Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Chirurgie Vasculară de top, la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș

Secția Chirurgie Vasculară este relativ nou deschisă, din anul 2018, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, acesta fiind unul dintre cele mai mari spitale din țară și unul dintre centrele medicale de excelență din România. Activitatea Secției Chirurgie Vasculară se desfășoară în armonie cu viziunea conducerii Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș de a deveni un spital regional de prestigiu, dotat cu aparatură și echipamente medicale de ultimă generație, care să contribuie la efectuarea unui act medical de urgență de cea mai înaltă calitate, creșterea satisfacției pacienților, siguranța actului medical, a pacienților, precum și a angajaților.

 

Secție cu 25 de paturi

În prezent, activitatea Secției Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este coordonată de către Conf. Dr. Vasile Adrian Mureșan, nume cu rezonanță națională în domeniul chirurgiei vasculare.

”Scopul nostru este să oferim rezultate clinice excelente și o experiență deosebită tuturor celor care apelează la serviciile noastre. Secția noastră, încă de la înființare, are o activitate bogată și în continuă diversificare întrucât patologia vasculară este o patologie cu o complexitate în creștere.

Momentan dispunem de 25 de paturi, șase chirurgi vasculari titulari activi (patru medici primari și doi medici specialiști), medici rezidenți în formare medico-chirurgicală continuă cu un flux variabil în funcție de rotația de stagiu, prezență în medie 15 rezidenți activi, 13 asistente medicale active, 14 personal auxiliar activ, respectiv o singură sală de operație care asigură servicii medicale de chirurgie vasculară permanent, atât județean, cât și teritorial conform teritoriilor arondate, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 2.509/2021. Centrului Medical Universitar Târgu Mureș îi sunt arondate județele Mureș, Alba, Sibiu, Harghita, Covasna, Brașov”, a precizat Conf. Dr. Vasile Adrian Mureșan.

 

Dotări de ultimă oră

Alături de resursa umană proprie, la calitatea superioară a actului medical contribuie atât foarte buna colaborare cu alte specialități medicale, cât și dotările cu aparatură medicală existente în cadrul clinicii.

”Succesul nostru se datorează în bună parte și unei bune colaborări interdisciplinare cu alte specialități: radiologie, radiologie intervențională, neurologie, cardiologie, anestezie-terapie intensivă. De asemenea, suntem mândri a menționa că recent clinica noastră a obținut un dispozitiv de imagistică medicală avansată bazat pe tehnologia razelor X (aparat Roentgen mobil cu braț în C și lanț TV cu CCD cameră) care a completat dotarea sălii noastre de operație permițând astfel efectuarea intervențiilor chirurgicale hibride – endovascular și chirurgie deschisă în timpul aceleiași intervenții – datorită funcției de imagistică în timp real”, a subliniat Conf. Dr. Vasile Adrian Mureșan.

 

”Pepinieră” de chirurgi vasculari

Totodată, Clinica Chirurgie Vasculară Târgu Mureș are statut de Clinică Universitară în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș cu Disciplina de Chirurgie Vasculară în programul de pregătire a studenților la medicină, ceea ce reprezintă un argument în plus pentru a excela atât în domeniul științific, cât și în cel didactic.

”Astfel, dintre cei șase chirurgi activi și cei 15 medici rezidenți mentionați anterior, avem un conferențiar universitar, un șef de lucrări și doi asistenți universitari, toți în domeniul Chirurgie Vasculară. Este important de evidențiat faptul că această specialitate a devenit disciplină obligatorie în programul de studiu al studenților de la UMFST ”George Emil Palade” Târgu Mureș începând din anul universitar 2022-2023 ca o încununare a eforturilor colegilor noștri din domeniul didactic. Aceeași pedagogi pasionați și dedicați sunt implicați și în programul de formare a viitorilor specialiști în chirurgie vasculară; aici ne referim la medicii rezidenți în formare pe secția noastră. De asemenea, ei excelează și în domeniul științific, trei dintre colegii noștri au finalizat ciclul de studii superioare prin cercetarea științifică originală, fiind doctori în Științe Medicale, iar alți trei colegi sunt doctoranzi, în timp ce șase medici rezidenți efectuează studii în domeniul Masterului de Cercetare în Științe Biomedicale”, a punctat Conf. Dr. Vasile Adrian Mureșan.

Interes pentru cercetare

Referindu-se la resursa umană din cadrul clinicii a cărei activitate o coordonează, Conf. Dr. Vasile Adrian Mureșan a evidențiat interesul existent pentru participarea la proiecte și granturi de cercetare, cât și pentru publicarea de articole științifice în jurnale medicale de anvergură internațională și, nu în ultimul rând, apartenența colectivului medical la societăți de prestigiu din domeniul chirurgiei vasculare.

”Scopul nostru este de a depăși granițele comodității și suficienței, astfel suntem activ angrenați în procesul științific având în momentul de față cinci proiecte/granturi de cercetare câștigate în curs de derulare. De asemenea, de la înființarea Clinicii de Chirurgie Vasculară am reușit publicarea a peste 40 de articole științifice în jurnale medicale prestigioase cu factor de impact (maxim FI 7,8), dintre aceste articole mai mult de jumătate (24 de articole) sunt rezultatul activității proprii colectivului nostru. Celelalte articole reprezintă studii multidisciplinare. Toți medicii clinicii noastre, inclusiv medicii rezidenți, sunt membri activi ai Societății Române de Chirurgie Vasculară și ai European Society of Vascular Surgery (ESVS), organizații de pregătire a chirurgilor vasculari cu programe educaționale recunoscute internațional”, a explicat șeful Secției Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

 

Programe Naționale pentru pacienți

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor atât ale pacienților, cât și ale spitalelor privind calitatea serviciilor oferite, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și, implicit, Secția Chirurgie Vasculară derulează două programe naționale prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate a căror coordonator este Conf. Dr. Vasile Adrian Mureșan.

”Este vorba de Programul Național de Boli Cardiovasculare care include și suportul necesar efectuării operațiilor endovasculare pentru Anevrismul de Aortă Abdominală (EVAR) și Programul AP-EVA care se adresează pacienților vasculari în stare critică ce necesită intervenții chirurgicale de urgență. Viziunea noastră este de a oferi maximum de potențial prin investirea într-un personal instruit și empatic astfel încât să ofere servicii de înaltă calitate, susținute financiar, încadrate ca și state-of-the-art”, a conchis Conf. Dr. Vasile Adrian Mureșan.

 

Tipuri de proceduri

Procedurile vasculare variază în funcție de tipul leziunii, astfel tratamentul de specialitate implică:

– Tratamentul anevrismelor sau chiar rupturii anevrismelor arteriale (disecția aortei abdominale, anevrism de aortă abdominală, anevrisme ale arterelor viscerale sau membrelor);

– Proceduri de prevenire a accidentului vascular cerebral (în boala arterelor carotide);

– Ocluzia sau stenoza arterelor membrelor inferioare (boala arterială periferică);

– Tratamente minim invazive/endovasculare (angioplastii cu balon, stentări, tratamentul endovascular al anevrismului de aortă abdominală);

– Proceduri reconstructive arteriale convenționale (endarterectomii, bypass-uri cu materiale sintetice sau biologice, cură chirurgicală a anevrismului de aortă abdominală);

– Tratamentul trombozelor vasculare acute (trombembolectomii arteriale, proceduri pentru tromboza venoasă profundă ilio-femurală sau axilo-subclaviculară, proceduri pentru tratamentul sindromului de apertură toracică);

– Fistule arterio-venoase și tratamentul complicațiilor acestora la pacienții cu Boala Renală Cronică în stadii avansate ce necesită hemodializă;

– Tratamentul minim invaziv sau chirurgical al afecțiunilor venoase (ablația cu radiofrecvență, crosectomii cu safenectomii, excizia pachetelor varicoase nesistematizate, scleroterapii cu spumă);

– Intervenții chirurgicale efectuate în echipă cu alți chirurgi de altă specialitate în contextul unor patologii care implică afectarea vaselor mari sau există risc intraoperator de lezare a unor vase mari (artere sau vene).

 

Opțiuni chirurgicale

Procedurile vasculare variază de la opțiunile minim invazive (endovascular) până la chirurgia dechisă:

  1. Chirurgia arterei carotide:

– Endarterectomii carotidiene cu/fără angioplastie de lărgire cu petec sintetic sau biologic;

– Angioplastii sau stentări carotidiene (endovascular);

– Chirurgia glomusului carotidian;

– Bypass carotidian.

2. Chirurgia arterelor membrului superior:

– Embolectomii pentru ischemii acute de membru superior;

– Bypass membru superior (frecvent posttraumatic);

– Fistule arteriovenoase pentru acces vascular;

– Chirurgia sindromului de apertură toracică;

– Angioplastii/stentări ale arterelor membrului superior.
3. Chirurgia arterei aorte:

– Cura chirurgicală a anevrismului aortei abdominale;

– Tratament endovascular al anevrismului aortei abdominale (EVAR);

– Endarterectomii aortice;

– Bypass aortic tubular/aorto-biiliac sau aorto-bifemural pentru patologia ocluzivă aorto-iliacă.
4. Chirurgia arterelor membrului inferior:

– Bypass ilio-femural, femuro-popliteu, poplieo-popliteal, femuro-tibial;

– Endarterectomii;

– Dilatări percutane și/ sau stentări ale arterelor membrului inferior.

  1. Bypassuri extraanatomice la pacienții cu infecții de grefon sau la pacienții la care s-au epuizat restul opțiunilor de revascularizare:

– Bypass axilo-axilar;

– Bypass axilo-femural sau axilo-bifemural;

– Bypass femuro-femural.
6. Chirurgia venelor:

– Cură chirurgicală a varicelor;

– Tratamentul minim invaziv (endovenos) al varicelor hidrostatice.

  1. Chirurgia de necesitate – amputații: amputația de degete, antepicior, gambă, coapsă, mână, braț, antebraț.

 

Bilanțul anului 2023

Statistic, în cursul anului 2023 Secția Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a avut 1.197 de internări dintre care:

– 48 de intervenții chirurgicale care au implicat aorta abdominală, pacienții necesitând monitorizare clinică și paraclinică minim 72 ore postoperator din care minim 24 ore s-au realizat în serviciul Anestezie și Terapie Intensivă. ”Dintre acestea, nouă cazuri au fost de Anevrsim de Aortă Abdominală a căror complexitate crește atunci când anevrismul este rupt”, a punctat Conf. Dr. Vasile Adrian Mureșan.

– 186 de intervenții pe arterele carotide. ”Acești pacienți fie aveau deja instalat deficit neurologic, fie ar fi putut dezvolta perioperator, necesitând monitorizare atentă în vederea prevenției/ tratamentului complicațiilor”, a explicat Conf. Dr. Vasile Adrian Mureșan.

– 108 de amputații de membre din care 79 de amputații de coapsă la pacienți tarați și greu de manageriat din cauza mobilizării limitate.

– 244 de pacienți au beneficiat de tratament endovascular.

– 14 pacienți internați pentru complicații postprocedurale.

– 58 de fistule arteriovenoase la pacienții dializați sau care vor necesita hemodializă.

– 226 de cazuri internate pentru cura varicelor hidrostatice.

– 98 de pacienți au necesitat reconstrucții vasculare (bypass-uri femuro-poplitee).

– 252 de pacienți au avut proceduri de dezobstrucție în contextul unui eveniment acut (trombembolectomii).

Alex TOTH

(Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 127 a revistei Transilvania Business, 22 martie-16 aprilie 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Terapia Cluj are în vedere un proiect compus din centrală fotovoltaică de 1 MW (0,995 MWp), 1.810 panouri cu o capacitate nominală de 550 Wp fiecare, 10 invertoare

Terapia va produce energie verde cu bani europeni

Articolul următor

BRAT publică raportul anual privind investițiile în publicitate din 2023. Influencer marketing începe să fie raportat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share