Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centru de transplant de 190 milioane €, caut finanțare!

Forul județean solicită modificarea statusului de rezervă al proiectului referitor la realizarea Centrului Integrat de Transplant (CIT) Cluj, fie în admis, fie în respins, astfel încât să poată acționa în consecință.

Consiliul Județean (CJ) Cluj a transmis o adresă în atenția Guvernului României, a premierului Marcel Ciolacu și a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Forul județean solicită modificarea statusului de rezervă al proiectului referitor la realizarea Centrului Integrat de Transplant (CIT) Cluj, fie în admis, fie în respins, astfel încât să poată acționa în consecință.

CJ Cluj, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie, Institutul Inimii, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie și-au asumat sarcina realizării infrastructurii medicale care să găzduiască un centru de transplant multiorgan la Cluj-Napoca.

Doar pe lista de rezervă la București

“Necesitatea acesteia este evidențiată și în cadrul documentelor strategice realizate la nivel național, acesta regăsindu-se în Planul General Regional de Servicii Sanitare 2021-2027 Regiunea Nord-Vest, aprobat prin ordinul ministrului sănătății. Proiectul se află într-un moment crucial.

Județul Cluj a cheltuit 15,6 milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată (TVA), pentru servicii de proiectare și asistență tehnică în perioada de execuție a lucrărilor. A fost finalizată procedura de atribuire a contractului de execuție lucrări; de peste un an de zile proiectul depus spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se află pe lista de rezervă”, potrivit conducerii instituției județene.

„Proiectul construirii noului centru reprezintă o nevoie imediată nu doar pentru Cluj, ci pentru întreaga zonă a Transilvaniei deservită de către acesta. În momentul de față se realizează proceduri delicate și pretențioase în spații improprii, practic într-un pod.

La Cluj avem unități medicale prestigioase care funcționează în spații care au peste 150 de ani. Ceea ce ne dorim este să găsim calea pentru a realiza acest proiect absolut necesar pentru bolnavii din această parte a țării.

Avem proiectul cel mai matur, cu toate etapele parcurse, în acest moment lipsind doar sursa de finanțare. Ne dorim o soluționare prin includerea la finanțare, pentru a ști ce avem de făcut în continuare în vederea demarării efective a lucrărilor la acest important proiect”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Pașii parcurși pentru realizarea investiției:

  • Județul Cluj a încheiat cu asocierea Dico & Țigănaș – PINEARQ SLP un contract având ca obiect servicii de proiectare și asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor pentru Centrul Integrat de Transplant Cluj. Valoarea contractului de servicii de proiectare este de 15,6 milioane lei, plus TVA.
  • Prin hotărâre de CJ, în 2021 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai obiectivului CIT. Valoarea totală a investiției este de 950 de milioane lei, dintre care cea a construcției 445 milioane.
  • În 2022 CJ Cluj a obținut autorizația de construire pentru CIT. În 9 septembrie 2022 a fost publicat în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice anunțul de participare.

Contractul de lucrări, în prag de anulare

Autoritatea contractantă, CJ Cluj, a adus la cunoștința tuturor operatorilor economici interesați faptul că procedura de atribuire a fost inițiată sub incidența unei clauze suspensive.

Semnarea contractului urmează a se realiza doar cu respectarea dispozițiilor referitoare la angajarea cheltuielilor din bugetele care intră sub incidența legislației privind finanțele publice, respectiv doar în situația în care se obțin sau se aprobă fondurile necesare pentru realizarea obiectivului de investiții.

În cazul în care, indiferent de motive, aceste fonduri nu sunt obținute/aprobate, autoritatea contractantă va proceda la anularea procedurii. Pe parcursul derulării procedurii de atribuire a contractului de execuție lucrări, CJ Cluj s-a adresat repetat Ministerului Sănătății, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Guvernului României, pentru sprijin în finanțarea acestui obiectiv de investiții.

În paralel, forul județean a încercat accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru realizarea investiției, depunând proiectul spre finanțare prin PNRR – infrastructură spitalicească publică.

În 18 martie a fost publicat raportul procedurii în SEAP, fiind transmise totodată comunicările privind rezultatul procedurii către participanți. CJ se află, în momentul de față, în situația de a clarifica dacă există sau nu sursă de finanțare pentru acest obiectiv, existând riscul de anulare a procedurii.

Centrul se propune a fi realizat pe un teren de 17.318 mp și are o suprafață desfășurată de 41.868 mp, având 280 de paturi. Nucleul clădirii va fi reprezentat de blocul operator – cel mai complex ca și structură – ce grupează 12 săli de operație, în circuit închis. CIT va fi prevăzut cu heliport care să deservească toată zona medicală de urgență din municipiul Cluj-Napoca.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Hotel Cișmigiu și Clubul Rotary Cișmigiu organizează o campanie de donare de sânge

Articolul următor

Drumul ce leagă Centura Oradea de Autostrada A3 va fi inaugurat în 28 martie

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share