Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

UCM Reșița SA, cea mai veche uzină din Europa, a fost cumpărată de Hidroelectrica

La sediul Hidroelectrica SA a fost semnat luni, 11 martie 2024, contractul de vânzare – cumpărare a UCM Reșița SA de către Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice SRL, care are ca unic asociat compania Hidroelectrica SA. Valoarea contractului este de 67.879.000 de lei. Semnarea actului reprezintă finalul tranzacției demarate la 8.12.2023 între Euro Insol, compania care avea în administrare judiciară UCM Reșița SA și Hidroelectrica SA.

Procedura de vânzare cuprinde toate activele, know how-ul, contractele în derulare, brevetele și licențele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare și îmbunătățire a hidroagregatelor și echipamentelor auxiliare, la care se adaugă un număr de aproximativ 450 de salariați.

Vânzarea a avut loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus, redactat și implementat de administratorul judiciar, plan ce a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activității UCM Reșița SA, inclusiv conducerea societății de către administratorul judiciar.

Administratorul judiciar a reușit menținerea societății în circuitul economic pentru o perioadă de aproximativ 13 ani de zile, procedura insolvenței fiind deschisă în anul 2011.

„Aceasta tranzacție este un succes pentru industria românească, cu atât mai mult cu cat UCM Reșița reprezintă o componentă cheie a siguranței energetice a României, întrucât contribuie la menținerea și dezvoltarea sistemului hidroenergetic românesc. Euro Insol a demonstrat, încă o dată, că are cunoștințele și expertiza necesare să conducă companii din diverse ramuri ale economiei”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.

Profit net de peste 428 de milioane de lei

Potrivit listafirme.ro, la finalul anului 2022, UCM Reșița SA a avut o cifră de afaceri de 20,74 de milioane de lei, comparativ cu circa 16 milioane de lei în 2021. Profitul net în 2022 a fost de 428,32 de milioane de lei, comparativ cu 0 lei în 2021 și -21,38 de milioane de lei în 2020, ceea ce relevă faptul că firma și-a revenit. La finalul anului 2022, UCM Reșița avea 520 de angajați.

Una dintre cele mai vechi uzine din Europa

Complexul industrial Reşiţa a fost fondat în 3 iulie 1771 prin darea în exploatare a primelor furnale şi forje şi reprezintă cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa. În prima perioadă a existenței, uzinele au aparţinut fiscului austriac care îşi exercita conducerea şi controlul prin intermediul Direcţiei miniere bănăţene.

Prin momentul inaugurării lor, uzinele din Reşiţa devansează fondarea unor fabrici de renume precum Krupp – Germania (1811), Vitkovice (1829), Donavitz (1836), MAN (1834), Sulzer (1834) Burmeister Wain (1843), Skoda (1851).

Dacă începutul a fost consacrat sectorului metalurgic, treptat s-a constituit şi s-a dezvoltat sectorul construcţiei de maşini ajungând ca în ultimul sfert al secolului XIX, acest sector să devină preponderent. Cele două sectoare au coexistat vreme îndelungată completându-se reciproc în cadrul aceleiaşi unităţi complet integrate.

UCM Reşiţa, continuatoarea activităţii sectorului de construcţii de maşini din complexul industrial Reşiţa, aşa cum este cunoscută astăzi, este rezultatul a mulţi ani ani de experienţă în construcţia de maşini, în transporturi, energie, industrie metalurgică şi chimică. Uzina a acumulat în timp, o cultură aparte şi a ajuns la o reputaţie deosebită bazată pe tradiţie, competenţă, calitate.

Uzinele din Reşiţa au reuşit să menţină o activitate industrială neîntreruptă timp de peste 233 ani prin adaptarea continuă, automată a tipului şi sortimentului de produse fabricate la cerinţele pieţei. De-a lungul istoriei sale a fabricat o varietate foarte mare de produse, unele dintre ele, premiere de prestigiu la nivel naţional sau situate in avangarda progresului tehnic european.

La UCM Reșița s-au produs de-a lungul timpului: aparatură pentru sistemul hidroenergetic, locomotive cu abur, poduri metalice feroviare şi rutiere, compresoare de aer industrial, motoare și generatoare electrice, macarale, utilaje petroliere, armament, motoare diesel sau navale.

Compania a trecut în 2003 în proprietate privată, fiind preluată de INET AG şi salariaţii UCM și fiind listată la Bursa de Valori București.

La sfârșitul anului 2011,administratorii UCM Resița au decis să deschidă procedura de insolvență la producătorul de motoare și turbine, cu intenția de reorganizare a activității. De asemenea, Consiliul de Administrație a hotărât elaborarea unui plan de reorganizare în vederea achitării datoriilor ce se ridicau la cca 860 mil. Lei, iar Tribunalul a încredințat administrarea judiciară a combinatului către consorțiul format din Euro Insol SPRL și VF Insolvența.

Prima locomotivă cu abur din sud estul Europei a fost fabricată la UCM Reșița în 1872 FOTO: MLAR

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Protejarea biodiversității și conviețuirea cu carnivorele mari în Europa

Articolul următor

Dumexim va construi parcurile de specializare inteligentă din Aleșd și Beiuș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share