Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centru cultural la sat, deschis pe fonduri norvegiene la Cluj

Facultatea de Geografie, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Centrul de Cooperări Internaționale, derulează un parteneriat pentru implementarea PMCV.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) și Centrul Cultural Clujean (CCC) au colaborat pentru inaugurarea centrului cultural Punctul de Memorie Colectivă din comuna Vad (PMCV).

Facultatea de Geografie, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Centrul de Cooperări Internaționale, derulează un parteneriat pentru implementarea PMCV. Acesta implică activ studenții, masteranzii și profesorii la discuțiile și consultările privind punerea în valoare a patrimoniului cultural, cu scopul dezvoltării locale durabile.

UBB a sprijinit logistic evenimentul de inaugurare din 23 martie, inclusiv transportul participanților, evidențiind angajamentul său față de comunitatea locală și capacitatea de colaborare interinstituțională în promovarea educației, culturii și patrimoniului material și imaterial.

PMCV este primul din mediul rural dintr-o serie pe care CCC își dorește să o construiască în comunele din regiune în cadrul programului România Remarcabilă. PMCV include o expoziție de patrimoniu și memorie locală pregătită alături de comunitatea locală, precum și spații educaționale în care se vor derula activități culturale și educaționale pentru elevi, reprezentanți ai comunității și turiști.

Vizitatorii pot descoperi o arhivă de mirosuri și sunete ce păstrează vii meșteșuguri, tradiții și elemente din peisajul rural (sunetul de coasă, mirosul de fân, de iarbă cosită), o expoziție de țesături și obiecte folosite de oamenii locului din generație în generație. Lucrarea artistului Alex Mirutziu vorbește despre viața comunității și patrimoniul cultural specific locului.

Expoziția include elemente de scenografie, design de lumini și design de sunet. Cele trei încăperi ale PMC au fiecare o temă principală: ritmuri – zgomotul coasei, sunetele animalelor sau muzica folclorică; regimul firescului – găzduiește instalația artistică a lui Alex Mirutziu; între două lumi – explorează aspecte legate de copilărie, din prezent și trecut.

Evenimentul de deschidere a inclus mici festivități locale și un prânz tradițional la fața locului. PMC poate fi vizitat și după inaugurare. Acțiunea face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ziua Mondială a Apei: Practicile sustenabile în agricultură facilitează managementul strategic al resurselor de apă

Articolul următor
Compania Moldovan Carmangerie, parte a unui grup de firme controlat de familia clujeană, va investi 16,8 milioane € într-o nouă unitate de producţie în satul Sânnicoară – comuna Apahida.

Grupul Moldovan ridică o fabrică de burgeri de 17 milioane € la Apahida

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share