Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Gala CONAF Women in Economy, un pas înainte pentru reprezentarea de gen în proporție de 50%

Gala CONAF Women in Economy – We dream, we can, we lead! s-a desfășurat anul acesta, în premieră pentru o confederație patronală, sub înaltul patronaj al Parlamentului European și al Reprezentanței Comisiei Europene în România. Ecosistemul antreprenorial feminin a obținut o victorie, după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat pe scenă, angajamentul ferm că se va asigura ca, în toate consultările cu reprezentanții mediului de afaceri, femeile să fie reprezentate în proporție de 50%. Această măsură vine ca o recunoaștere a succesului și eficienței demonstrate de femeile antreprenor, care contribuie semnificativ la economia românească, și care conform studiilor, generează profituri mai mari procentual decât omologii lor bărbați.

Prin acest angajament, prim-ministrul subliniază importanța egalității și a dreptului la reprezentare echitabilă, oferind antreprenoarelor o platformă egală de exprimare și decizie în cadrul dialogului social care modelează viitorul mediului de afaceri. Este un pas major spre un mediu de afaceri mai incluziv și echitabil, care valorizează contribuția fiecărui membru al societății.

Alături de cei peste 1.000 de invitați, oficiali, diplomați, manageri, antreprenori, au fost prezenți pe scena Ateneului Român. Au onorat cu prezența lor Consilierul prezidențial, Cosmin Marinescu, care a transmis mesajul Președintelui României, Klaus Werner Iohannis pentru întregul mediu de business; Președinta Republicii Moldova, E.S. Maia Sandu; Președintele Senatului României, Nicolae Ionel Ciucă; Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu; Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, E.S. Ramona Chiriac; Ministrul Culturii, Raluca Turcan; Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Teodora Odobescu; Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației, Adrian-Ioan Veștea; Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan; precum și Ambasadorul SUA în România E.S. Kathleen Kavalec.

Zece premii pentru zece excelențe

Cortina Ateneului Român s-a ridicat la Gala Women In Economy – We dream, we can, we lead! pentru a onora zece doamne care și-au depășit limitele propriilor ambiții, au transformat barierele în adevărate lecții de viață și au excelat în diverse domenii cheie ale societății. În cadrul ceremoniei de premiere au fost acordate și două premii speciale.

Cristina Chiriac, președinta CONAF, a declarat în deschiderea celei de-a șasea ediții „În diversitatea ei, Confederația a dezvoltat reziliență și perseverență, nu numai pentru a răspunde provocărilor, dar și pentru a proteja valorile comune. Există momente existențiale când oamenii, în diversitatea lor, se strâng pentru că trebuie să facă față și să învingă  provocări și amenințări.

Cel mai mare eveniment al anului dedicat antreprenoriatului feminin a marcat un important succes al conceptului de incluziune, a cărui materializare societatea românească o cere prin vocea CONAF, de peste 8 ani. Recunoașterea la cel mai înalt nivel al contribuției și performanței feminine ca parte fundamentală a economiei, în discursul prim-ministrului, domnul Marcel Ciolacu, odată cu invitația oficială la masa dialogului social, are pentru CONAF putere de lege. Incluziunea ca instrument de plusvaloare atât la nivel european, dar și local, reprezentativitatea feminină, un nou model de gândire și management, sunt nevoi ale unei sincronicități pe care România o dorește la nivelul întregii societăți” a concluzionat Cristina Chiriac, președinta CONAF.

Instituții fundamentale pentru construcția europeană

Patronajul celor două instituții fundamentale pentru construcția europeană, Parlamentul European și Reprezentanța Comisiei Europene, plasează un cap de pod spre un viitor sustenabil și am sentimentul împlinirii unui scop pe care l-am subscris fiecărui proiect al confederației.

Într-un an cu puternice valențe electorale, România are nevoie de stabilitate, și reunirea pe aceeași scenă a Președintelui Republicii Moldova, E.S. doamna Maia Sandu, a Președintelui Senatului României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, a prim-ministrului României, domnul Marcel Ciolacu, a consilierului prezidențial Cosmin Marinescu, a Șefei Reprezentanței Comisiei Europene în România, E.S. doamna Ramona Chiriac, a Ambasadorului SUA în România, E.S. doamna Kathleen Kavalec și a celorlalți miniștri direct implicați, demonstrează congruența valorilor europene.

Mulțumesc tuturor celor care au răspuns chemării CONAF, pentru că, așa cum a spus Președintelui Senatului României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, o economie se dezvoltă doar prin oameni care au curaj și putere de sacrificiu.

Nevoia de recunoaștere și recunoștință, manifestată prin ceremonia de premiere a personalităților care au strălucit pe podiumul Ateneului este un gest simbolic nu doar că îmbrățișează principiile noastre colective, dar reafirmă și angajamentul nostru neîntrerupt de a salvgarda și promova valori comune precum unitatea, curajul și incluziunea.”

Adevărata mină de aur a economiei românești

Prezent la eveniment, Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu și-a exprimat bucuria de a fi din nou alături de CONAF.

„Și chiar am un motiv în plus în acest anși rog domnii să fie atențiconform ultimului studiu realizat în România, firmele cu acționariat exclusiv feminin sunt semnificativ mai profitabile decât cele în care sunt acționari doar bărbați. E drept, cu cifre de afaceri mai mici, dar au o rată a profitului aproape dublă față de companiile deținute în totalitate de bărbați. Vă sunt, așadar, recunoscător pentru că în această seară am șansa de a fi alături de adevărata mină de aur a economiei românești și de aceea vreau să vă anunț că de azi înainte, la toate consultările pe care le voi avea cu reprezentanții mediului de afaceri, voi cere ca femeile să fie reprezentate în proporție de 50%. Mi se pare corect, dacă femeile antreprenor fac profituri mai mari decât bărbații, să aibă și drept de reprezentare egală” a punctat Marcel Ciolacu.

A punctat și faptul că reprezentantele CONAF reprezintă un model și pentru implicarea în cauzele sociale importante, precum sănătatea și educația, dând ca exemplu programul CONAF Pactul pentru Tineri, una dintre cele mai ample și mai serioase inițiative privind reducerea abandonului școlar din România.

Egalitatea de șanse nu este un moft

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac a subliniat aspecte ale perioadei de permacriză, pe care o traversăm.

„Colaborările incluzive cresc diversitatea cognitivă, care este esențială pentru a gândi soluții la problemele sistemice complexe cu care ne confruntăm în prezent, de la tranziția verde la impactul noilor tehnologii asupra modului nostru de viață și consum. A nu include jumătate de Românie, jumătate de Europă, jumătate de glob în procesul de luare a deciziilor și de elaborare a politicilor publice nu poate fi acceptabil. Egalitatea de șanse nu este un moft, ci o înțelegere corectă, rațională a unui imperativ care este atât social, cât și economic. Pierderile economice cauzate de disparitatea de gen în ceea ce privește ocuparea forței de muncă se ridică la 370 de miliarde de euro pe an.

Îmbunătățirea egalității de gen ar putea duce la o creștere a PIB-ului european de până la 3,15 trilioane de euro, până în 2050. Leadership-ul, așa cum îl regăsiți la nivelul instituțiilor europene, Comisia Europeană și Parlamentul European, a arătat că femeile au calitățile necesare pentru a conduce în aceste vremuri pe care le numim de permacriză. Leadership-ul feminin a arătat că femeile președinte de țară își pot conduce țara înspre începerea unui parcurs european de succes” a concluzionat Cristina Chiriac.

Lideri politici și economici

Premiile au fost înmânate de personalități marcante ale vieții politice, economice și sociale. Este vorba despre Ambasadorul Regatului Spaniei în România și Republica Moldova, E.S. domnul José Antonio Hernández Perez-Solorzano; Vicepreședintele ASIROM, Paul Zarzără; Rectorul Universității de Vest din Timișoara, domnul Marilen Pirtea; Fondatorul Enayati Medical City, Wargha Enayati; Directorul General Philip Morris România, Mircea Scăunașu; Directorul General al Poștei Române, Valentin Ștefan; Președintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga; Adjunctului șef de misiune, Ambasada României în Republica Cipru, Lavinia Ochea; Fondatorul City Grill, domnul Dragoș Petrescu; Președintele Grupului Eurolines, Dragoș Anastasiu; Directorul General, MSD România și Republica Moldova, Marcelo Pascual Morales; și Președintele Fondator Fan Courier, Felix Pătrășcanu.

Premiile Galei CONAF Women In Economy

Trofeul aurit al galei CONAF, a fost înmânat în cadrul Galei Women In Economy, următoarelor doamne care au demonstrat că, We dream, we can, we lead. Premiul «Contribuția adusă dezvoltării sectorului imobiliar» – Country managerul CPI România, Fulga Dinu;

Premiul Cred în România pentru educarea și formarea noii societăți i-a revenit inițiatorului A fost odată & Co-autor Români de poveste, Măriuca Mihăilescu;

Premiul Pentru exemplu de intraprenoriat de succes în sectorul bancar i-a fost acordat CEO-ului ING Bank, Mihaela Bîtu;

Premiul New era pentru educație creativă a ajuns la fondatoarea grădiniței Arkedo, Jacqueline Pavel;

Premiul Always inspire pentru exemplu de antreprenoriat feminin  a fost acordat CEO-ului Musette, Cristina Bâtlan;

Premiul pentru restaurarea speranței în umanitate i-a revenit președintei Asociației Cetatea Voluntarilor, Anamaria Popa;

Premiul pentru excelență în medicină a fost acordată fondatorului și Directorului General Sanador, dr. Doris Andronescu;

Premiul We seed, we grow, we feed pentru expertiză și eficiență în agricultură i-a revenit președintei Sohatu SA, Angelica Iordache;

Premiul 1 manager cât 10, a fost acordat, pentru cei 10 ani de creștere consecutivă a Nestle România, country general managerului Nestlé România, Silvia Sticlea;

Premiul galei We dream, we can, we lead! pentru curajul de a depăși limitele a fost conferit primei femeie pilot de avion supersonic din România și primei femei comandant de aeronavă din Europa, Simona Maierean.

Au fost acordate și două premii speciale. We are the future este premiul special acordat echipei de robotică RO2D2, iar Premiul Echipa de aur pentru momentele de glorie și mândrie națională  a recompensat echipa de handbal feminin Rapid București.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dora Optics a inaugurat un spital privat în Târgu Mureș

Articolul următor
Dacian Badea este președinte și director comercial al Fermelor Ecologice Silvania (FES), care cultivă 2.200 ha în sistem ecologic și are un segment zootehnic cu 2.000 vaci de lapte.

Fermierii Transilvaniei își strâng rândurile împotriva "dictaturii" hipermarketurilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share