Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Parteneriat al Excelenței, la Simpozionul Tehnic DAFCOCHIM Agro

Tradiționalul Simpozion Tehnic de Primăvară DAFCOCHIM Agro, eveniment la care au participat aproximativ 600 de fermieri transilvăneni, și-a scris, în 30 ianuarie 2024, un nou capitol de succes.

Simpozionul a avut loc în incinta Centrului de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș și a fost organizat de către echipa DAFCOCHIM Agro, parte a Grupului DAFCOCHIM din Târgu Mureș, în parteneriat cu companiile multinaționale Adama România, Azomureș Târgu Mureș, Bayer Crop Science România, Corteva Agriscience, FMC Agro România și Summit Agro România.

Întâlnirea dintre principalii fermieri transilvăneni și reprezentanții celor șase companii multinaționale a fost bogată, din nou, în informații valoroase despre utilizarea unor inputuri și tehnologii de ultimă oră din domeniul geneticii și a protecției plantelor, și s-a încheiat cu dorința comună ca parteneriatul în trei – DAFCOCHIM – Companii Multinaționale – Fermieri – să continue înspre binele agriculturii din România.

Colaborare de tip „win-win”

Lucrările simpozionului au fost deschise și în acest an de către consultantul tehnic al DAFCOCHIM Agro, Dr. Ing. Gheorghe Boțoman, în binecunoscutu-i stil liric, foarte apreciat de către fermieri: „După cât de bun cuvânt are harul vostru viu,/ Cu iubire de pământ sub văzduhul străveziu,/ Din livadă până-n lan să aveți un an sublim,/ Parteneri și-n noul an cu al nostru DAFCOCHIM”.

„Fiecare partener dintr-o afacere trebuie să câștige, nimeni nu trebuie să piardă”, a afirmat reputatul consultant tehnic al DAFCOCHIM Agro, un promotor cu rezonanță națională al virtuților pe care le dețin produsele de protecție a plantelor distribuite de DAFCOCHIM Agro.

Parteneriat onest, de trei decenii

În mesajul adresat fermierilor transilvăneni, Dr. Ing. Gheorghe Boțoman a transmis cordiale urări de „La Mulți Ani” echipei companiei DAFCOCHIM, aflată de peste trei decenii într-un onest parteneriat cu fermierii transilvăneni.

„Trebuie să vă spunem că anul trecut firma DAFCOCHIM a împlinit 30 de ani de activitate. Sunt mândru că fac parte din echipa DAFCOCHIM de foarte mulți ani, și la propriu și la figurat, cu sufletul chiar de foarte mulți ani”, a subliniat distinsul consultant tehnic al DAFCOCHIM Agro.

„Dumneavoastră, fermierii, primiți aceste inputuri pentru agricultură la prima mână și cu mare, mare dăruire, pentru că echipa tehnică a DAFCOCHIM încearcă să fie și cât mai operațională. O comandă ajunge în curtea dumneavoastră în 24 de ore, maxim 48 de ore”, a mai punctat Dr. Ing. Gheorghe Boțoman.

DAFCOCHIM Agro, „furnizor al stabilității în Transilvania”

Președintele și administratorul Grupului DAFCOCHIM, Liviu Cojoc a subliniat faptul că după trei decenii de activitate, DAFCOCHIM Agro „a devenit un pionier în domeniul furnizării de inputuri pentru agricultură”, iar prin extinderea afacerilor și în județele limitrofe din Centrul Transilvaniei „a adus beneficii unui grup larg de fermieri, acționând ca un furnizor al stabilității în acest areal, fiind un adevărat promotor al viziunii în domeniu, un furnizor avid de inovații, un prestator discret de servicii de formare în domeniul agricol și, totodată, un partener de încredere pentru celelalte două părți ale tripletei – companii multinaționale sau naționale și fermierii transilvăneni.”

Cu viziune, pasiune și prin muncă susținută, am reușit ca în ziua de astăzi, DAFCOCHIM Agro să fie distribuitor al celor mai mari producători de inputuri pentru sectorul agricol din lume, oferind întreaga gamă de produse pentru protecția plantelor. Avem peste 30 de colaboratori naționali și internaționali în domeniul protecției plantelor, a fertilizanților și a geneticii și mii de fermieri cărora le furnizăm produse inovatoare, de ultima generație. Totodată, acum mai bine de un deceniu, am considerat că nu putem vorbi și lua decizii pe deplin profesionist în agricultură dacă nu suntem implicați mai profund în acest sector strategic al economiei românești, astfel încât am hotărât să investim direct în agricultură, dezvoltând ferma de la Seuca din comuna Gănești, județul Mureș. În paralel, de peste 20 de ani, asigurăm liantul dintre marii furnizori de inputuri din România și fermierii din Centrul Transilvaniei din opt județe diferite, prin organizarea unor simpozioane tehnice, în care sunt prezentate ofertele partenerilor noștri și cele mai inovatoare molecule pe care aceștia le pun la dispoziția fermierilor din România pentru a obține recolte din ce în ce mai valoroase”, a declarat Liviu Cojoc.

Mulțumiri partenerilor

Prezentat de către Dr. Ing. Gheorghe Boțoman ca fiind ”puntea dintre furnizorii de inputuri și fermieri”, Marinel Ștefan, director general al companiei DAFCOCHIM Agro, s-a adresat apoi fermierilor prezenți, cărora le-a urat să aibă parte de recolte cât mai mănoase și sănătoase.

„Vă doresc bun venit, vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația noastră. Pentru că suntem la început de an aș dori să vă urez un călduros „La Mulți Ani”, multă sănătate, recolte bogate și, bineînțeles, sănătoase, alături de DAFCOCHIM. Pentru că azi ortodocșii sărbătoresc trei nume, Vasile, Ioan și Grigore, urez și celor care poartă acest nume „La Mulți Ani și multă sănătate!”, a afirmat Marinel Ștefan.

La finalul simpozionului Radu Fodor, acționar al Grupului DAFCOCHIM, a transmis un sincer „Mulțumesc” atât reprezentanților companiilor partenere prezente, cât și fermierilor.

„Mulțumesc tuturor companiilor care au fost aici, pentru prezentările lor. De fapt, ați fost în fiecare an lângă noi, așa cum și noi am fost lângă dumneavoastră. În primul rând, vă mulțumesc dumneavoastră, dragi fermieri, pentru că sunteți an de an lângă noi, așa cum de altfel și noi suntem lângă dumneavoastră de foarte mult timp. Vă doresc să aveți un an bun, fără sincope”, au fost cuvintele lui Radu Fodor.

Noutățile APIA prezentate fermierilor

Prezent la simpozion, directorul executiv al APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă a prezentat noutățile legate de subvențiile oferite fermierilor.

„În acest moment APIA a autorizat la plată 96% din fermierii care au depus cereri la APIA Mureș. Într-adevăr, avem o plată restantă, PD-04, fosta eco-schemă legată de înverzire. Sper ca. după 15 februarie, cel târziu la debutul lunii martie, să reușim să virăm fermierilor și acei 58 de euro pe hectar. Tot atunci, sunt acele documente care trebuie depuse pentru sprijinul cuplat în sectorul vegetal. După data de 31 martie se pot implementa în sistem și drepturile de plată pentru lucernă, sfeclă, soia și toate culturile care beneficiază de sprijin cuplat în sectorul vegetal. Un alt element de noutate este faptul că începând de astăzi, 30 ianuarie, și până pe 8 martie, așa cum s-a promis de la nivel guvernamental, se acordă acel sprijin de 100 de euro pentru hectarul de culturi înființat în toamna anului 2022, cu promisiunea ministrului Agriculturii ca la rectificarea bugetară să se aloce această schemă de sprijin și pentru culturile înființate în primăvara anului 2023.

Pentru prima etapă pentru care avem ordonanță de urgență fermierii pot depune cerere la APIA. Mai mult decât atât, o pot face direct la funcționarii care au preluat cererea unică de plată. Aceste cereri sunt într-un format oarecum copy-paste, o cerere destul de ușor de depus, inclusiv online. Vă sfătuiesc să luați legătura cu funcționarii care v-au preluat cererea unică în campania 2023, pentru ca în cel mai scurt timp să puteți depune și, de ce nu, să finalizăm și controalele administrative și să reușim să plătim și aceste scheme de sprijin”, a precizat Ovidiu Săvâșcă.

Alt subiect atins de directorul executiv al APIA Mureș a fost legat de derogările de la standardele de mediu ce vizează rotația culturilor (GAEC 7), precum și condiția de a lăsa o parte din suprafața fermei nelucrată, respectiv pârloagă (GAEC 8).

„Atât noi, cât și fermierii așteptăm cu interes derogările potențiale pentru Caietul 7 și Caietul 8 care ne dă bătăi de cap atât nouă, cât și fermierilor din România și celor care solicită subvenții la nivelul Uniunii Europene. Se face presiune inclusiv la nivelul Comisiei Europene pentru a obține această derogare. Dacă este nevoie, poate trebuie să ajungem să pichetăm și acolo, la nivelul Comisiei Europene, să înțeleagă întâi legiuitorii de la nivelul Bruxelles-ului că este o chestiune care nu duce la prea bune lucruri, dimpotrivă, vorbim de criza alimentară, vorbim de normele și tot ceea ce înseamnă aceste GAEC-uri care impun fermierilor ca între 5 și până la 9% din terenuri să fie lăsate pârloagă. Sunt probleme punctuale, pe care sperăm, bineînțeles, cu presiunea care se face de către toți fermierii Uniunii Europene către Comisia Europeană ca aceste derogări să treacă”, a menționat Ovidiu Săvâșcă.

 

Text și foto: Alex TOTH & Alin ZAHARIE

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Front de lucru pentru Dumexim și Consorzio Stabile la Centura Biharia

Articolul următor

Elevii bihoreni se pregătesc pentru International Robotics Championship

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share