Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Șimleul vrea parc de specializare inteligentă

Acum finalizăm prorcedura de achiziție a unui teren tocmai pentru implementarea unui proiect pe fonduri europene – construirea unui parc de specializare inteligentă (parc industrial) în orașul nostru.
Vechea platformă industrială a orașului, din localitatea Cehei | Foto: Wikipedia – Ady Negrean

Procedura de achiziție a terenului pentru obiectivul propus este în curs de perfectare, potrivit administrației din orașul sălăjean.

“Acum finalizăm procedura de achiziție a unui teren tocmai pentru implementarea unui proiect pe fonduri europene – construirea unui parc de specializare inteligentă (parc industrial) în orașul nostru.

Ca principiu, economia nu răspunde la comenzi politice; însă ea urmează infrastructură. Pentru aceasta, exemplificativ, investițiile în construirea unei creșe, în achiziția de autobuze electrice sau în infrastructură rutieră vizează tocmai crearea unui cadru cât mai prielnic pentru orice potențial investitor.

Eu mă bucur că în săptămânile următoare la Șimleu își va începe activitatea și producătorul de ambalaje, grupul francez Rossmann. Deci semnele bune au și început să apară și pe această temă”, a informat primarul Cristian Lazăr.

Obiective vehiculate de mai mulți ani

Zalăul urma să aibă parc industrial, însă inițiativa este doar la faza de intenție. Doar orașul Jibou dispune de un asemenea parc în județ. Localitățile Șimleu Silvaniei, Cehu Silvaniei și Hereclean beneficiază, din 2022, de un acord de parteneriat la nivel județean în baza căruia se urmărește înființarea unor parcuri industriale pe teritoriul lor administrativ.

Fiecare suprafață trebuie să aibă minimum 5 ha, cu o poziționare compactă, acces la un drum național, județean sau european, terenurile să nu fie afectate de probleme juridice, să fie amplasate ca să permită accesul facil al angajaților.

„Este nevoie de aceste acorduri de parteneriat pentru a avea la dispoziție terenul necesar. Sperăm că va fi un succes de care ne vom bucura cu toții. Pe lângă venituri economice, aceste investiții vor genera și locuri de muncă”, declara președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

Industria Șimleului s-a risipit

Grupul francez Rossmann, care controlează Romcarton București și AMBRO Suceava, unde produce hârtie și, ambalaje de carton ondulat, și-a exprimat dorința de a avea o linie de producție la Șimleu. Locația vizată ar fi pe amplasamentul fostelor fabrici ARA Shoes (Germania), acum deținute de o societate locală, unde să producă un tip de carton de ultimă generație.

Valoarea investiției s-ar ridica la 2 milioane €, fiind estimate între 100 și 200 locuri de muncă. În Șimleu s-au închis multe dintre fabricile din perioada comunistă. ARA se număra printre cei mai mari angajatori, însă în pandemie a operat concedieri masive în județele Sălaj și Bihor, cu închiderea de capacități de producție.

Apoi, Parisot Green Sofa, din grupul francez profilat pe fabricare de saltele, canapele, fotolii, anunța angajări de 400 de oameni. PGS Sofa a închiriat de la ARA 3.400 mp spații de producție, o hală în întregime și 600 mp din a doua hală. Activitatea unității a fost sistată în timp scurt de la debutul producției.

Ulterior, administrația locală a anunțat negocieri cu “semnale foarte favorabile” cu un producător portughez din industria automotive în vederea demarării unei fabrici de tapițerii / huse pentru giganții Hyundai și Volkswagen. Posturile vizate erau în producție și TESA. Investiția nu s-a mai materializat.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Restaurantul Aroma și complexul aferent au fost construite în 2003, iar clădirile se află în Livada Palocsay, la 6 km de centru și se remarcă prin panorama asupra orașului

Complexul Aroma, scos la mezat cu 7 milioane de euro

Articolul următor

Demers umanitar: 3,5% din impozitul pe venit către Spitalul Oncologic Medex!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share