Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Anul în care va curge cu lapte și miere

Bun găsit, în 2024, dragi cititori, sper să aveți un an deosebit și să vă bucurați de succese în afaceri și să ne păstrăm mintea limpede pentru că ne așteaptă vremuri interesante, deși rețeta e cam aceeași de când s-or fi inventat statele, politicienii și alegerile.

După cum bine știți și sunt sigură că sunteți atenți la mișcările din politică și din economie, am intrat într-un an în care va curge cu lapte și miere datorită celor patru tururi de alegeri care ne așteaptă sau trei, dacă europarlamentarele vor fi comasate cu cele locale, așa cum se tot vorbește.

În orice caz, e un an în care, deși economicul și politicul aleargă, cel puțin la vedere, pe culoare separate în perioada pre-electorală, în 2024 se vor regăsi de multe ori, ca la cursele pe lungă distanță, umăr la umăr într-o urmărire pentru voturi – politicienii, respectiv de reglare a unor nemulțumiri – antreprenorii și proprietarii și liderii companiilor, în asociere sau individual. Sau se vor război pe tabla de șah a României, calculându-și fiecare mutare pentru un șah-mat liniștitor. Cel puțin până în 2025.

Primii care au mutat pe tabla de șah au fost fermierii, transportatorii, din partea economică a jocului politico-economic. S-au amestecat, ca argumente, războiul din Ucraina, Green Deal-ul, noile taxe și impozite impuse acestor categorii, și, ca mod de acțiune, proteste la prefecturi și guvern, blocarea de vămi și drumuri europene și naționale, iar din acest mix au obținut soluționarea câtorva cereri, însă nu sunt toate rezolvate și nici nemulțumirile încetate.

A fost o mutare de șah bine gândită la guvern, care nu prea va avea de ales și va răspunde pozitiv la orice solicitare care se va transpune în potențiala pierdere de voturi, fără un calcul aprofundat în contrapondere cum vor impacta toate aceste acte de bunăvoință guvernamentală, cu încărcătură bănească importantă, finanțele țării. Bine, vor face aceste calcule cei care sunt interesați de macroeconomie – bancherii în special, indiferent că or fi de la Banca Națională a României (alegeri vor fi și acolo, de altfel) sau de la băncile comerciale, reprezentanții companiilor de rating, auditorii și alți specialiști care calculează pe unde stăm și ce ne așteaptă în acest an și în următorii.

Aceștia spun deja, de altfel, că nu vom reuși să reducem deficitul bugetar în acest an, din cauza alegerilor și, implicit, a presiunii care va fi exercitată asupra guvernului pentru obținerea unor “favoruri” financiare, va continua să crească inflația, dar vom rămâne și pe o ușoară creștere economică în termeni reali, deși mai multe sectoare ale economiei s-au gripat – automotive, real estate, ca să amintim doar de două importante contributoare la PIB-ul României, iar Vestul Europei dă semne tot mai serioase de recesiune, care, nu prea are cum să ne ocolească nici pe noi.

Într-o concluzie de început de an, chiar dacă anul acesta va curge lapte și miere, pe termen mediu, previziunile sunt că în anii următori nu vom mai fi păsuiți de a ne atinge țintele asumate prin acordurile europene și va trebui să strângem cureaua, care e posibil să vină prin creșterea principalei taxe indirecte – TVA. Acel TVA pe care Ministerul Finanțelor nu reușește și pace să îl colecteze cu mult peste 50%.

Ligia VORO

Editorial publicat în ediția tipărită a revistei Transilvania Business cu nr. 126 (13 februarie – 6 martie 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Fosta fabrică Arsenal Reșița își va relua producția de armament

Articolul următor
Producătorul clujean de carne și produse din carne Moldovan Carmangerie va da în funcțiune, în 10 aprilie, primul său magazin din județul Bihor, în Galeriile Kaufland-Ioșia. Investiția de 100.000 € reprezintă unitatea nr. 37 a rețelei.  

Lanțul Moldovan trece “granița” în Bihor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share