Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Barajul Leșu va fi monitorizat cu laser și va fi dotat cu panouri fotovoltaice

Încă un pas pentru începerea lucrărilor de reabilitare a Barajului Leșu. Studiul de Fezabilitate a obiectivul de investiție „Îmbunătățirea condițiilor de funcționare în siguranță a Acumulării Leșu, județul Bihor” a primit vot favorabil în cadrul ședinței Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuințe.

Astfel, Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri a îndeplinit încă o etapă esențială în procedura avizării obiectivului de investiții.

Pentru creșterea gradului de siguranță în exploatare a acumulării permanente Leșu sunt necesare lucrări ample de reabilitare și înlocuire a componentelor vechi de peste 45 de ani.

„În conformitate cu legislația în vigoare, în perioada următoare, se va publica, în Monitorul Oficial, Hotărârea de Guvern cu indicatorii tehnico-economici aprobați pentru acumularea Leșu. Execuția efectivă a lucrărilor va începe după finalizarea procedurii de achiziție publică”, a declarat Pásztor Sándor, director ABA Crișuri.

 

Ce lucrări se vor efectua

Lucrările vor avea ca obiectiv punerea în siguranță a acumulării prin: etanșeitatea măștii amonte cu o geomembrană, înlocuirea echipamentelor hidromecanice, monitorizarea comportării barajului cu laser- scaner, independența energetică cu panouri fotovoltaice, scară de pești, sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.

Investiția, în valoarea de 199.375.149 lei, este asigurată prin finanțare europeană  în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

În prezent, acumularea Leşu nu are retenţie de apă întrucât lacul a fost golit, în anul 2015, datorită exfiltraţiilor foarte mari care amenințau funcționarea în siguranță a acestuia.

Acumularea Leșu a fost executată și pusă în funcțiune în perioada 1973-1978 ca acumulare permanentă, cu rol complex, având următoarele folosinţe: apărare împotriva inundațiilor a localitatilor Remeți, Munteni, Bulz, Bratca și Balnaca, alimentare cu apă pentru amenajare piscicolă și producere de energie electrică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiect pentru creșterea gradului de siguranță la Aeroportul Oradea

Articolul următor
Căminele Universității Babeș-Bolyai (UBB) își vor produce o parte din energia electrică de care au nevoie cu ajutorul panourilor voltaice care vor fi montate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

Bătrânul Hasdeu se modernizează. Își va lua energie de la soare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share