Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

S-a semnat contractul pentru spitalul de 135 milioane de euro de la Oradea

Patronul Construcții Erbașu, Cristian Erbașu, și primarul Oradiei, Florin Birta, au semnat vineri, 8 martie 2024, contractul pentru proiectarea și execuția noului spital de boli infecțioase de pe strada Vlădeasa, cel mai mare proiect și cea mai mare investiție din istoria Municipiului Oradea.

Au mai fost prezenți: Călin Roman, director Erbașu Transilvania și dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.

Investiția, în valoare de 363.632.272,29 lei (fără TVA), va fi realizată de asocierea formată din Construcții Erbașu SA – lider de asociere,  Terra Gaz Construct SRL – asociat 1 și Concelex SRL – asociat 2.

Noul spital se realizează prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C12 – Sănătate, proiectul fiind implementat de Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei Oradea.

„La finalul anului trecut am semnat contractul de finanțare pentru realizarea unui spital nou în Oradea, în valoare de 135 milioane euro. Astăzi am făcut un pas important pentru implementarea acestui proiect, semnând contractul de proiectare și execuție și estimăm că undeva până în a doua jumătate a lunii septembrie vor începe lucrările. Acesta este singurul spital public care va fi construit în Oradea și județul Bihor de la Revoluție și până în prezent. Proiectul e rodul colaborării dintre Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, Consiliul Județean punând la dispoziție terenul în suprafață de 2,5 ha, iar Primăria Oradea și Spitalul Județean Bihor ocupându-se de pregătirea documentelor pentru finanțare, pentru licitație și pentru implementarea proiectului. La final, toate secțiile de pneumoftiziologie, de boli infecțioase și cele ale Dispensarului TBC vor fi mutate în noul spital, care va pune la dispoziția pacienților condiții de tratament la standarde europene”, a precizat primarul Florin Birta.

Valoarea construcției și dotări – 135 milioane de euro

Valoarea totală a proiectului „Construire Spital Boli Infecțioase și Pneumologie, Dispensar TBC și Funcțiuni conexe” este de 672.473.919,22 lei (TVA inclus),  finanțarea nerambursabilă fiind de 95%. În această valoare a proiectului intră, pe lângă proiectarea și execuția lucrărilor, și partea de dotări cu echipamente medicale, mobilier, dotări IT, soft-uri, dirigenția de șantier.

Termenul pentru realizarea părții de proiectare este de 6 luni, iar pentru execuția lucrărilor de 30 de luni.

Noua unitate medicală urmărește gruparea specialităților boli infecțioase și pneumoftiziologice la o singură adresă, într-o unitate spitalicească modernă, care să răspundă tuturor cerințelor de calitate actuale.

Noul spital va corespunde cerințelor secolului XXI

Capacitățile noului spital de boli infecțioase și pneumoftiziologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea sunt formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare și un bloc operator modern, care va face ca pacienții să nu mai trebuiască să fie transportați la alte spitale pentru intervenții chirurgicale.

Unitatea medicală se va ridica pe 4 etaje, va avea minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă a pacienților (ce vor putea fi suplimentate la 295 de paturi, în funcție de necesități). La acestea se adaugă 20 de paturi în regim de spitalizare de zi și 11 paturi pentru terapie intensivă, ajungându-se la un total de minimum 249 de paturi și maximum 326 de paturi.

De asemenea, spitalul va avea și un compartiment pentru urgențe, cu cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale deservite: boli infecțioase, pneumoftiziologie, un cabinet pentru vaccinuri și spații pentru deservirea funcției educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți etc).

Totodată, va exista un compartiment pentru primiri urgențe, cameră de tratament și monitorizare, 3 izolatoare cu câte o cameră de gardă pentru fiecare dintre specialitățile medicale.

Spitalul va cuprinde și un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități, precum și săli de tratamente. În cadrul ambulatoriului se va regăsi și o camera hiperbarică. Ambulatoriul va avea acces direct din exterior, precum și din holul de acces al spitalului. Independent de acesta, cu acces separat de restul spitalului, se va regăsi Dispensarul TBC.

Astfel, pentru a oferi servicii medicale complete în specialitățile vizate, noua clădire va cuprinde, pe lângă serviciile necesare tratamentului pacienților internați, și serviciile necesare diagnosticului (imagistică, explorări funcționale, endoscopie bronșică și digestivă).

Pentru a facilita accesul auto, care se va realiza direct din strada Vlădeasa, se vor construi 175 locuri de parcare pentru autoturisme și 139 locuri de parcare biciclete, distribuite în parcaj subteran și parcaje la sol.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
DEER a realizat și pus în funcțiune investiții de 777 milioane lei, reprezentând 101,7% din valoarea anuală a programului de puneri în funcțiune planificat pentru 2023.

Veniturile DEER au urcat cu 1 miliard de lei

Articolul următor

Viitoarele investiții pentru dezvoltare se pregătesc pe baza rezultatelor din ultimii ani. Vizită la proiecte finanțate cu fonduri europene în județul Harghita

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share