Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Consorțiu european pentru un Mănăștur nepoluat

Am luat parte la întâlnirile dintre reprezentanții orașelor Dublin, Vari-Voula-Vouliagmeni și Cluj-Napoca, în cadrul proiectului Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighbourhoods (BNZAN). 
La întâlnirea din cadrul proiectului au participat specialiști din trei țări ale Uniunii Europene | Foto: TITC

Entități din Irlanda, Grecia și România s-au reunit pentru a concretiza proiectul european care cuprinde cartierul clujean.

“Am luat parte la întâlnirile dintre reprezentanții orașelor Dublin, Vari-Voula-Vouliagmeni și Cluj-Napoca, în cadrul proiectului Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighbourhoods (BNZAN).

Transilvania IT Cluster dezvoltă în cadrul acestui proiect prin expertiza Evozon, un “Digital Twin” (reprezentare digitală realistă a unei entități fizice, n. red.) pentru o clădire rezidențială din cartierul Mănăștur, cu accent pe stimularea neutralității climatice.

Suntem bucuroși să colaborăm în acest proiect unde excelența, inovația și transformarea digitală se aliniază cu prioritățile legate de sustenabilitate și orașe verzi”, au menționat reprezentanții TITC.

Printre partenerii locali din BNZAN mai figurează Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania, Transylvania Energy Cluster, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea Tehnică, Urbannect, Zona Metropolitană Cluj.

În urma unei selecții europene, sub umbrela Misiunii ”100 de orașe inteligente și neutre climatic până în 2023”, proiectul clujean BNZAN a fost selectat alături de alte 52 de proiecte europene (din 103 aplicații depuse). Apelul de proiecte a fost lansat prin programul Horizon 2020, iar valoarea totală a proiectului este de 1,5 milioane euro.

Sunt vizate cartierele cu multe blocuri

Este un proiect de cercetare și inovare, Horizon fiind programul cadru de cercetare și inovare al UE. Consorțiul proiectului este coordonat de către Primăria Cluj-Napoca în calitate de partener lider. Scopul este de a genera un plan cuprinzător pentru tranziția către neutralitatea climatică într-un cartier de blocuri cu densitate mare și de a dezvolta un model consistent care poate fi replicat și în alte cartiere ale orașului.

Acest model va fi construit pe durata a doi ani împreună cu partenerii și cetățenii, având ca rezultat o viziune de transformare sistemică pe mai mulți piloni ce vizează tranziția verde, la nivelul cartierului Mănăștur (zona pilot). BNZAN are la bază componenta de învățare și educare – individuală și colectivă.

Membrii proiectului recent câștigat și-au asumat dezvoltarea unui model de accelerare a neutralității climatice la nivelul cartierului pilot Mănăștur. Proiectul urmărește să testeze cum se pot pregăti orașul, sectorul cultural, sectorul academic, sectorul de afaceri, administrația și în general comunitatea, pentru schimbările impuse de tranziția către o economie verde.

Am luat parte la întâlnirile dintre reprezentanții orașelor Dublin, Vari-Voula-Vouliagmeni și Cluj-Napoca, în cadrul proiectului Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighbourhoods (BNZAN). 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Producătorul de componente pentru industria spațială Sonaca Aerospace Transilvania (SAT) a anunțat debutul celor două proiecte importante.

Sonaca își ridică fabrica 2 la Cluj. A început producția pentru rachetele Ariane 6

Articolul următor

Far Foundation va reabilita un drum din Secuime

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share