Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Despre provocările fermierilor, cu Emanuel Iercan, administratorul Terracult

Terracult, una dintre companiile de top din agribusiness din vestul României, a avut rezultate deosebite și în 2023. În ciuda provocărilor legate de scăderea prețurilor la cereale și a creșterii prețurilor la inputuri, dar și a celor legate de forța de muncă. Asta se datorează și administratorului Emanuel Iercan, unul dintre cei mai tineri administratori din agribusiness din România.

Anul 2023, pentru Terracult, poate fi considerat unul foarte bun, comparativ cu rezultatele altor fermieri pe piață. Am reușit să ne menținem cifra de afaceri constantă, în ciuda prețurilor cerealelor, care au scăzut, comparativ cu anul 2022. În schimb, ponderea costurilor de producție ridicate, datorită inputurilor mai scumpe, s-a resimțit în rezultatul final al anului, acesta diminuându-se semnificativ, dar totuși reușind să avem o profitabilitate mare pentru o companie din domeniul agribusiness”, a precizat Emanuel Iercan.

 

Provocările anului 2023

Cele mai mari provocări pentru Terracult în 2023 au fost, în principal, fluctuația și scăderea prețurilor de vânzare a cerealelor și identificarea parternerilor de încredere, dar și stabili.

Traversăm vremuri imprevizibile, la fel s-au comportat și mulți parteneri (atât mici cât și mari), nemaifiind la fel de serioși și exacți în respectarea angajamentelor. Forța de muncă a fost, de asemenea, o problemă, întrucât salariile nu mai țineau pasul cu inflația reală «la raft». În plus, modificările frecvente ale legislației ne-a îngreunat desfășurarea activității. Legat de aceste modificări, subliniem și eliminarea parțială a unor facilități oferite salariaților din agricultură, care ne-a forțat să luăm diferența de cost asupra noastră”, subliniază tânărul.

Preluată de Agroeast în 2009

Terracult, înființată în 2003 în satul Horia, județul Arad, a fost preluată de către grupul Agroeast în 2009, care activează de 15 ani în domeniul agroalimentar din România.

La început, societatea lucra circa 2.900 ha de teren agricol, din care 1.200 ha erau proprietate, ajungând în prezent să cultive circa 7.000 de hectare, din care peste 4.000 fiind proprietate. Gradul de comasare a terenurilor lucrate este de 95%. Din această suprafață, societatea irigă 335 de hectare prin sistemele proprii de irigații: sistem de irigații care se deplasează liniar de-a lungul canalului de irigații și sistem de irigații de tip pivot circular.

Principalele culturi ale societății sunt grâul premium și rapița, pe lângă acestea având și culturi de orz, porumb și soia.

Investiții de peste 30 de milioane de euro

În decurs de 15 ani, societatea a investit peste 30 de milioane de euro în infrastructură, terenuri și echipamente tehnologice necesare desfășurării activității”, spune Emanuel Iercan.

De-a lungul anilor, societatea a aplicat pentru mai multe programe de finanțare, ajungând să primească subvenții nerambursabile pentru investiții de circa 7,6 milioane de euro. Cu ajutorul acestor fonduri nerambursabile societatea a investit în:

  • Infrastructură și spații de depozitare (silozuri, hale, echipamente de tratare a cerealelor) ;
  • Echipamente agricole ;
  • Linie de procesare uleiuri din semințe oleaginoase (soia și rapiță)

În ceea ce privește depozitarea, societatea poate depozita până la 52 mii tone de cereale. Doar în cadrul silozurilor aflate în baza de cereale se pot depozita 42 mii tone cereale. Instalația de însilozare este dotată cu echipamente care pot trata cerealele pentru a elimina impuritățile sau pentru a le diminua procentul de umiditate. Aceste echipamente sunt dotate cu senzori specifici pentru a eficientiza acest proces. Prin prisma instalației de însilozare, societatea poate oferi și servicii de depozitare sau de tratare a cerealelor către terți.

Linia de procesare de ulei a fost pusă în funcțiune la finalul anului 2021, urmând ca în anul 2023 să se dubleze capacitatea de producție prin achiziția unei noi prese de ulei. Concomitent cu dublarea capacității de productie, s-a investit și în capacitatea de depozitare a uleiului obținut. Astfel, se poate ajunge la o cantitate de până la 8.000 tone de materie primă care se poate procesa anual. Depozitarea uleiului se poate face până la un maxim de 100 tone. Produsele rezultate în urma procesării sunt uleiul și șrotul de soia, ele fiind destinate cu precădere industriei furajere”, explică administratorul Terracult.

În prezent, societatea a devenit membră într-o organizație de udători care va facilita în viitor extinderea suprafeței irigate cu până la 1.000 de hectare.

Impactul războiului din Ucraina

Impactul războiului s-a resimțit la Terracult, atât în anul 2022 cât și în anul 2023. Emanuel Iercan spune că fluctuația excesivă a prețurilor a făcut dificilă temporizarea momentelor de vânzare de cereale și de achiziție de inputuri.

Noi am fost protejați prin prisma numărului mare de parteneri pe care i-am dobândit de-a lungul timpului, astfel având multiple variante, atât pentru vânzarea cerealelor, cât și pentru achiziția inputurilor. Prin prisma partenerilor am reușit să vindem cu prețuri cu circa 20-30% mai mari comparativ cu ce se practică în piață, dar am și reușit să ne asigurăm necesarul de inputuri pentru continuitatea activității”, precizează tânărul administrator.

Provocarea cu care se confruntă Terracult este abundența de stocuri de pe piață, dar si importurile, atât din Ucraina și Rusia (în ceea ce privește grâul, porumbul și rapița), cât și din Brazilia și Argentina (în ceea ce privește șroturile și soia).

Fiind oferta mai mare decât cererea, scăderea prețurilor este un rezultat evident.

„Șrotul produs de noi este unul non GMO (GMO=genetically modified organism), cultivarea cerealelor GMO fiind interzisă în România. În schimb, comercializarea acestora nu este interzisă în România. Pe noi ne impactează faptul că concurăm cu prețurile mici ale șrotului de soia modificat genetic, provenit din America de Sud. În acest sens, autoritățile ar trebui să intervină cu un pachet legislativ care fie să interzică consumul acestor produse modificate genetic, fie să ofere subvenții pentru activitatea de procesare, nu doar pentru investiția inițială în echipamente de procesare”, este de părere Emanuel Iercan.

Acesta adaugă că mulți fermieri au ales să facă compromisuri în ceea ce privește culturile acestora, neaplicând toate îngrășămintele/pesticidele necesare, datorită costurilor semnificative, rezultând astfel culturi mai slabe din punct de vedere calitativ.

Terracult nu a făcut compromisuri în acest sens și a decis să meargă pe continuitate și calitate”, conchide fermierul.

Proiecte de viitor

Terracult intenționează să extindă suprafața irigată cu circa 1.000 de ha în următorii 5 ani.

Din păcate, depindem în totalitate de eforturile celor de la ANIF, care trebuie să reabiliteze stația de pompare de la Păuliș și să impermeabilizeze canalele de irigații principale pentru a facilita accesul la apa din Mureș. Suntem în discuții cu aceștia pentru acest proiect, dar nu avem un spectru exact de timp pentru finalizarea investiției. Statul ar trebui să își direcționeze fondurile și eforturile pentru a finanța astfel de proiecte”, crede administratorul Terracult.

Emanuel Iercan se consideră o fire pragmatică, care știe când să fie flexibil sau când să nu se abată de la anumite principii.

Sunt de părere că seriozitatea, interesul, curiozitatea și dezvoltarea continuă sunt factorii esențiali pentru un administrator de companie. Fiind de profesie contabil, având și calificarea de expert contabil acreditat de către CECCAR, am o înclinație, cu precădere, asupra cifrelor și asupra înțelegerilor contractuale, ceea ce îmi oferă o mai bună viziune și înțelegere asupra relațiilor comerciale și a activității companiei. Nu în ultimul rând, corectitudinea este imperativă, atât față de parteneri, cat și față de colegii mei de la Terracult, care în timp, au devenit o a doua familie”, se autocaracterizează tânărul administrator al Terracult.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

IKON Trading e o firmă bistrițeană între liderii nișei de produse cosmetice profesionale

Articolul următor

Dora Optics a inaugurat un spital privat în Târgu Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share