Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

“Cartierul” american al Clujului, invadat de bunătăți ardelenești

Suntem patru frați care administrăm Colina Farms, facem livrări de cutii cu legume sau cu verdețuri, dar și cu produse pe care le procesăm noi: zacuscă, sucuri presate la rece, roșii cherry la borcan.
În unul dintre solarii a fost amenajat un loc rustic de relaxare | Foto: TB

Trufandale de sezon, gulaș la ceaun, omletă cu slănină, plăcinte cu brânză și mărar, clătite cu silvoiță, salam de biscuiți s-au numărat printre produsele expuse la Farmers Market – Târgul de Seră din Vultureni.

“Suntem patru frați care administrăm Colina Farms, facem livrări de cutii cu legume sau cu verdețuri, dar și cu produse pe care le procesăm noi: zacuscă, sucuri presate la rece, roșii cherry la borcan. În afară de această fermă în sistem bio de la Băbuțiu, în care producem 50 de feluri de legume și verdețuri, am dezvoltat încă trei în franciză, în județele Cluj (la Cojocna), Sălaj (Valcău) și Dâmbovița.

Cei care cumpără de la noi sunt în general familii. Noi livrăm săptămânal cutii cu legume sau cu verdețuri, însă mulți clujeni vin să ia legume la noi la fermă, prilej cu care mai cumpără și ouă, găini. Alții ne cer sfaturi pentru grădina de la casă, creșterea de microplante în apartament.

Organizăm multe întâlniri, evenimente, târguri pentru ca ei să poată veni cu copiii ca să vadă cum se dezvoltă o plantă, cum arată o găină. Afacerea a debutat prin programul de stimulare a tinerilor fermieri, cu 40.000 €. Totuși, am avea nevoie de o hală de procesare, care costă 300.000 €, însă presupune o cofinanțare a noastră de 100.000 €”, ne-a explicat Viorel Tămaș, alias Pepe, administratorul Colina Farms.

Trufandale de sezon, gulaș la ceaun, omletă cu slănină, plăcinte cu brânză și mărar, clătite cu silvoiță, salam de biscuiți s-au numărat printre produsele expuse la Farmers Market – Târgul de Seră din Vultureni.Trufandale de sezon, gulaș la ceaun, omletă cu slănină, plăcinte cu brânză și mărar, clătite cu silvoiță, salam de biscuiți s-au numărat printre produsele expuse la Farmers Market – Târgul de Seră din Vultureni.

Canapea din baloți de fân

Printre legumele expuse de fermă s-au aflat ceapă roșie, țelină, cartofi, pătrunjel, sfeclă roșie, dar și produse procesate: murături, zacuscă, dulceață de afine sau prune, sirop de flori de soc, miere polifloră, paste artizanale din grâu dur, inclusiv cu specific vegan (brânză, iaurt).

Amatorii de legumicultură au avut ocazia să participe la un concurs de recunoaștere a microplantelor și au primit explicații de la horticultori, iar copiii au fost angrenați în ateliere de pictură și modelaj. Unii dintre ei au făcut câte un tur al fermei pe remorca de tractor.

Cu acest prilej, cei prezenți au putut să intre în solarii și unitățile de procesare, să își facă fotografii pe o canapea din baloți de fân sau să dea o tură prin ansamblul rezidențial Colina Nouă, conceput cu locuințe, locuri de joacă și spații educaționale în stil american. Târgul s-a încheiat seara cu un foc de tabără.

Colina Farms este o fermă de legume bio în câmp și spații protejate care vinde direct către clientul final, fără intermediar, iar doritorii pot să vină să le ia chiar de la sursă. Aceasta s-a dezvoltat, începând cu 2016, pe o suprafață inițială de 35.000 mp, în satul Băbuțiu, aflat la 20 km de municipiul Cluj-Napoca. Strategia este de a profita de solul deosebit de fertil pentru o fermă de legume crescute fără chimicale.

Plante care cresc pe muzică

Ferma folosește anual 8 km de folie de mulcire care oprește dezvoltarea buruienilor și foraje la mare adâncime pentru a avea apă proaspătă necesară plantelor. În prima fază au apărut două sere moderne, încălzite de 900 mp și o răsadniță cu mese de cultură de 240 mp.

Dezvoltarea a continuat, în 2018, cu 1.900 mp de solarii moderne cu folie dublu inflată. În 2020 Colina Farms îngloba 5.600 mp de solarii profesionale și sere încălzite, dotate cu sisteme moderne de creștere, inclusiv cu muzică pentru creșterea plantelor. Planul de francizare este de a crea 50 de ferme de legume bio în jurul Clujului.

Colina Farms folosește semințe organice și îngrășăminte bio pentru culturi tradiționale și noi, din dorința de a oferi obține legume proaspete, sănătoase și mai ales cu gust. Aceasta produce nu numai spanac, varză, ardei, ridichi, roșii, ceapă, castraveți, verdețuri, ci și coriandru, mangold, sparanghel, varză kale, salată roșie sau topinambur.

Asociația Producătorilor și Artiștilor La Vultureni organizează mai multe evenimente de acest gen în comună împreună cu Fundația Romanian Business Leaders și Primăria Vultureni, cel mai cunoscut fiind Festivalul Silvoiței, care are loc în toamnă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Salariul mediu net în județul Satu Mare a crescut cu 451 de lei în anul  2023

Articolul următor
20 de întreprinzători și specialiști în business au disecat situația în care se găsește antreprenoriatul local și șansele sale de a prospera într-o țară măcinată de birocrație și de schimbări fiscale la foc automat.

Sarabanda antreprenorilor de la Cluj. "Trebuie să opuneți rezistență, nu să cooperați cu politicienii"

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share