Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul și-a dat girul pentru Cloud-ul Regional Nord-Vest

Administrația județeană a consimțit implementarea Centrului de Date Regional Nord-Vest, care va interconecta bazele de date ale instituțiilor publice din zonă.
Întâlnirea din anul trecut la care majoritatea liderilor județeni s-au pus de acord cu amplasamentul | Foto: CJ Bistrița-Năsăud

Administrația județeană a Clujului a consimțit implementarea Centrului de Date Regional Nord-Vest (CDRNV), ce urmează să interconecteze bazele de date ale instituțiilor publice din zonă.

Președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, Alin Tișe, a anunțat că a inițiat un proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat cu județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, respectiv cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), în vederea realizării și dezvoltării, din fonduri europene, a CDRNV.

„Prin aprobarea acestui acord asigurăm cadrul necesar pregătirii dosarului de finanțare nerambursabilă pentru acest produs informatic destinat, în principal, interconectării sistemelor digitale din instituțiile publice, din toate cele șase județe partenere.

CJ Cluj are deja o experiență de aproape doi în digitalizarea activității proprii și nu numai, astfel încât know-how-ul Clujului va conta foarte mult în transformarea digitală gândită la nivelul întregii regiuni. CDRNV ne va ajuta să ne îmbunătățim substanțial infrastructura software și serviciile oferite clujenilor”, a spus Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Scopul principal al Cloud-ului Regional, al cărui cost este estimat la 31,5 milioane de euro, este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date ale fiecărei instituții partenere. Proiectul urmărește reducerea costurilor şi creșterea calității serviciilor publice, inclusiv celor de e-guvernare, respectiv sincronizarea cu strategia UE în ceea ce privește guvernanța și siguranța datelor.

Printre beneficiile pentru cei 2,5 milioane de cetățeni din RNV se numără acces direct la toate serviciile publice locale, fără deplasare fizică la sediul instituției, reducerea birocrației şi facilitarea interoperabilității cu instituțiile responsabile, crearea unui istoric al interacțiunilor cu administrația locală, creșterea gradului de transparență în procesarea datelor de la nivelul instituțiilor publice, astfel încât acestea să poată fi vizualizate și accesate cât mai facil.

Anul trecut, administrațiile județeană și locală din Cluj s-au opus amplasării într-un alt județ a CDRNV, în varianta propusă la Bistrița de către fostul ministru al investițiilor europene, Marcel Boloș. Șeful CJ Cluj sugera edificarea Cloud-ului Regional în fostele hale ale fabricii de încălțăminte Clujana, intrată în faliment.

Scopul principal al CDRNV este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții). Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este autoritate de management. Prioritatea are ca obiectiv valorificarea avantajelor digitalizării în beneficiul cetățenilor, companiilor, organizațiilor de cercetare și autorităților publice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cele mai eficiente soluții de combatere a buruienilor în postemergență la cultura porumbului

Articolul următor
Cea dintâi acțiune de împădurire inițiată de Distribuție Energie Electrică România (DEER) a avut loc în perioada 21-26 martie, numărul de puieți plantați fiind echivalentul efectivului de angajați ai societății.

DEER va planta câte o pădure în 18 județe

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share