Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Protejarea biodiversității și conviețuirea cu carnivorele mari în Europa

Într-un județ cum este Harghita, organizarea unui dialog privind protejarea biodiversității și conviețuirea cu carnivorele mari în Europa intră în preocupările cotidiene, căci aici, suprafețele împădurite, fauna și flora, precum și rețeaua hidrografică sunt elemente importante atât pentru viața de zi cu zi, cât și în ceea ce privește potențialul economic și turistic.

Consiliul Județean Harghita a organizat în parteneriat cu Comitetul European al Regiunilor o întâlnire în 8 martie 2024. Dialogul a  fost generat de proiectul de aviz al cărui raportor a fost numit președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, potrivit ziarharghita.ro. 

Directorul- fondator al publicației Calea Europeană a moderat discuția care a adus alături experți,  autoritățile locale și regionale, precum și public interesat de acest subiect. participanții au făcut schimb de experiențe și idei referitoare la conservarea biodiversității și conviețuirea cu carnivorele mari.

Gabriel Oltean, consilier al ministrului  mediului, apelor și pădurilor, a remarcat oportunitatea organizării acestui eveniment în județul Harghita, prin prisma istoricului acestui  județ și a bazei științifice solide utilizată în gestionarea populației de urși. A fost subliniat managementul adecvat al faunei sălbatice, prin care se aduce populația de urși la un statut de conservare favorabil. De asemenea, aici se menține o bună coexistență între comunități și carnivorele mari, chiar și înainte de 2016.

Un nou mandat pentru Borboly Csaba

Comisia pentru mediu, schimbări climatice și energie (ENVE) din  cadrul Comitetului European al Regiunilor a organizat a 20-a reuniune, iar lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita,  i-a fost reînnoit mandatul necesar pentru obținerea unui aviz privind coexistența dintre oameni și carnivorele mari.  Acesta a fost aprobat cu majoritate covârșitoare la ședința comisiei din 8 februarie 2024.  Scopul acestei inițiative este identificare soluțiilor optime necesare pentru protejarea carnivorelor mari, a biodiversității dar și pentru a asigura coexistența pașnică între oameni și carnivorele mari. Adoptarea avizului este planificată pentru ședința plenară a Comitetului European al Regiunilor din 17-18 aprilie 2024.

Conviețuirea cu carnivorele mari are nevoie de reglementări suplimentare

Din dialogul fructuos au reieșit o serie de propuneri care vor fi coagulate pentru o mai bună menținere a biodiversității în regiunile bine reprezentate de elementul natural. De asemenea, se are în vedere necesitatea ca cei care suferă stricăciuni produse de carnivorele mari să fie despăgubiți echitabil.  Pentru o politică echitabilă și coerentă este nevoie de armonizare a acestor demersuri între statele membre în ceea ce privește politicile de despăgubire.

Tot de o standardizare la nivel european este nevoie și în ceea ce privește metodele de colectare a datelor și verificarea lor, privind biodiversitatea și carnivorele mari.

Rezultatele dialogului au evidențiat nevoia de sincronizare a eforturilor de colaborare și a strategiilor de abordare în fața provocărilor tot mai mari apărute în  coexistența pe aceleași teritorii a oamenilor și a carnivorelor mari în Europa.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Implicațiile obiectivelor verzi ale Uniunii Europene la Energy Forum

Articolul următor

UCM Reșița SA, cea mai veche uzină din Europa, a fost cumpărată de Hidroelectrica

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share