Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Moldelectrica a transportat prin România 4 transformatoare Siemens de mare putere

Reţeaua electrică Moldelectrica din Republica Moldova a construit o rețea electrică nouă pe linia Vulcănești – Chișinău, cu ajutorul unor echipamente de ultimă generație, marca Siemens. Cele patru transformatoare de 400kVvor fi conectate la rețeaua electrică a UE  prin România, renunțând la cea veche, din Rusia, ce traversa Transnistria.

Echipamentele de înaltă performanţă, cu un volum foarte mare și masa totală de 600 tone au fost transportate în aceste zile din portul Constanţa din România spre Chişinău. Ele  au făcut parte dintr-un convoi de camioane, într-o operaţiune specială de transport agabaritic.

Transformatoarele vor fi racordate la noua linie electrică, dar vor susține și  şi extinderea actuală a instalaţiei electrice de 330 kV din Chişinău. Nodul electric din zona de centru va avea capacitatea de a fi alimentat direct de la noua linie. În plus, vor fi create premisele unor tehnici avansate de transport transfrontalier al electricităţii dintre Moldova şi România la parametri moderni. Astfel, pierderile cauzate de transformare şi transportare vor fi minimizate.

Convoiul alcătuit pentru transportul transformatoarele destinate companiei Moldelectrica conţine şi o seamă de alte echipamente electrice avansate, astfel încât 20 de camioane de echipamente au tranzitat teritoriul românesc.

Performanțe pentru Moldelectrica

Echipamentele reprezintă una din cele mai ample modernizări de infrastructură electrică, realizate de Moldova în ultimii 33 de ani. Rețeaua  electrică a Moldovei este configurată cu un model centrat la centrala CERS, situată în regiunea transnistreană. Din acest motiv, întreg sistemul energetic este considerat a fi vulnerabil.

Importul de electricitate din România trebuie să treacă de facto prin acel punct central din apropiere de CERS, pentru a ajunge mai apoi la Chişinău şi în nordul ţării. Moldova a făcut un pas major la începutul lui 2022 pentru a se deconecta, împreună cu Ucraina, de la sistemul energetic al Rusiei, rămas din perioada URSS. Țările baltice au programat acest lucru pentru 2025. Harta actuală a liniilor electrice, şi existenţa unei singure linii de conectare cu UE de 400 kV la Isaccea  nu putea rămâne o normalitate.

O  linie electrică suplimentară de 400 kV este în pregătirea licitaţiilor. Moldelectrica se pregătește pentru o conexiune cu România şi UE, realizată între Bălţi, Făleşti şi Suceava, la standard de 400 kV. După aceste transporturi agabaritice, vor urma lucrări de instalare, testare şi predare a noilor echipamente, care vor fi făcute de asocierea de companii Siemens Energy SRL, Electromontaj SA şi Energotech SA din România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Investițiile în cercetare-dezvoltare, tehnologiile inovatoare, folosirea inteligenței artificiale, gestionarea fluxurilor de marfă și diversificarea lanțului de aprovizionare sunt principalele direcții pe care le vizează compania, spune directorul general al Emerson România. 

Alina Negru, Emerson: "La Cluj am trecut la energie 100% din surse regenerabile"

Articolul următor
Antrepriza Construcții și Instalații (ACI) Cluj a prezentat felul în care au decurs lucrările pe care le-a efectuat pentru construirea aducțiunii de apă potabilă de la uzina de apă din municipiul Târgu Mureș.

ACI a înlocuit rețeaua de la uzina de apă din Târgu Mureș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share