Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Contract de finanțare de 24 milioane de euro pentru campusul dual de la Alba

Gabriel Pleșa, Ligia Deca, Ion Dumitrel, la semnarea contractului de finanțare pentru investiția în campusul dual de la Alba Iulia

Ministrul Educației, Ligia Deca, alături de partenerii consorțiului CRESCENDO, a semnat contractul de finanțare pentru investiția în realizarea campusului dual în municipiul Alba Iulia.

„Vom oferi în scurt timp forță de muncă calificată mediului de afaceri, cei care sunt practic motorul economic al județului”,  – Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia.

„Acești bani vor ajuta nu doar elevii, ci întreaga comunitate să crească, inclusiv din perspectivă economică, pentru că cu cât avem mai mulți absolvenți înalt calificați, cu atât economia este de o valoare adăugată mai mare”, – Ligia Deca, ministrul Educației.

„Nu avem nicio perspectivă să ne dezvoltăm dacă nu oferim mediului de afaceri forță de muncă calificată”, – Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.

Învățământul dual de calitate din Alba va beneficia de o investiție majoră de 24 de milioane de euro. Potrivit proiectului, în municipiul Alba Iulia se va construi un campus profesional integrat dual. Obiectivul face subiectul proiectului „Consorțiul Regional pentru Suport în Carieră, Educație Nonformală, Duală și Tehnologică Alba” (CRESCENDO).

La momentul semnării contractului de finanțare au participat Ligia Deca, ministrul Culturii, Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia, Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, partenerii din mediul de afaceri, precum și alte personalități din administrația locală și sistemul de învățământ.

Dintre partenerii privați, angajatori de top în județul Alba, au semnat contractul de finanțare aferent ajutorului de minimis reprezentantul Bosch Automotive, Bernhard Gehlert, vicepreședinte senior, precum și Vasile Goța, reprezentantul Elis Pavaje.

„Acesta este un proiect al întregii societăți. Reunește patru tipuri de parteneri: școli, autorități publice locale, companii private și universități. Ne dorim un crescendo al învățământului dual, care să ofere tuturor copiilor talentați din această zonă aplicată posibilitatea să meargă cât de sus își doresc și pot merge, cu sprijinul partenerilor privați. Mă bucur tare mult să fiu aici, pentru că Alba, prin Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” și prin Școala Profesională Germană, reprezintă un exemplu de pionierat. Atunci când puțini credeau în succesul sistemului dual de tip german în România, Alba a pariat pe acest model și, mai mult, a investit în acest model. Dorința întregului sistem de educație este să reușim ca școala să răspundă nevoilor societății. Avem o investiție fabuloasă, peste 24 milioane de euro, din care aproximativ 4 milioane sunt contribuții ale partenerilor din proiect. Vorbim astfel și de o investiție importantă locală. Este un parteneriat cu acei angajatori care au fost alături proiect încă de la început. Mulți dintre cei care au crezut și au investit în Școala Profesională Germană sunt parte a consorțiului CRESCENDO. Este o dovadă de seriozitate și de investiție pe termen lung. Acești bani vor ajuta nu doar elevii, ci întreaga comunitate să crească, inclusiv din perspectivă economică, pentru că cu cât avem mai mulți absolvenți înalt calificați, cu atât economia este de o valoare adăugată mai mare”, declară Ligia Deca, ministrul Educației.

Primarul municipiului Alba Iulia subliniază importanța partenerilor din mediul economic privat și rolul furnizării de personal calificat companiilor din Zona Economică.

„Cred că este un exemplu extraordinar de parteneriat între administrația locală, mediul de afaceri și școală. Aceasta este rețeta pentru a avea forță de muncă calificată și înalt calificată. Eu știu ce a însemnat acest proiect mai ales în ultimii ani, când colegii din primărie au muncit extraordinar la acest parteneriat, care nu e ușor de făcut. Mă bucur că am avut oameni care au înțeles importanța acestei investiții pentru viitorul municipiului și al județului. Aceste 24 de milioane de euro se vor duce pe un teren pe care noi l-am pus la dispoziție aproape în centrul municipiului. Este o zonă care va prinde culoare. Viitorii elevi vor veni cu drag. Este o oportunitate nu doar pentru tinerii din Alba Iulia, ci și pentru cei din județ. Ne dorim foarte mult să atragem tineri și din mediul rural, care să vină în condiții de burse școlare, de cazare și masă. Vom oferi în scurt timp forță de muncă calificată mediului de afaceri, cei care sunt practic motorul economic al județului”, arată Gabriel Pleșa.

Mizele urmărite de președintele Consiliului Județean Alba vizează o dezvoltare a județului pe termen lung atât din punct de vedere economic, însă și din perspectiva retenției populației tinere prin creșterea calității vieții în comunitățile din Alba.

„Pentru mine este un moment de mare emoție să ai o investiție de 24 de milioane de euro într-un domeniu în care ne-am dorit enorm de mult. Nu avem nicio perspectivă să ne dezvoltăm dacă nu oferim mediului de afaceri forță de muncă calificată. Firmele partenere au făcut un lucru extraordinar, și anume au dat o șansă copiilor noștri. Acești copii rămân să lucreze în județul Alba. Depopularea o oprim prin școală”, susține Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ROCA Industry se transferă pe Piața Reglementată a BVB, după doi ani de la debutul pe AeRO

Articolul următor

Despre afaceri profitabile cu George Gherman, CEO „Solvers for problems”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share