Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cumpărarea OTP România de către BT, tranzacția începutului de an

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, și George Ureche, Director, M&A lider în agenția de consultanță PwC România, susțin că piața de fuziuni și achiziții din România a avut un început de an lent, cu 15 tranzacții, de 170 milioane €, încheiate în primul trimestru.
Banca Transilvania s-a arătat dispusă în a aloca 340 milioane € pentru cumpărarea filialelor grupului ungar | Foto: OTP România

Cu toate că a debutat lent în 2024, piața de fuziuni și achiziții are perspective de redresare pe termen scurt, conform PricewaterhouseCoopers (PwC).

Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, și George Ureche, Director, M&A lider în agenția de consultanță PwC România, susțin că piața de fuziuni și achiziții din România a avut un început de an lent, cu 15 tranzacții, de 170 milioane €, încheiate în primul trimestru. Perspectivele de redresare pe termen scurt există, alte 55 de tranzacții fiind anunțate în perioada menționată, arată datele PwC România.

Numărul scăzut al tranzacțiilor închise la acest moment, în ciuda numeroaselor tranzacții anunțate (dar nefinalizate încă), semnalează faptul că, în următoarele trimestre, vor fi încheiate semnificativ mai multe tranzacții. Cele 55 de tranzacții anunțate, cu 13% mai puține decât în primele trei luni ale anului trecut, au o valoare cumulată de 1,7 miliarde euro.

Topul tranzacțiilor anunțate, dar nefinalizate

  1. Achiziția OTP Bank de către Banca Transilvania într-o tranzacție estimată la peste 340 milioane euro, care în așteaptă aprobarea Consiliului Concurenței
  2. O nouă tranzacție a grupului Bimbo, după ce în 2023 a cumpărat liderul local al pieței de panificație Vel Pitar. Grupul mexican a achiziționat 6 fabrici de pâine ale Trei Brutari printr-o tranzacție de 100 milioane €
  3. Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, a vândut o parte din portofoliul logistic local către CTP într-o tranzacție da 70 milioane €

Rușii de la Lukoil și-au vândut un parc eolian

Dintre operațiunile finalizate în primul trimestru se remarcă tranzacția prin care PPC Renewables, subsidiara locală a grupului elen PPC, proprietarul Enel România, a finalizat achiziția unui parc eolian cu o capacitate instalată de 84 MW aparținând Land Power, parte din grupul Lukoil.

Consolidarea pieței este vizibilă și printr-o serie de tranzacții de mici dimensiuni (majoritatea sub 10 milioane €), în care companiile antreprenoriale sunt asimilate în principal marilor conglomerate sau jucătorilor strategici locali, iar într-o proporție mai mică de către fondurile de investiții, care generează, la fel ca în anul anterior, doar 10% din numărul și valoarea tranzacțiilor realizate în piața locală.

Cele mai active: energia, industria și imobiliarele

13 din cele 15 tranzacții încheiate în primele trei luni ale anului au avut de partea cumpărătorului un investitor strategic, restul fiind realizate de fonduri de investiții. Din perspectivă sectorială, energia (18,18%), produsele și serviciile industriale (16,38%) și imobiliarele (14,55%) au generat mai mult de 50% din volumul și valoarea tranzacțiilor anunțate în primul trimestru al acestui an.

Sectorul financiar și cel al serviciilor de sănătate private și-au menținut prezența tradițională în topul sectorial din piața fuziunilor și achizițiilor, continuând să genereze tranzacții în tendința de consolidare în jurul marilor jucători.

Sectoarele care au resimțit o încetinire din perspectiva volumului de tranzacții sunt bunurile de larg consum și tehnologie, media și telecomunicații, unde a fost înregistrat un număr mai redus de tranzacții față de aceeași perioadă anului trecut, dar de la care se așteaptă o revenire rapidă în perioada următoare.

În primul trimestru din 2023, cele mai multe tranzacții au fost în sectorul produselor și serviciilor industriale (17,4%), bunuri de larg consum (17,4%) și IT&C (15,8%), urmate de energie (12,7%) și imobiliare (11,1%).

Exces de bani în regiune

“Pe fondul așteptărilor de scădere a inflației în trimestrele următoare, dar și în 2025, precum și în contextul stabilității dobânzii de politică monetară, se anticipează creșterea nivelului de încredere a investitorilor în redresarea economică, având impact pozitiv direct în piața de fuziuni și achiziții.

Sentimentul pozitiv al investitorilor este susținut și de date macroeconomice încurajatoare, de excesul de lichiditate din piețele financiare din regiune și respectiv ambițiile de dezvoltare a mediului de afaceri, inclusiv prin digitalizarea și modernizarea întreprinderilor, pentru a rămâne relevante în viitor”, conform specialiștilor de la PwC.

Anul trecut, piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat 189 de tranzacții finalizate, de 4,3 miliarde €, în scădere cu 20% față de 2022, când era de 5,2 miliarde. Rezultatul a fost susținut în mare parte de tranzacția prin care grupul elen PPC a cumpărat Enel România, de 1,3 miliarde euro.

În cazul în care sunt luate în considerare atât tranzacțiile finalizate, cât și cele semnate dar nefinalizate, anul trecut s-au înregistrat 241 de operațiuni, de 7,7 miliarde €. Multe dintre tranzacțiile semnate anul trecut au fost anunțate în ultimul trimestru, urmând să fie finalizate în 2024, precum achiziția de peste 1 miliard € a rețelei Profi de către Mega Image sau a Alpha Bank de către Unicredit.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

PlantExtrakt – producător român de produse fitoterapice - raportează un business în creștere cu 10,5% în 2023

Articolul următor

Etron Technology a deschis o fabrică în CTPark Oradea Cargo Terminal

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share