Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

COVER STORY. Angajament pentru excelență. Wise Finance Solutions

Bogdan Hossu, General Manager, despre Wise Finance Solutions și fondurile nerambursabile disponibile în 2024

Bogdan Hossu, General Manager Wise Finance Solutions, explică în cover story-ul acestei ediții, călătoria de 15 ani în domeniul consultanței în accesarea de fonduri nerambursabile și al consultanței pentru afaceri și management de proiect. O călătorie ghidată de angajamentul pentru excelență, de o permanentă dezvoltare a portofoliului de servicii oferite companiilor cu care colaborează și care doresc să investească în România.

Întreaga poveste a Wise Finance Solutions cu un insight valoros despre fondurile nerambursabile care pot fi accesate în perioada următoare vă invităm să o lecturați, așa cum este surprinsă de către fondatorul său, Bogdan Hossu, în continuare.

De când am înființat Wise Finance Solutions (WFS) în anul 2009, călătoria noastră a fost ghidată de angajamentul pentru excelență în domeniul consultanței în accesarea de fonduri nerambursabile și al consultanței pentru afaceri și management de proiect. Viziunea noastră este centrată pe obținerea de rezultate pentru clienții noștri și crearea de noi oportunități prin căi inovatoare. În cei 15 ani de activitate în acest domeniu, am cultivat o echipă dinamică și cu experiență, care funcționează pe principiul One-Stop Shop pentru clienții noștri. Specialiștii WFS, incluzând experți în fonduri europene, manageri de proiect, experți financiari, evaluatori, specialiști în achiziții publice, experți tehnici în fonduri europene și ajutoare de stat, lucrează în colaborare pentru a oferi servicii complete.

De-a lungul activității noastre ne-am extins gama de servicii pe care le putem oferi companiilor cu care colaborăm. Astfel, sprijinim firmele din România și firmele străine care doresc să investească în România în toate etapele procesului lor de dezvoltare, începând cu înființarea companiei și continuând cu obținerea de finanțare pentru investiții, oferind servicii de management de proiect, recrutare și selecție de personal și alte servicii suplimentare necesare firmelor fie în perioada de realizare a proiectelor de investiții, fie în perioada de operare, precum: servicii de proiectare pentru construcții, IT & Servicii de digitalizare, asigurări, consultanță GDPR.

Portofoliul nostru cuprinde o gamă variată de proiecte de investiții în diverse domenii, în principal din industria prelucrătoare și, aici, în special sectorul auto, dar și domenii precum energie regenerabilă, agricultură, turism, sănătate, IT și centre de date, industria alimentară, incubatoare de afaceri, parcuri industriale și multe altele. Am realizat cu succes numeroase proiecte majore de investiții, finanțate prin schemele de ajutor de stat instituite prin HG 807 și HG 959 precum și alte scheme. Multe dintre proiectele noastre sunt investiții străine.

Ne implicăm activ în atragerea de investitori din afara României, respectiv din Europa, Turcia, Japonia. Dezvoltăm în permanență parteneriate cu autorități și instituții din zonele menționate. Acesta este și motivul pentru care în anul 2021 ne-am deschis birou în Japonia, în Kobe, și, de asemenea, planificăm în viitorul foarte apropiat să deschidem un birou și în Turcia, la Istanbul. Printre clienții și colaboratorii noștri se numără companii precum: Koyo Romania, Yazaki, Tamura Corporation, IHI Corporation, Kawasaki, Şişecam, Martur, Coşkunöz, Beyçelik, Borusan, Yıldız Entegre.

În Japonia suntem consultanți unici pentru Europa Centrală și de Est pentru două orașe: Sapporo și Kobe. Suntem singura firmă de consultanță din România care a dezvoltat un astfel de parteneriat.

De asemenea, în decembrie 2023 am fost selectați să fim membri în JOI, Japan Institute for Overseas Investment, singura companie din România și una dintre foarte puținele din Europa. În fiecare an ne străduim să atragem investiții din Japonia între 100 și 300 milioane euro și anul acesta urmează să anunțăm 3 noi investiții japoneze în România.

Avem în vedere dezvoltarea relațiilor cu Franța. Suntem deja acreditați de agenția guvernamentală franceză Business France (Team export) și suntem Membru și Delegat România la OSCI și Membru Japonia OSCI. Federația OSCI este cea mai mare federație de consultanți din Franța care reunește 140 de țări, în care noi suntem membri și unici responsabili România și Japonia.

Dorim să dezvoltăm relațiile cu mediul de afaceri din Italia și cu firmele cu capital italian prezente în România. Plecând de la interesul membrilor asociați ai Confindustria România pentru posibile oportunități de finanțare a activităților proprii din fonduri nerambursabile, anul trecut am semnat protocolul de colaborare împreună cu Confindustria România, prin domnul președinte Giulio Bertola, asociație patronală ce reunește sub formă de membri cei mai importanți investitori italieni în România. Confindustria România face parte din Confindustria Est Europa (12 țări), în cadrul căreia se distinge ca fiind cea mai importantă și inovatoare reprezentanță internațională, grație și numărului de firme membre.

Fonduri europene și ajutoare de stat disponibile pentru companii în 2024

În ce privește finanțările nerambursabile pentru companii, parcurgem o perioadă efervescentă din punct de vedere al fondurilor europene, fiind deja deschise numeroase apeluri de proiecte pe diverse programe de finanțare și noi apeluri sunt deja anunțate a fi lansate în acest an. Pentru investiții dedicate IMM-urilor pentru dezvoltarea activității de producție sau a serviciilor, avem Programele Regionale, prin care se pot accesa până la 1,5 milioane euro (în regiunea Sud Vest Oltenia) sau până la 3 milioane euro (în regiunea Sud Muntenia), sesiunile de depunere a proiectelor pe cele două regiuni menționate urmând a se deschide în luna aprilie. Pe regiunea Vest finanțarea care se acordă IMM-urilor pentru investiții poate fi de până la 4 milioane euro, iar sesiunea de depunere va fi deschisă în luna august 2024.

În regiunea Centru se derulează în perioada 20.02.2024 – 20.05.2024 apelul de proiecte Scale-up, dedicat start-up-urilor și microîntreprinderilor existente, cu sprijin financiar de până la 200.000 euro. De asemenea, pentru întreprinderile din regiunea Centru până la data de 15.05.2024 se derulează și apelul ”Întreprinderi digitale pentru o economie avansată – sectoarele de specializare inteligentă” din cadrul Programului Regional Centru, prin care se acordă finanțare nerambursabilă de până la 200.000 euro, în procent de 90% din valoarea eligibilă a investiției.

Pentru regiunea Nord-Vest, în cadrul Programului Regional, se va lansa apelul de proiecte ”Digitalizarea IMM-urilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest” începând cu data de 22.05.2024, dată de la care solicitanții pot depune cereri de finanțare. Sprijinul financiar este de minim 10.000 euro și maxim 100.000 euro, în cuantum de 90% din valoarea eligibilă a proiectului.

Tot în regiunea Nord-Vest începând cu data de 8 mai 2024 se lansează apelul dedicat investițiilor productive inovatoare pentru microîntreprinderi, prin care se acordă ajutor nerambursabil de până la 200.000 euro pe proiect, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului.

Pe majoritatea regiunilor vor fi și apeluri pentru sprijinirea dezvoltării incubatoarelor de afaceri și/sau a parcurilor de specializare inteligentă, precum și pentru investiții dedicate activităților de cercetare-dezvoltare și inovare.

În această perioadă se derulează și Programul Tranziție Justă, care oferă finanțare de până la 8 milioane de euro/ proiect pentru investiții realizate de IMM-uri în județele Mureș, Dolj, Gorj, Galați, Hunedoara, Prahova. Proiectele mai pot fi depuse până la 20 aprilie 2024. Un apel similar este așteptat să fie lansat în viitor și pentru întreprinderi mari, prin programul Tranziție Justă.

Pentru investiții în energie regenerabilă, domeniu de mare interes atât pentru autoconsumul întreprinderilor, cât și pentru comercializarea energiei, se va lansa în curând Fondul pentru modernizare Programul cheie 1, apelul dedicat întreprinderilor. Prin acest program se pot obține până la 20 milioane euro pe beneficiar pentru realizarea capacităţilor noi de producere energie electrică din surse eoliene, solare sau hidro.

Pentru domeniul reciclare, așteptăm ca în perioada imediat următoare să se deschidă sesiunea de depunere a proiectelor pentru fabrici de reciclare, apel finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3 – Managementul deșeurilor, Subinvestiția I1.D. – Construirea instalațiilor de reciclare a deșeurilor pentru a îndeplini ţintele de reciclare din pachetul de economie circulară. Prin acest program se pot obține până la 8,4 milioane euro/ proiect, reprezentând între 30-75% din costurile eligibile ale investiției, în funcție de dimensiunea companiei și de județul în care se realizează investiția. Vor fi finanțate activităţi specifice de pregătire pentru reciclare, activități de reciclare și obținerea de produse finite din materialele obținute în procesul de reciclare, după caz, pentru reducerea impactului acestora asupra mediului şi sănătăţii populaţiei, reducerea consumului de resurse în scopul promovării dezvoltării economice sustenabile în toate regiunile. Se acordă finanțare pentru realizarea construcţiilor necesare amplasării şi montării utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor achiziţionate, cheltuieli cu achiziţia şi montajul utilajelor, instalaţiilor şi echipamentelor necesare și cheltuieli cu achiziţionarea activelor necorporale.

În luna martie 2024 este estimat să se lanseze apelul pentru Întreprinderi nou înființate inovatoare, din cadrul programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, ce oferă finanțări de până la 1.600.000 euro pentru regiunile mai puțin dezvoltate ale României (Nord Est, Sud Vest Oltenia, Sud Est, Sud Muntenia, Centru, Nord Vest și Vest) și 1.200.000 euro pentru regiunea mai dezvoltată București-Ilfov (doar anumite localități din județul Ilfov sunt eligibile), în proporție de până la 100% din cheltuielile eligibile. Acțiunile sprijinite vizează creșterea investițiilor în noile tehnologii și inovare, promovarea inovării în cadrul întreprinderilor nou înființate inovatoare, creșterea performanței și a calității CDI, valorificarea rezultatelor CDI, fiind vizate proiecte pentru dezvoltarea de produse/procese/servicii inovative în domeniile de specializare inteligentă definite prin Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027.

De asemenea, în luna martie 2024 este așteptată publicarea ghidului final și lansarea apelului ”Granturi pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate” finanțat prin PNRR. Obiectivul principal îl constituie sprijinirea antreprenorilor (IMM-uri) în dezvoltarea și implementarea tehnologiilor digitale avansate, cum ar fi: inteligența artificială, datele și cloud computingul, tehnologia blockchain, calculul de înaltă performanță și cuantică, internetul obiectelor, securitatea cibernetică. Proiectele se depun în parteneriat, format din lider de parteneriat – IMM ce nu desfășoară activități în domeniul IT și partener – o firmă din domeniul IT). Valoarea finanțării nerambursabile ce poate fi acordată pentru un proiect comun (lider de parteneriat și partener) este de minimum 500.000 euro și maximum 3.000.000 euro.

Pe lângă fondurile europene, în anul 2024 vor fi lansate și noi scheme de ajutor de stat, ce acordă finanțări substanțiale pentru dezvoltarea afacerilor sau pentru înființarea de noi afaceri în anumite domenii de activitate. Putem vorbi de CONSTRUCTPLUS (Programul naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii), gestionat de Ministerul Economiei. Acesta se va derula în perioada 8 aprilie 2024 – 8 mai 2024. Programul are ca obiect susținerea financiară a investițiilor pentru înființarea și/sau dezvoltarea capacităților de producție pentru materiale de construcții. Pot aplica întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât şi întreprinderi mari. Valoarea ajutorului de stat ce poate fi acordat pentru o întreprindere este de maxim 50 milioane euro, în funcție de județul în care se realizează investiția. Procentul de finanțare este cuprins între 30% – 75%, în funcție de județul în care se realizează investiția și de dimensiunea întreprinderii.

Tot în anul 2024 urmează a fi lansată o nouă schemă de ajutor de stat de către Ministerul Finanțelor, pentru care a fost publicat în data de 14.02.2024 proiectul Hotărârii pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea realizării de investiţii. Schema va fi valabilă în perioada 2024-2026. Bugetul total al schemei este de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile fără T.V.A. aferente realizării, respectiv achiziţionării, după caz, de active corporale şi necorporale. Conform proiectului de hotărâre, vor fi eligibile proiectele cu o valoare a costurilor eligibile de minim 10 milioane euro. Valoarea ajutorului de stat ce poate fi acordat pentru o întreprindere poate fi de până la 57,75 milioane euro, în funcție de județul în care se realizează investiția. Procentul de finanțare este cuprins între 30% – 70%, de asemenea în funcție de județul în care se realizează investiția.

Ne așteptăm ca în acest an Ministerul Economiei să relanseze și Schema de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiții destinate industriei prelucrătoare, instituită prin HG 959/2022, care s-a derulat în anul 2022. Prin această schemă de ajutor sunt sprijinite companiile care desfășoară activitate și propun investiții în domeniile industriei prelucrătoare, acordând finanțare pentru investiții în active corporale și necorporale, respectiv realizare de construcţii, achiziție teren aferent investiției, instalaţii tehnice și echipamente, brevete, licențe, software sau pentru costurile salariale care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiții inițiale, calculate pe o perioadă de doi ani consecutivi de la data ocupării locurilor de muncă.

Așa cum se poate observa din informațiile prezentate, mediul de afaceri nu duce lipsă de finanțări nerambursabile în acest an, cele prezentate fiind doar o parte din multitudinea de apeluri de proiecte ce se vor lansa la nivel de regiuni sau la nivel național. Este important ca firmele care au nevoie de astfel de finanțări pentru proiectele lor de investiții să se informeze foarte bine și în timp util cu privire la lansarea apelurilor de interes pentru ei, deoarece unele dintre aceste apeluri de proiecte nu sunt multianuale, practic vor fi lansate o dată în limita bugetului alocat și doar în cazul în care mai există buget disponibil ne putem aștepta și la apeluri ulterioare.

Mediul de afaceri din România se află într-o perioadă favorabilă pentru accesarea finanțărilor nerambursabile oferite de Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor. Cu o planificare atentă și o abordare strategică, aceste finanțări pot reprezenta un impuls semnificativ pentru creșterea afacerilor și dezvoltarea economică a țării.

Astfel, încurajez toate întreprinderile interesate să exploreze posibilitățile oferite de aceste programe de finanțare și să aplice pentru obținerea fondurilor necesare pentru realizarea investițiilor lor. Este momentul potrivit pentru a investi in viitorul afacerii tale și pentru a contribui la creșterea economică a României.

Cover story-ul ediției tipărite cu nr. 127 a revistei Transilvania Business (22 martie – 16 aprilie 2024)

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) devine tot mai verde

Articolul următor

Summit Agro România, hub-ul din care se implementează soluțiile agricole japoneze în Balcani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share