Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Brutăriile din Cluj trec testul condițiilor de muncă. Amenzi infime după controale

În perioada 9-12 aprilie, ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și cerințele minime de securitate și sănătate în muncă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a aplicat amenzi de numai 1.700 € după descinderile la unitățile de fabricare a produselor de brutărie și făinoase.

În perioada 9-12 aprilie, ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și cerințele minime de securitate și sănătate în muncă.

Principalele obiective au fost verificarea agenților economici, care activează în domeniu, eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale, creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor.

Controalele efectuate în ultimii ani în domeniul securității și sănătății în muncă au evidențiat faptul că lucrătorii din domeniile țintă ale campaniei sunt expuși unei game largi de riscuri de accidentare și îmbolnăvire la locul de muncă.

Acestea sunt risc de accidentare din cauza incendiilor și exploziilor; echipamente de muncă necorespunzătoare tehnologiilor folosite;    nefuncționarea instalațiilor de captare, reținere și neutralizare a substanțelor nocive degajate; manipulări de mase grele care conduc la dureri de spate și musculare.

Alte riscuri sunt de accidentare din cauza lipsei de vizibilitate pe căile de acces; de electrocutare; de lovire prin răsturnarea mărfurilor greșit depozitate; de strivire de echipamentele de muncă în mișcare (malaxoare, stivuitoare, camioane); ventilație insuficientă; lucru la temperaturi ridicate sau scăzute.

De ce au controlat brutăriile

“Având în vedere riscurile la care sunt expuși lucrătorii din acest domeniu, e necesară organizarea periodică a unor acțiuni de control privind respectarea de către angajatori a prevederilor legale de securitate și sănătate în muncă și a modului în care lucrătorii conștientizează riscurile din unități, ca primă condiție pentru adoptarea unor atitudini, comportamente și acțiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente.

În domeniul relațiilor de muncă, domeniul de activitate anterior menționat este susceptibil de încălcarea reglementărilor legale privind angajarea personalului; transmiterea, în termen legal, a contractelor individuale de muncă, în registrul general de evidență al salariaților; durata timpului de muncă și muncă suplimentară; întocmirea evidenței orelor de muncă prestate de către salariați; repausuri periodice (repausul săptămânal, sărbători legale); munca de noapte; acordarea drepturilor salariale”, a motivat conducerea ITM Cluj.

Trei echipamente, oprite din funcțiune

Instituția a urmărit și modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare. Cu ocazia acestei campanii, ITM Cluj a efectuat controale la 20 de angajatori și a aplicat sancțiuni contravenționale de 8.500 lei.

Inspectorii au aplicat două amenzi la două firme, pentru lipsă de autorizare de la Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat (ISCIR), echipament de muncă și folosirea unei prize neconforme, cu pericol de electrocutare.

La două societăți ITM a oprit din funcțiune trei echipamente de muncă: două echipamente din cauza lipsei autorizării ISCIR, iar unul, pentru pericol de electrocutare prin atingere directă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

FOTO-VIDEO. IRUM lansează trei noi produse, în cadrul târgului Agraria

Articolul următor

Fundația Regală Margareta a României se implică în procesul de transformare digitală a 20 de ONG-uri

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share