Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Viitoarele investiții pentru dezvoltare se pregătesc pe baza rezultatelor din ultimii ani. Vizită la proiecte finanțate cu fonduri europene în județul Harghita

Începutul lunii martie a reprezentat cel mai bun prilej pentru ADR Centru să ia pulsul investițiilor pentru dezvoltare din județul Harghita, prin întâlniri de lucru directe cu administrația publică locală, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri, tema principală a discuțiilor fiind reprezentată de finalizarea proiectelor de dezvoltare și pregătirea de noi cereri de finanțare. În decurs de 2 zile au avut loc opt vizite la cele mai reprezentative proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și s-au discutat oportunitățile de finanțare prin Programul ”Regiunea Centru” (PR Centru) care este gestionat de ADR Centru în calitate de Autoritate de Management, pentru perioada 2021-2027.

 Vizita în județul Harghita a fost realizată la invitația Consiliului Județean Harghita și a Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc, fiind analizate aspecte importante privind dezvoltarea locală: a infrastructurii de transport și creșterea mobilității, reducând concomitent emisiile poluante, a structurilor destinate sprijinirii dezvoltării afacerilor, precum și pentru revigorarea turismului în întregul județ, inclusiv prin reabilitarea structurilor de primire a taberelor școlare, dintre care multe sunt în stadiu avansat de degradare. Întâlniri de lucru au avut loc la Odorheiu Secuiesc, în zona Vlăhița – Băile Homorod, la Miercurea Ciuc și în orașul Bălan.

Județul Harghita stă foarte bine la nivel regional

„Am derulat una dintre cele mai importante vizite pe plan local în Regiunea Centru. Acum avem deja date centralizate regional și suma totală absorbită din resurse publice europene în întreaga Regiune depășește un miliard euro, pentru perioada 2014-2020. Este pentru prima dată când depășim acest jalon, în istoria de 25 ani a ADR Centru. În acest context, vizita din Harghita a urmărit, pe de o parte impulsionarea finalizării proiectelor POR 2014-2020 și, pe de altă parte, găsirea oportunităților de finanțare a nevoilor locale prin PR Centru 2021-2027, pe care îl coordonăm în calitate de Autoritate de Management. În Harghita, noi am contractat 206 proiecte, din care 155 sunt finalizate tehnic. Există posibilități de etapizare pentru 18 proiecte, iar alte 20 vor fi încheiate de beneficiari până la finalul anului viitor, din resurse proprii.

Din acest punct de vedere, județul Harghita stă foarte bine la nivel regional, în special pe componentele de sprijinire a afacerilor și pe reabilitarea energetică a clădirilor publice și de locuințe. Am avut discuții productive atât cu Conducerea CJ Harghita, cât și cu Conducerea Primăriei Municipiului Miercurea Ciuc, pentru a dezvolta proiecte de mobilitate eco-eficientă, pentru crearea de parcuri industriale sau incubatoare de afaceri, dar și pentru dezvoltarea căilor de acces în toate zonele județului. Acest aspect este important deoarece la nivel local trebuie creată conectivitatea între căile de transport național, viitoarele drumuri de mare viteză care vor fi construite în partea de nord și de sud a județului și fiecare pol local de dezvoltare, din zonele de est, vest și centru ale județului”, a declarat după încheierea vizitei tehnice de lucru în județul Harghita, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Incubatorului de afaceri din Odorheiu Secuiesc – Harghita Business Center

Primul punct al vizitei a urmărit dezvoltarea structurilor de sprijin a afacerilor. Sediul incubatorului de afaceri din Odorheiu Secuiesc – Harghita Business Center, realizat în perioada 2007-2013 cu un buget total de aproximativ două milioane euro, din care jumătate au reprezentat fonduri nerambursabile – a reprezentat locul unde conducerea ADR Centru s-a întâlnit cu echipa CJ Harghita, condusă de domnul Vicepreședinte Biró Barna Botond și domnul Szakács Paál István, Director executiv al centrului de afaceri. Discuțiile au pornit de la succesul obținut de acest centru de afaceri care, de la momentul inaugurării, în urmă cu opt ani, a găzduit deja peste 150 de investitori aflați la început de drum și care au generat împreună afaceri totale de peste cinci milioane euro.

Pe baza acestui exemplu de bune practici, reprezentanții CJ Harghita au propus diverse modele de dezvoltare a unor centre similare în județ, în zona de nord la Gheorgheni, în partea de est, dar și zona centrală a județului, la Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc. În completarea acestei idei, în cursul primei zile a vizitei a fost văzut și proiectul Cod SMIS 152031 privind Înființarea unui Incubator de Afaceri sectorial în orașul Bălan, cu un buget total de peste 1,5 milioane euro, din care aproximativ jumătate reprezintă fonduri europene și care este într-un stadiu avansat de realizare, fiind propus spre etapizare pentru continuarea investițiilor în actuala perioadă de finanțare.

Drumuri județene

Vizita din județul Harghita a inclus și parcurgerea traseului în lungime de peste 50km a unuia dintre cele mai lungi drumuri județene propuse spre reabilitare în decursul perioadei 2014-2020, prin Programul Operațional Regional. Autoritățile locale caută soluții de finanțare a conexiunii de drumuri DJ131-DJ133-DJ137A, între localitățile Ulieș – Orășeni – Mărtiniș, proiect POR 2014-2020 în valoare totală de peste 25 milioane euro, pentru a deschide noi oportunități de investiții și în acest areal din zona de sud-est a județului Harghita. Ulterior, în orașul Vlăhița, la Băile Homorod, a avut loc o scurtă întâlnire de lucru cu experții tehnici din cadrul CJ Harghita, pentru prezentarea unor locații care pot obține finanțare prin PR Centru pentru dezvoltarea infrastructurii de turism pentru tineret, în cadrul apelului de proiecte Creșterea incluziunii sociale a copiilor și tinerilor prin dezvoltarea activelor turistice publice și a serviciilor turistice adresate lor – Intervenția 7.2, din cadrul PR Centru.

Infrastructuriă turistică

Pe baza informațiilor din teren, echipa ADR Centru a avut o întâlnire de lucru cu domnul Președinte Csaba Borboly la sediul CJ Harghita, fiind discutate mai multe idei de proiecte care sunt în diferite stadii de dezvoltare pentru accesarea de fonduri nerambursabile în cadrul Programului Regiunea Centru. Au fost abordate teme privind conceptele de dezvoltare a infrastructurii turistice în Munții Harghitei, dar și despre oportunitățile de finanțare pentru crearea de incubatoare și acceleratoare de afaceri, crearea unui campus pentru educație incluzivă, dar și dezvoltarea sistemului de mobilitate durabilă și nepoluantă, pe arterele rutiere județene. După această întâlnire Președintele Csaba Borboly și Director general ADR Centru au susținut o conferință de presă comună.

Eco-mobilitate urbană

Pe de altă parte, în cadrul discuțiilor de lucru cu reprezentanții Primăriei municipiului Miercurea Ciuc au fost abordate, în a doua zi a vizitei ADR Centru în Harghita, teme privind eco-mobilitatea urbană, reabilitarea termică a imobilelor publice și private, modernizarea și dotarea unităților de învățământ, dar și crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor. Din acest punct de vedere Primarul municipiului Miercurea Ciuc, domnul Korodi Attila a subliniat importanța viitoarelor investiții pentru realizarea în oraș a unui Parc industrial în domeniile prevăzute de RIS3 sau a unui  Incubator și accelerator de afaceri, fiind așteptată lansarea în consultare publică a Ghidurilor de finanțare pentru aceste Acțiuni din cadrul Priorității 1 a PR Centru care urmărește dezvoltarea Regiunii Centru ca fiind O regiune competitivă prin inovare și întreprinderi dinamice pentru o economie inteligentă.

Plan de Mobilitate Urbană Durabilă

Proiectele importante vizitate în cadrul acestui periplul tehnic au fost componente ale Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a Municipiului Miercurea Ciuc: Calea Harghitei, de intrare în oraș dinspre vest, Pasajul peste calea ferată în continuarea acestei străzi, precum și clădirea noii autogări și a platformei de transfer a publicului călător. De asemenea, echipa ADR Centru a văzut locația propusă pentru viitoarea structură de sprijin a afacerilor, în arealul aflat în dezvoltare din sud-vestul municipiul reședință de județ, dar și modul cum a fost implementat proiectul Cod SMIS 127563, de Reabilitare a terenului de lângă ștrandul municipal, în valoare totală de peste 1,6 milioane euro, aflat în faza de recepție a lucrărilor. După vizita în teren, Primarul Korodi și Directorul general ADR Centru au susținut o Conferință de presă, la sediul Primăriei Miercurea Ciuc.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a semnat contractul pentru spitalul de 135 milioane de euro de la Oradea

Articolul următor

Femeile antreprenor, prezente la sediul Ministerului Economiei Antreprenoriatului și Turismului, chiar de Ziua Internațională a Femeii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share