Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bee Smart, Bee Healthy, un proiect finalist la EIP-AGRI Innovation Awards 2024

Proiectul Bee Smart, Bee Healthy a trecut un riguros proces de selecție din partea EU CAP Network  și este nominalizat pentru finala EIP-AGRI Innovation Awards 2024 la secțiunea digitalizare.

Proiectul finalist Bee Smart, Bee Healthy este dedicat domeniului apicol, inovației, cooperării, cercetării și tehnologiei. Mai exact, în cadrul acestui  se analizează dezvoltarea de instrumente inovative de prevenire și combatere a dăunătorilor din apicultură – Stup Smart și Living Lab.

Proiectul este realizat prin cooperarea mai multor entități. Asociația GAL Napoca Porolissum este liderul de proiect configurat în parteneriat cu Grupul de Actiune Locala Crivatul de Sud-Est, Asociația Gal Delta Dunării, Asociația GAL Razim, USAMV Cluj-Napoca, Asociația Center for Health Research. Participă alături de aceste organizații fermieri (PFA): Grama Mihai, Țîrla Andrei, Petric Camelia, Pop Petru Florin, Toderean Cristian, Toderean Vasile, Prunean Georgiana Daria, Federiga Florin, Brândușan Nicolae, Pleșca Nicolae Agro, Neag Stelian Nicolae (ÎF): Moldovan Birica Rodica. Tech Breeze le sunt alături.

Conceptul de Stup Smart (SS) operațional în mediul de lucru apicol presupune un demers în urma căruia se va identifica comportamentul coloniilor de albine și va detecta anomaliile funcționale: dezvoltat prin intermediul Living Lab-ului, acesta va răspunde nevoilor curente ale apicultorilor în ceea ce privește avertizarea timpurie în cazul unor infestări/anomalii a stupilor.

În ce constă proiectul Bee Smart, Bee Healthy 

Extracte vegetale din componente biologic active ale unor produse api/fito vor stimula dezvoltarea populaţională a coloniilor de albine şi implicit producția de miere și vor combate eficient infecțiile și infestările masive din stupi. Acestea vor fi dezvoltate tot prin intermediul Living Lab-ului în parteneriat/ cu input din partea apicultorilor. Astfel, ele vor permite o mai bună gestionare a infecțiilor și invaziilor din stupi, odată ce sunt identificate prin intermediul Stupilor Smart, sau chiar evitarea, în cazul în care Rețeaua Senzorială Inteligentă semnalizează un risc ridicat de infestare, extractele fiind aplicate anticipat, proactiv.

Rețeaua Senzorială Inteligentă

O Rețea Senzorială Inteligentă (RSI) este formată din totalitatea Stupilor Smart, care monitorizează bunăstarea coloniilor de albine pe un teritoriu extins. Aceasta colectează și analizează continuu datele furnizate pentru a genera tipare spațiale și temporale ale patologiei albinelor. Astfel, se vor putea formula trenduri și predicții în ceea ce privește apariția acestor patologii, aspect relevant nu doar pentru că permite o abordare proactivă pentru evitarea lor, dar aduce valoare adăugată semnificativă fiecărui stup, deoarece permite generarea unor rezultate aplicabile și stupilor convenționali aflați în anumite zone.

Concretizat într-un instrument care să se actualizeze continuu cu datele trimise de Stupii Smart, cu o interfață de utilizare prietenoasă, acest concept se poate dovedi extrem de relevant pentru apicultură în mod direct și pentru agricultură și biodiversitate indirect, datorită rolului pe care îl au polenizatorii în aceste domenii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Lecții de business, digitalizare, credite și fonduri europene la Business Evolution

Articolul următor
Liviu Fenoghen, Alexandru Paunescu, Alina Radu (Foto: CSALB)

CSALB: Cum s-a schimbat relația românilor cu băncile în ultimii 8 ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share