Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bătrânul Hasdeu se modernizează. Își va lua energie de la soare

Căminele Universității Babeș-Bolyai (UBB) își vor produce o parte din energia electrică de care au nevoie cu ajutorul panourilor voltaice care vor fi montate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.
Căminele și cantina UBB din complexul studențesc vor fi acoperite de panouri fotovoltaice | Foto: UBB

Căminele Universității Babeș-Bolyai (UBB) își vor produce o parte din energia electrică de care au nevoie cu ajutorul panourilor voltaice care vor fi montate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

Proiectul UBB este finanțat de Ministerul Energiei (ME) în calitatea sa de autoritate națională de implementare și gestionare a sumelor alocate României din Fondul pentru Modernizare. Acesta prevede creșterea eficienței energetice prin realizarea de capacitați de producere energie regenerabilă pentru autoconsum la cantina și căminele UBB din campusul universitar Hasdeu.

Ce prevede proiectul:

  • Realizarea unui parc fotovoltaic nou de producere a energiei electrice din surse solare cu o capacitate de 1,02245 MW și un factor de capacitate de 13,02%, pe clădirile UBB, cu o suprafață totală de 12.593 mp
  • Generarea de beneficii de mediu prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 713 tone CO2 anual în medie pe durata de viață a investiției (20 ani)
  • Promovarea resurselor regenerabile
  • Obținerea unei producții totale de energie electrică din surse solare de 23,330 MWh în medie pe durata de viață a investiției (20 ani)
  • Obținerea unei producții medii de energie electrică din surse solare de 1,166 MwH/an

Cofinanțare zero din partea universității

„Acest proiect vine să reconfirme, dacă mai era nevoie, importanța pe care noi o acordăm constant studenților, implicării în comunitate și protecției mediului.

Universitatea și-a asumat de câțiva ani programul strategic UBB Goes Green, o direcție cheie privind dezvoltarea sustenabilă, intrând într-o adevărată „paradigmă verde”, ceea ce a dus și la organizarea în UBB a Catedrei UNESCO în Schimbări Climatice și Dezvoltare Durabilă”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.

Proiectul, cu o valoare totală eligibilă de 6,4 milioane de lei și cofinanțare zero, a fost câștigat de UBB în cadrul apelului de proiecte pentru sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entități publice.

Programul prevede creșterea capacității de producere a energiei din surse regenerabile, în vederea atingerii obiectivelor din Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030. Proiectul va fi implementat până în 31 decembrie 2026.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Barajul Leșu va fi monitorizat cu laser și va fi dotat cu panouri fotovoltaice

Articolul următor
Active Dinamic, fond administrat de Swiss Capital, și-a majorat deținerea la Firebyte Games Cluj (FGC) la 6,95%, față de 5%, raportată în februarie

Active Dinamic și-a mărit deținerea la Firebyte Games

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share