Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Expoziția Dacia, ultima frontieră a romanității de la Roma atrage interesul publicului

Expoziția Dacia. Ultima frontieră a romanității, (Dacia. L’ultima frontiera della Romanità), amenajată la Băile lui Dioclețian de la Museo Nazionale Romano  din capitala Italiei este deschisă până în 21 aprilie 2024. Ea constituie un bun prilej de a admira lucrări de o valoare extraordinară din România și Moldova, expuse alături de descoperiri de la Muzeul Național Roman.

Expoziția, dedicată temei construcției din epoca romană, urmărește istoria artistică și culturală a Daciei antice din secolul al VIII-lea î.Hr. în patru secțiuni, până în secolul al VIII-lea d.Hr., începând de la formarea culturii dacice în epoca fierului cu influența tracilor, sciților și grecilor.

Expoziția amenajată cronologic continuă cu epoca lui Alexandru cel Mare, în care s-au stabilit relații cu civilizațiile mediteraneene și cu nomazii continentali. Itinerarul expozițional se încheie cu epoca bizantină, sub semnul dizolvării Imperiului Roman, al creștinizării și al prezenței hunilor.

În această desfășurare a istoriei, cucerirea teritoriului pe vremea lui Traian (101-106 î.Hr.) și anexarea la Imperiul Roman au marcat începutul procesului de romanizare, cu o prezență care, deși pe parcursul a câteva secole, a influențat profund cultura, limba, istoria întregii zone.

Împletirea culturilor în expoziția Dacia, ultima frontieră a romanității

Tema  aleasă este împletirea culturilor din care derivă identitatea Daciei antice. Aceasta este prezentată în povestea multiplelor schimburi care au avut loc în regiunea Daciei, situată la granița dintre Europa și Asia, și evidențiată de mărturiile istorico-artistice expuse. Este vorba despre aproximativ 1.000 de lucrări din 47 de muzee românești și Muzeul Național de Istorie a Republicii Moldova.

Printre capodopere se numără coiful de aur al Coțofeneștiului, decorat cu diverse scene de jertfă, tezaurul de la Pietroasele din secolul al IV-lea d.Hr., brățări de aur dacice, tăblițele de bronz ale Lex Troesmensium, donariul de la Biertan, Glykonul, șarpele din Tomis, precum și arme, ceramică, monede, bunuri funerare cu scop magico-liturgic.

Expoziția are acces liber în prima duminică a fiecărei luni, precum și în fiecare zi, pentru cei care au carte de identitate emisă în România, și mai poate fi văzută până în 21 aprilie 2024.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Numărul maxim de acțiuni care vor fi răscumpărate de Banca Transilvania (BT) este de 2 milioane, dintre cele 5 milioane aprobate în AGEA, la un preț minim egal cu cel al pieței din momentul achiziției și unul maxim de 30 lei / acțiune.

Banca Transilvania va răscumpăra acțiuni de până la 30 milioane €

Articolul următor
Transilvania Broker de Asigurare (TBA) va convoca acționarii pentru 23 aprilie, în vederea aprobării distribuirii unui dividend în valoare brută de 1 leu / acțiune.

Dividend brut de 1 leu pe acțiune, propus la Transilvania Broker

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share