Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Silvana începe lucrările la campingurile din Șuncuiuș, Vadu Crișului și Bratca

Firma din Bistrița – Năsăud va realiza investițiile în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului”.

Proiectul tehnic a fost finalizat, Silvana a început organizarea de șantier, iar în perioada următoare vor începe lucrările propriu-zise.

Proiectul, în valoare de 8.527.242.65 de lei, inclusiv TVA, este implementat din fonduri europene în cadrul unui parteneriat dintre Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – ca lider de proiect, Consiliul Județean Bihor și primăriile Bratca, Dobrești, Șuncuiuș și Vadu Crișului.

Ce cuprinde proiectul

Silvana va construi șase foișoare deschise din lemn și o clădire cu grătar și terasă acoperite, dușuri și grupuri sanitare la Bratca. În Șuncuiuș vor fi amplasate patru foișoare, o construcție cu grupuri sanitare, dușuri, sală de conferințe și spații administrative și o clădire cu birouri și punct de informare. În comuna Vadu Crișului vor fi, de asemenea, două construcții cu spațiile menționate anterior și opt foișoare.

Proiectul mai include dotarea cu bănci, amenajarea de alei pietonale din materiale naturale din zonă (pietriș), iluminat inteligent și crearea de spațiu verde pentru amplasarea corturilor. Totodată, se va realiza o parcare din pietriș.

Cinci peșteri amenajate

Investiția mai prevede amenajarea a cinci peșteri (2 peșteri pentru accesul publicului – Vadu Crișului și Unguru Mare și 3 peșteri pentru speoturism – Vântului, Osoi și Igrița), decolmatarea Lacului Vida din comuna Dobrești, în zonă urmând a se amenaja un camping cu patru foișoare din lemn și o construcție cu o sală multifuncțională, spații administrative, grupuri sanitare și dușuri.

Obiectivul proiectului este încurajarea vizitării siturilor Natura 2000 într-un mod organizat și civilizat, cu un impact cât mai redus asupra naturii.

Aceste investiții vor contribui la conservarea biodiversității și la asigurarea unor spații pentru educație ecologică pentru comunitate și vizitatori.

În Bihor mai sunt în implementare alte două proiecte în parteneriat cu ANANP: pe situl Natura 2000 Muntele Șes, unde se amenjează o tabără pentru educație ecologică, și pe sitului de importanță comunitară Tășad, unde se amenajează o peșteră.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a fost într-o vizită de lucru în Defileul Crișului Repede, unde sunt în derulare proiectele pentru dezvoltarea turismului și protecția mediului. Acesta fost însoțit de Ionuț Sturz, primarul comunei Bratca, Doru Gabor, primarul comunei Șuncuiuș, Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crișului, proiectantul și reprezentanții firmei Silvania.

,,Turismul este una dintre componentele cele mai importante care va duce la dezvoltarea județului nostru. Frumusețea zonei montane trebuie protejată și, în același timp, pusă în valoare, astfel încât iubitorii de natură să aibă parte de o experiență autentică, în spații amenajate corespunzător. Mulțumesc domnilor primari Ionuț Sturz, Doru Gabor și Dorel Cosma pentru colaborarea în amenajarea acestor locuri”, a declarat Mircea Mălan.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ocuparea posturilor de conducere de către femei promovează dezvoltarea rurală

Articolul următor

Vinurile Cramei Corbuț, premiate la BASF - „Povești cu vinuri românești”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share