Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Și eu pot!”, transformat din slogan în realitate

Persoanele cu dizabilități nu sunt cu nimic mai prejos decât cele care se consideră normale. Au vrut să arate acest lucru Asociația Deficienților Locomotori Bihor și AJOFM Bihor în cadrul evenimentului „Și eu pot!”, organizat vineri, 5 aprilie 2024, la Era Shopping Park Oradea.

Evenimentul a fost coordonat de Daciana Nica, consilier principal în cadrul AJOFM Bihor, cea care se ocupă cu persoanele cu dizabilități, fiind totodată și coordonator voluntari ADL.

Cei prezenți la eveniment au avut oportunitatea să interacționez cu persoane cu dizabilități, reprezentanți de ONG-uri, angajatori și persoane care ne-au împărtășit povești uimitoare de viață.

„Prin acest eveniment denumit «Și eu pot!» am vrut să arătăm, să conștientizăm, că sunt și firme pe piața muncii care angajează persoane cu dizabilități, dar sunt și persoane cu dizabilități care și-au găsit un loc de muncă”, a precizat Daciana Nica.

Bekesi Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor, a mulțumit Dacianei Nica și Asociației Deficienților Locomotori pentru implicarea în organizarea evenimentului.

„Trebuie să știm că ceea ce dumneavoastră sunteți astăzi ca și oameni este o normalitate pe care noi angajatorii trebuie să o tratăm ca pe o normalitate și ca pe o prezență naturală pe piața forței de muncă. Astăzi este cel mai bine să vorbim despre exemplele de bune practici și să ieșim din citatul «Nu pot!»”, a subliniat șeful AJOFM Bihor în cuvântarea sa adresată persoanelor cu dizabilități.

Ovidiu Milian, președintele Asociației Deficienților Locomotori a făcut o prezentare a asociației și a evenimentele la care a participat aceasta de-a lungul timpului.

Exemple de bune practici

A urmat prezentarea unor firme orădene care au angajat persoane cu dizabilități și poveștile și experiențele de viață trăite de aceste persoane la locurile lor de muncă, care, se poate spune că le-au schimbat viața.

Lista firmelor orădene care au angajat persoane cu dizabilități nu este deloc scurtă. Și nici a persoanelor cu dizabilități angajate.

Nicolae Muscă a fost primit cu brațele deschise la EBM Papst

Nicolae Muscă are 24 de ani, este deficient locomotor, de profesie metrolog, și a reușit să se angajeze la EBM Papst Oradea.

„Sunt angajat la EBM Papst Oradea din 2018 cu normă întreagă. A fost o mare deschidere din partea companiei  și atât eu cât și alți doi colegi aflați în situația mea am fost primiți cu brațele deschise. Am început activitatea ca operator introducere și validare date, iar de-a lungul anilor am ajuns la funcția curentă. Evoluția mea a fost una normală pentru orice tânăr care dorește să se realizeze. Conducerea companiei a fost foarte implicată în ceea ce mă privește”, a povestit Nicolae Muscă, care în 2019 a început și o facultate în domeniul ingineriei.

Paula Ardelean

Paula Ardelean are o deficiență de auz, dar acest lucru nu a împiedicat-o niciodată să evolueze din toate punctele de vedere, inclusive să urmeze o facultate.

„Am venit în fața dumneavoastră să spun că sunt o persoană hipoacuzică. Bineînțeles, acest lucru nu m-a împiedicat să evoluez din toate punctele de vedere. Nu mi-a fost ușor, familia mi-a fost alături, dar răutățile din exterior întotdeauna au fost prezente. Mi-a fost foarte greu să-mi găsesc un loc de muncă. Cu sprijinul familiei am terminat Facultatea de Științe Economice, specialitatea Marketing. Mi-a fost greu să mă angajez Am cunoscut-o pe doamna Daciana acum 4 ani la AJOFM Bihor și mi-a oferit un voucher pentru un aparat auditiv foarte performant. Momentan, lucrez la Magazinul Interioo, unde conduc Departamentul de Resurse Umane”, s-a destăinuit Paula Ardelean.

Alți angajatori implicați în angajarea persoanelor cu dizabilități au fost: Plexus Services Ro, Vernicolor, Hooymeijer Logistic Solution, Zaleco, Todoceram.

Persoanele prezente la eveniment au fost inspirate de modul în care firmele care au angajat persoane cu dizabilități au contribuit la integrarea acestora pe piața muncii, transformând viețile lor și ale companiilor în care activează. Poveștile de viață ale persoanelor cu dizabilități au deschis ochii celor prezenți asupra modului în care un loc de muncă și un colectiv deschis pot aduce îmbunătățiri semnificative în viața lor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Clădirea cinematografului din Șimleu Silvaniei a fost preluată de administrația locală de la Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF).

2,3 milioane de euro din banii Europei pentru ruina Cinemascop Măgura

Articolul următor

OnLaptop este soluția potrivită pentru reparația laptopurilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share