Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cetatea Bathory din Șimleu va fi restaurată cu 8 milioane de euro

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) Cluj a semnat cu administrația locală din Șimleu Silvaniei (județul Sălaj) proiectul de reabilitare și de punere în valoare pe fonduri europene a ansamblului Cetății Bathory.
Ansamblul istoric din Sălaj găzduiește anual festivalul de reconstituire medievală | Foto: Bathory Fest

Finalizarea lucrărilor din locul în care s-a născut principele Transilvaniei și Poloniei trebuie să se realizeze în decurs de trei ani.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) Cluj a semnat cu administrația locală din Șimleu Silvaniei (județul Sălaj) contractul de reabilitare și de punere în valoare pe fonduri europene a ansamblului Cetății Bathory.

„Aproape 8 milioane de euro vor fi investiți în simbolul orașului ce datează din sec. XVI. Este cea mai mare și importantă intervenție din istoricul acestui imobil de patrimoniu național. Este o mare realizare a orașului și a tuturor celor care s-au implicat. E o zi frumoasă pentru noi, toți”, a spus edilul Cristian Lazăr.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) Cluj a semnat cu administrația locală din Șimleu Silvaniei (județul Sălaj) proiectul de reabilitare și de punere în valoare pe fonduri europene a ansamblului Cetății Bathory.

Pachet turistic cu Castrul Porolissum și Casa Iuliu Maniu

„Peste trei ani, odată cu finalizarea acestui proiect, județul Sălaj va avea încă o atracție turistică deosebită în completarea castrului roman de la Porolissum, unul dintre cele mai bine conservate din țara noastră, și a Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin. Ruina cetății de astăzi va deveni atracția ce va atrage numeroși turiști.

Aceasta va îndeplini visul locuitorilor de a valorifica deosebita moștenire pe care au primit-o în dar de la înaintașii lor. Cavalerii și nobilii ce au locuit aici au influențat politica și strategia marilor cancelarii europene, iar Ștefan Bathory, născut în această cetate, a fost principe al Transilvaniei și unul dintre cei mai adulați și respectați regi al Poloniei.

Proiectul finanțat prin Programul Regional Nord-Vest (PRNV) 2021-2027 va transforma complet centrul orașului. Va deveni un loc vibrant, atractiv pentru locuitori și turiști, iar economia localității va înregistra progrese semnificative. Restaurarea poate începe și avem încredere că va fi una de succes”, conform ADRNV.

 

Proiect care trenează de peste un deceniu

Acum doi ani, proiectul era supus atenției ADRNV în vederea finanțării pe banii UE. Proiectul este vehiculat de administrația șimleuană de peste 12 ani, fiind însă respins inițial la finanțare. 3 milioane de euro costau numai intervențiile urgente (protejarea și conservarea ruinelor și a bastionului, scurgerea apelor pluviale, drenuri și tuburi de canalizare, consolidarea zidurilor). Aici se derulează anual festivalul de reconstituire istorică Bathory Fest, dar și concerte, proiecții de film, evenimente culturale.

PRNV 2021-2027 propune intervenții pentru dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare, creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiții  în rețeaua de drumuri județene și în infrastructura educațională, valorificarea potențialului cultural, turistic și balnear.

În cadrul exercițiului financiar 2021-2027 pot obține finanțări autorități și instituții publice, mediul de afaceri, mediul academic și de cercetare, organizațiile nonguvernamentale. PRNV beneficiază de 1,4 miliarde de euro.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

100 de fermieri au absolvit seria a V-a a programului „Tineri Lideri pentru Agricultură”

Articolul următor
Reprezentanții Uniunii Naționale a Patronatului Român (UNPR) din 28 de județe, aparținând celor șapte regiuni de dezvoltare a României, și-au ales noua conducere pentru un mandat de patru ani.

Lucian Ioan, reales în fruntea Uniunii Naționale a Patronatului Român

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share