Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sonaca își ridică fabrica 2 la Cluj. A început producția pentru rachetele Ariane 6

Producătorul de componente pentru industria spațială Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a anunțat debutul celor două proiecte importante.
Noua uzină a grupului belgian presupune o investiție de peste 30 de milioane de euro | Foto: Sonaca

Producătorul de componente pentru industria spațială Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a anunțat debutul celor două proiecte importante.

“Un al doilea proiect greenfield prinde contur pentru extinderea companiei noastre. La 7 ani de la sosirea companiei Sonaca în România, apare o nouă provocare privind construirea unei noi fabrici pentru a susține noul contract pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320.

Am fost încântați să facem parte din această aventură și să sărbătorim ceremonia de inaugurare cu echipa de conducere a grupului Sonaca. Acest proiect este posibil datorită sprijinului partenerilor comerciali locali și a instituțiilor locale și naționale”, potrivit managerilor SAT.

Aceștia menționau, că în ianuarie, fabrica din Cluj a efectuat prima livrare pentru racheta Ariane 6, proiect inițiat de Agenția Spațială Europeană. “Excelența fiind una dintre valorile de bază ale Sonaca am reușit să atragem cu succes acest proiect și să îl livrăm la cerințele de înaltă calitate”.

Supercontractul Airbus – IndiGo, marea șansă a Clujului

Rachete care transportă sateliți

Uzina din comuna Moldovenești face parte din grupul internațional Sonaca. Acesta avea afaceri de 596 de milioane de euro în 2022, 3.745 de angajați, fabrici în Belgia, SUA, Brazilia, România, Canada, Mexic.

Grupul produce componente pentru companii ca Airbus, Boeing, Bombardier, Dassault Aviation, Pilatus, Gulfstream, Mitsubishi Aircraft, Honda Jet. Principalele linii de business sunt subansamble și structuri pentru avioane; structurile spațiale pentru rachete și sateliți; componente pentru industria militară; cercetare și inovare.

În Cluj se fabrică mai ales componente pentru Airbus și Embraer destinate aripilor de avion – borduri de atac (slats, partea din față) și flaps-uri (partea din spate). SAT a început producția de componente pentru rachetele Ariane 6 care transportă sateliți pe orbite geostaționară și terestră joasă.

Până acum în prima fabrică din Cluj s-au investit 22 milioane euro în partea de asamblare (70% din producție) și materiale compozite (30%). A doua fabrică, în proces de edificare, se va axa pe tratamentul chimic al suprafețelor metalice, ambutisare şi decuparea / prelucrarea mecanică a componentelor.

Investiția în noua uzină, unde vor fi angajați încă 100 de oameni, se va ridica la peste 30 de milioane de euro. În acest fel se vor dubla atât suprafața de producție, cât și numărul de angajați. A doua fabrică va fi funcțională încă din 2025, producția efectivă urmând să înceapă din 2026.

SAT

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Conferință despre investițiile în turism, organizată de BRCC la Oradea

Articolul următor
Am luat parte la întâlnirile dintre reprezentanții orașelor Dublin, Vari-Voula-Vouliagmeni și Cluj-Napoca, în cadrul proiectului Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighbourhoods (BNZAN). 

Consorțiu european pentru un Mănăștur nepoluat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share