta s-a diversificat mult, prin cele peste 190 de listări, inclusiv prin obligațiunile municipale care încep să fie emise de autoritățile locale.

Gama de instrumente financiare se va extinde și mai mult odată cu operaționalizarea CCP.RO Bucharest și relansarea pieței derivatelor, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat cererea de autorizare”, a afirmat Adrian Tănase, director general al BVB.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 21 februarie – 1 martie, românii au plasat 14.000 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.

Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile. În emisiunea Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

21 de crame româneşti participă la Prowein 2024 Düsseldorf 

Articolul următor

În perioada 8 – 10 martie se desfășoară ediția a III-a Târgului Agro Expo Satu Mare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share