Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Industriașul Ștefan Vuza a semnat Declarația de la Anvers

73 de lideri, reprezentând 20 de sectoare industriale, au semnat Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European în fața președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a premierului belgian, Alexander De Croo.
Liderii europeni, după semnarea documentului din orașul belgian | Foto: Ștefan Vuza

Țara noastră a fost reprezentată la Summitul Industriei Europene (SIEA) de omul de afaceri clujean, președintele grupului Serviciile Comerciale Române (SCR).

73 de lideri, reprezentând 20 de sectoare industriale, au semnat Declarația de la Anvers pentru un Acord Industrial European în fața președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a premierului belgian, Alexander De Croo.

În cadrul SIEA, liderii din sectoarele de bază ale industriei, reprezentând 550 de miliarde de euro și 7,8 milioane de angajați ai Europei, au lansat Declarația de la Anvers. Aceasta conturează 10 acțiuni concrete, inclusiv integrarea Acordului Industrial European în Agenda Strategică Europeană.

Se solicită transformarea Europei într-un lider global în furnizarea de energie cu emisii reduse de carbon, printr-un parteneriat strategic și infrastructură robustă, inclusiv un sprijin mai puternic pentru proiectele UE. Semnatarii Declarației de la Anvers sunt industriași de top ai Europei, din sectoare precum chimie, hârtie, metalurgie, minerit, aluminiu, petrol și gaze, ciment, îngrășăminte.

“Aceste industrii sunt fundația societății moderne și coloana vertebrală a economiei europene. Chimcomplex a fost singurul reprezentant al industriei României invitat cu rangul de membru permanent”, a relatat președintele SCR, grup din care face parte combinatul din Borzești.

Energia, de trei ori mai scumpă în UE

“Decarbonizarea asumată de UE, plan disproporționat față de emisiile de care e în mod real responsabil blocul european raportat la nivel mondial, este în impas. Toată industria europeană ce este mare consumatoare de energie funcționează la jumătate din capacitate, iar aici mă refer la metalurgie, chimie, ciment, hârtie.

Motivul este energia, de trei ori mai scumpă față de blocul american, arab sau Asia-China. Industria energofagă nu poate fi competitivă cu prețuri de trei-patru ori mai mari la gaze, energie electrică și alte materii prime în fața jucătorilor din celelalte blocuri economice amintite.

Economia generală a oricărei regiuni se bazează pe aceste industrii strategice ce sunt așezate la baza lanțului de producție, urmând ca toate breslele subsecvente să cadă rând pe rând ca la un joc de domino dacă baza economiei cade prima. Nu este o chestiune de „dacă” ci de „când”!”, consideră Vuza.

Invazie de produse chinezești

“Grupul Industriașilor Europeni a arătat la Anvers că, mai devreme de trei ani, tot sistemul macroeconomic european va intra în colaps. Dacă prin politici energetice nerealiste se vor închide industriile de bază în mai puțin de trei ani, orice produs fabricat în Europa va deveni prea scump.

Iar populația va alege să cumpere produsele ce vin din import care sunt deja la prețuri mult mai mici. Însă numai pentru un timp, pentru că așa funcționează macroeconomia de mii de ani și aici nu avem o teorie a conspirației, ci o reacție de tip cauză-efect.

Mașina electrică vine acum din China cu 25.000 de euro. Orice producător din Europa nu poate să o facă sub 50.000 de euro (comparând aceeași clasă) pentru că în China, SUA, energia electrică este de trei ori mai ieftină, gazul este de cinci ori, hârtia, tabla și tot așa cu toate componentele.

Dacă acum chinezul produce cu 25.000 de euro mașina electrică, în ziua în care în Europa nu se va produce niciuna, ce se va întâmpla? O va vinde cu 100.000 de euro. Așa s-a procedat cu orice produs „commodities” în orice timp istoric.

“Decidenții de la Bruxelles au înțeles efectele de mantă ale jocului mondial și vor trece la aplicarea corecțiilor necesare prevăzute în declarație. Pentru cei ce nu sunt interesați de domeniul macroeconomic rezum totul la fraza cheie spusă ca angajament de către premierului Belgiei: va continua decarbonizarea, dar fără dezindustrializare. Să vedem când se va trece la fapte”, afirmă președintele Chimcomplex.

Scade producția chimică în Europa

Declarația de la Anvers este un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene și consolidarea sectoarelor industriale de bază și asigurarea competitivității și rezilienței acestora în contextul schimbărilor geopolitice. Avertismentul industriașilor privind lipsa de competitivitate a Europei față de concurenții China și SUA vine la doar câteva luni după ce UE a finalizat reglementările climatice pentru toate sectoarele economice.

În același timp, criza energetică din Europa și subvențiile de care beneficiază companiile din SUA și China pun sub semnul întrebării viitorul industriei europene, fără de care relansarea economică a continentului va fi imposibilă. Contractarea producțiilor industriilor de bază cum este și cea chimică provoacă îngrijorări la cel mai înalt nivel în toate țările europene.

Producția industrială chimică a Europei a scăzut cu încă 8% al treilea an consecutiv, potrivit Cefic Chemical Trends Report 2023. La celălalt pol, producția de chimicale din China este la cele mai mari niveluri atinse vreodată, cu 9,6% mai mare în 2023 decât în 2022, totul fiind exportat către Europa.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Producătorul de cosmetice Farmec din Cluj-Napoca participă ca expozant la târgul de la Bologna, un eveniment de referință pentru industria internațională a frumuseții.

Clujenii de la Farmec, în pavilionul României de la Cosmoprof Worldwide

Articolul următor

Campania Olimpiei Pleșa Brandhuber e nominalizată la Wine Travel Award

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share