Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

RE/MAX România: “Locuințele se scumpesc cu până la 10% în acest an”

Rețeaua imobiliară a prezentat concluziile unui studiu extins în rândul specialiștilor în domeniu.

Potrivit experților în imobiliare care au participat la studiul RE/MAX, prețurile locuințelor (case și apartamente) vor urca anul acesta. 35% dintre cei intervievați consideră că prețurile caselor vor crește cu până la 10%, iar în cazul apartamentelor 43% preconizează același procent.

26% cred că prețurile caselor vor stagna, același lucru fiind menționat de 33% dintre respondenți referitor la evoluția prețului la apartamente. O estimare diferită comparativ cu anul trecut, se regăsește în cazul terenurilor intravilane, unde 36% dintre specialiști consideră că prețurile se vor majora cu până la 10%.

În piața chiriilor se preconizează creșteri, aproape 50% dintre respondenți considerând că prețurile pe acest segment vor crește cu până la 10%, iar 25% estimează o stagnare. În privința evoluției prețurilor la proprietățile comerciale, majoritatea respondenților preconizează stagnări – 40% în cazul spațiilor comerciale, 42% pentru spațiile de birouri – atât la vânzare, cât și la închiriere.

Premise de creștere: salarii mai mari, an electoral

„Previziunile pentru piața imobiliară a anului sunt destul de incerte, însă există indicii care sugerează o tendință de creștere. Pe de o parte, luăm în calcul perspectivele ce indică o posibilă reducere a dobânzilor, alături de o anticipată expansiune economică în 2024. De menționat la acest aspect sunt și creșterile salariale de la finele anului trecut, precum și faptul că acesta este un an electoral.

Pe de altă parte, stocul de noi unități a scăzut în multe orașe, ceea ce se poate reflecta într-o cerere ridicată. În mod particular foarte multe orașe au anunțat investiții în infrastructură, generând astfel oportunități investiționale. 2024 se anunță favorabil pentru piața imobiliară din România, o piață ce prezintă în continuare un potențial mare de creștere”, a declarat Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România.

Cea mai ieftină piață imobiliară din Europa

România are cea mai ieftină piață imobiliară din Europa, raportat la salariu per metru pătrat de locuință, afirmă reprezentanții RE/MAX. Ei menționează că, în București, 1 metru pătrat de locuință medie poate fi cumpărat cu 1,3 salarii medii, mult sub orice capitală europeană. În Praga, 1 mp poate ajunge la 4 salarii, iar în Budapesta, la 3 salarii medii.

Procentul de achiziție prin credite ipotecare este cel mai mic din Europa, spun aceștia. 55% dintre români cumpără fără credit. Piața locală de real-estate are toate premisele să crească accelerat în următorii cinci ani la nivel de prețuri, dar și la standardele de locuire, cele mai scăzute din Europa, conform RE/MAX România.

Intermedieri de 2,5 miliarde de euro

Compania estimează perspective pozitive pe termen mediu și lung, respectiv o piață caracterizată de o dinamică ridicată și un număr crescut de tranzacții. La sondajul demarat de RE/MAX au participat 138 de respondenți (specialiști în zona imobiliară) care își desfășoară activitatea în 29 de orașe din țară și au răspuns la 28 de întrebări, în perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024.

Majoritatea activează ca agenți imobiliari sau proprietari de agenție imobiliară. Studiul include statistici și tendințe din piața imobiliară, informații despre comportamentul clienților, evoluția pieței imobiliare în ultimii cinci ani, respectiv o analiză a traiectoriei profesionale a respondenților și beneficiile obținute în domeniul consultanței imobiliare.

RE/MAX România a ajuns la o rețea națională de 60 de francize și 700 de consultanți imobiliari. În 10 ani de activitate, birourile sale au intermediat proprietăți de 2,5 miliarde de euro, reprezentând 25.000 de unități locative.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Marinela Ardelean este nominalizată la premiile Wine Travel Awards 2023-2024

Articolul următor
Spark Generation își propune ca, până în 2030, să devină cea mai mare resursă educațională din România și piața internațională pentru elevii de liceu care doresc să urmeze cursuri acreditate Cambridge și au nevoie de un orar flexibil.

Trei antreprenoare din Cluj au lansat un liceu online

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share