Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clinica de Ortopedie și Traumatologie a SCJU Târgu Mureș, model prin performanțe și premiere

Secția Clinică de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș a aniversat, anul acesta, 41 de ani de la înființare. O istorie bogată în realizări și premiere, o poveste frumoasă despre oameni dedicați misiunii lor de a vindeca alți oameni. În scurta noastră incursiune în această clinică de tradiție a SCJU Târgu Mureș ne-a fost ghid Șef de Lucrări Dr. Sólyom Árpád, Medic Șef Secție.

În 1983, începea o poveste frumoasă la Târgu Mureș, fiind înființată Secția Clinică de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean Târgu Mureș.

“Un astfel de centru a fost și este important pentru Municipiul Târgu Mureș și pentru județul Mureș. Este o evoluție de 41 de ani cu o istorie bogată, începând de la performanțe medicale până la partea de cercetare științifică, pe care o implică statutul de clinică universitară”, a subliniat Șef Lucrări Dr. Sólyom Árpád, Medic Șef Secție.

Astăzi, Secția Clinică de Ortopedie și Traumatologie dispune de 70 de paturi, având o adresabilitate ridicată atât în ceea ce privește pacienții cu afecțiuni cronice, cât și pacienții care au suferit traume. De altfel, secția este singurul centru care asigură urgențele în județul Mureș, dar și intervențiile în caz de politraumatisme, traume majore pentru pacienți din județele învecinate, cum sunt Bistrița-Năsăud, Sibiu, Cluj, și din județele mai îndepărtate, Neamț, Suceava, Botoșani.

Adresabilitatea în creștere este evidențiată și de statisticile anuale. 800 de pacienți cronici au fost externați în anul 2022 și 1.100 de pacienți în 2023, o creștere de 30%, ceea ce este un număr considerabil.

În 2022 au fost înregistrate 1.200 de externări pacienți din urgențe și 1.270 în anul 2023, o creștere cauzată de realitatea rutieră și cea demografică ale timpurilor noastre.

Cu cât o să avem mai multe autostrăzi, cu atât o să avem mai multă patologie de politramuă. Cu cât populația îmbătrânește mai mult, cu atât o să avem mai multe fracturi la bătrânețe. Asta, din păcate, este într-o dinamică negativă, care nu mai depinde de noi, însă noi trebuie să ajutăm acești pacienți care sunt prioritari”, a subliniat Dr. Sólyom Árpád.

Pe partea de spitalizări de zi sunt pacienții care vin, primesc tratamentul și părăsesc spitalul în primele 12 ore.

Aici ținem cont de tratamente, investigații, imobilizări, de tot ce are legătură cu manevrele pentru un pacient cu patologie musculo-scheletală. Anul trecut am avut 2.600, iar în 2023 – 2.660, este într-o ușoară creștere și această cifră.

Pe numărul de operații, iarăși avem o creștere semnificativă, în 2022 am avut 1.800 de intervenții chirurgicale, iar în 2023 – 2.300 de intervenții chirurgicale”, ne-a explicat medicul șef secție.

Toate acestea arată creșterea adresabilității și reflectă competența echipei secției.

Dar nu doar atât, crede Dr. Sólyom Árpád, ci reflectă și faptul că avem ajutor din toate structurile care ne înconjoară, atât casa de asigurări, managementul spitalului, cât și alte structuri. Apoi trebuie să ne raportăm și la feedback-ul pacientului. Dacă el este mulțumit, sănătatea lui este recuperată, atunci cea mai bună reclamă o avem de la pacient. De asta avem și chestionarea de satisfacție pentru pacienți și inclusiv pentru aparținători. Acolo unde avem deficiențe, avem de lucru, trebuie să le modificăm, acolo unde este bine, trebuie să menținem acel nivel.

Adresabilitatea ar putea fi și mai ridicată, dacă secția ar mai dispune de încă un bloc operator ceea ce se poate asigura din 2026 când va fi finalizat Centrul de Mari Arși. “Eu cred că 2.300 de operații pe două săli de intervenție este enorm, aceste săli de operație merg la foc continuu. Trebuie să respectăm anumiți timpi de sterilizare între operații, asepsia, antisepsia sunt foarte importante, suntem o secție hiperaseptică, dacă nu avem grijă la partea de asepsie-antisepsie, atunci cazurile de infecții nosocomiale și cazuri complicate prin infecție vor fi în creștere, ceea ce nu ne dorim și, din fericire, nici nu le avem”, subliniază acesta.

În dinamică. De la protezare la transplant

Din punct de vedere al serviciilor prestate, așa cum remarca interlocutorul nostru, „evoluția este într-o dinamică importantă”, ajungând ca, în clinică, echipa să realizeze de la intervenții care ar putea părea banale până la unele în premieră în domeniul ortopediei și traumatologiei în România.

În concret, la începuturile sale, echipa secției acoperea un număr limitat de servicii, iar acum realizează o paletă foarte largă de intervenții chirurgicale, începând cu protezarea primară a pacienților cu boli artrozice, continuând cu revizia acestor pacienți la care, după un timp, trebuie schimbat acel implant, inclusiv implanturile de reconstrucție segmentară, ceea presupune că echipa reconstruiește o parte din structura osului, nu doar partea articulară, ajungând până la transplant.

Suntem singura echipă din țară care este echipă suport. În orice spital unde este nevoie de prelevare, trebuie să vină o echipă de la Banca de țesuturi de la Spitalul Colentina pentru prelevare sau, dacă este o prelevare multiorgan, pe diferite organe, echipe din diferite centre. Pe partea de țesuturi os tendon, Târgu Mureș nu necesită să aibă echipa de la Spitalul Colentina, ci avem echipă suport la fața locului care poate să facă această prelevare.

Activitatea de transplant nu presupune doar prelevarea. Prelevarea este asigurarea țesutului utilizabil, partea de transplant implică și utilizarea acestor grefe”, ne-a explicat Șef Lucrări Dr. Sólyom Árpád, Medic Șef Secție.

Totodată, fiind un centru de traumă, avem foarte multe traumatisme majore cu lipsă de substanță osoasă, unde deja este necesar grefon structural. În centrul nostru au fost efectuate până acuma trei intervenții chirurgicale majore de transplant de țesut structural”, adaugă medicul șef secție.

Ca un corolar la cele amintite anterior, activitatea de transplant este finanțată prin Programul Național de Transplant derulat de Ministerul Sănătății, secția este acreditată să preleveze și să implanteze țesuturi și structuri osoase, fiind parte din banca de țesuturi de la Spitalul Colentina în baza unui contract, ceea ce ajută foarte mult, pentru că pacienții nu mai sunt puși pe drumuri, iar pacientul care necesită o structură osoasă sau un tendon sau un țesut musculo-scheletal îl poate primi în clinica târgumureșeană, în urma unei intervenții chirurgicale efectuată de o echipă profesionistă.

O altă patologie de care echipa Secției Clinice de Ortopedie și Traumatologie se ocupă este patologia sportivă: reconstrucție de ligamente, chirurgia atroscopică, intervenții care implică utilizarea de țesuturi moi.

Pe partea de instabilități, secția clinică a SCJU Târgu Mureș colaborează foarte bine cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Mureș, care asigură, prin Programul de tratament al instabilităților articulare, fondurile necesare pentru tratamentul artroscopic al diferitor patologii sportive și, nu în ultimul rând, traumele.

„Putem rezolva aici orice traumă pentru că suntem un spital multidisciplinar, un spital de urgență și avem sinergii cu mai multe zone, specialități medicale și chirurgicale, și putem oricând forma o echipă mixtă care duce la îmbunătățirea stării pacientului”, a mai arătat Dr. Sólyom Árpád.

Pe lângă acestea, clinica derulează Programul Național de Endoprotezare.

Este un program vast, finanțarea este una bună, este loc și de mai bine, dar Casa de Asigurări din Mureș ne ajută enorm de mult. Fondurile sunt suficiente pentru a putea asigura listele de așteptare pentru pacienți. Într-adevăr, ca fiecare centru, avem o listă de așteptare, dar lista de așteptare nu depinde doar de suma alocată de Casa de Asigurări, ci depinde și de faptul că avem doar două săli de operație la 11 medici, depinde și de faptul că asigurăm urgențele din teritoriu și urgențele au prioritate. Și atunci normal că această listă de așteptare este în continuă schimbare”, a mai punctat acesta.

Alt program care este finanțat și derulat în clinică este Programul de Endoprotezare pacienți tumorali, ceea ce include decontarea și implantarea de proteze tumorale, proteze segmentare, unde se schimbă un segment osos, nu doar zona articulară, mai exact un segment din membrul respectiv.

Ca noutate în ceea ce privește serviciile oferite, Dr. Sólyom Árpád a amintit de introducerea chirurgiei bazinului în activitatea curentă.

Mi-am dorit ca denumirea de clinică universitară să fie una chiar justificată și din acest considerent mi-am dorit foarte mult să începem activitatea de chirurgie a bazinului, a traumatismului bazinului. Această intervenție chirurgicală se realiza rar pentru că necesită o echipă multidisciplinară și oameni pregătiți pentru a face chirurgia bazinului. Este o chirurgie aparte, dar, împreună cu chirurgia vasculară, facem echipă multidisciplinară și, de anul trecut, din toamnă, am repornit această intervenție chirurgicală și am ajuns în stadiul în care nu mai trebuie să orientăm pacienții către alte centre”, a menționat medicul șef secție.

Prin colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, clinica realizează planning-uri preoperatorii prin printare 3D.

Dacă avem un caz mai special, putem efectua CT-ul pacientului și cu CT-ul de reconstrucție printăm o machetă 3D, pe care noi putem face planning-ul operator și ne dă o imagine asupra a ceea ce să ne așteptăm intraoperator. Ne ajută foarte mult în planning-ul pacientului și acest planning ne ajută în scurtarea semnificativă a timpului operator. Până acum au fost două cazuri efectuate de acest gen, unul chiar de fractură de bazin în urma unui accident rutier, iar celălalt o osificare heterotopă”, a mai prezentat acesta.

Pe lângă activitatea clinică, echipa lucrează și în ambulatoriu care este integrat secției și acoperă, în același timp, două linii de gardă.

Suntem una dintre puținele secții care și-au păstrat camera de gardă din cauza specificului, imobilizările, pacienții cu traume minore sunt văzuți în camera de gardă, iar cei cu traume majore trec prin UPU-SMURD. Pe lângă acestea avem două săli de gipsare”, a mai completat Dr. Sólyom Árpád.

Activitatea de transplant, explicată

În Secția Clinică de Ortopedie și Traumatologie, cum aminteam au fost efectuate trei transplanturi până în prezent.

Cred că este un număr mare, deoarece nu s-a mai făcut în România transplant de țesut structurat. Faptul că se schimbă un fragment osos mai mare de 5-6 cm cu implantarea unui bloc osos din banca de țesuturi nu am mai avut parte în România. În toate centrele care fac revizii de endoproteze s-au mai utilizat grefoane osoase, morselate (oase mărunțite) sau structuri mici de os pentru a asigura un suport osos mai bun unei endoproteze, însă să se utilizeze acel os structurat e pentru prima dată”, a punctat medicul șef secție.

Faptul că sunt doar trei, este și un lucru bun pentru că înseamnă că nu sunt mulți pacienți cu o patologie atât de gravă.

“Aceste structuri osoase mai mari de 6 cm se implantează la pacienți cu o lipsă de structură osoasă masivă. De exemplu, o fractură deschisă la un pacient care a suferit un accident rutier, politraumatizat, care din cauza contaminării pierde o parte din structura osoasă. Într-o vreme, mai demult se făceau amputațiile și pacientul își pierdea membrul. Aceasta este o șansă pentru pacient să-și păstreze acel membru. Se putea reconstrui o arteră, un nerv, un mușchi, dar osul era ceva ce lipsea, nu se putea lua dintr-o altă zonă și muta în zona unde era necesar. Și atunci din cauza asta și din cauza contaminării se ajungea la amputații, iar din această perspectivă eu cred că este bine că sunt doar trei cazuri. La fel, transplantul de os structurat se folosește, de exemplu, în tumori unde avem un țesut tumoral, unde avem nevoie de o rezecție în limite oncologice, utilizarea și grefarea zonei respective. Practic, este o zonă de bypass pe structura osoasă”, a explicat interlocutorul nostru.

Pentru a fi efectuat transplantul, trebuie să existe o compatibilitate.

Deși aceste structuri osoase sunt prelucrate, nu este un țesut viabil. Este un țesut structural doar, compatibil, care trece prin mai multe procese de pregătire până ajunge să se implanteze. De asta se ocupă Spitalul Colentina. Înainte să se preleveze de la pacient, sunt niște analize obligatorii care se fac, de hepatită, de HIV/SIDA, sunt anumiți markeri care trebuie identificați ca să nu riscăm să ducem o boală de la donator către acceptor. Și atunci din această cauză se verifică compatibilitatea înainte. Această compatibilitate se verifică și la implantare. Pacientul care va primi acea structură osoasă, la fel, trece printr-un proces de investigări preoperatorii”, a adăugat Dr. Sólyom Árpád.

Echipa, inima secției

Colectivul Secției Clinice de Ortopedie și Traumatologie este format din 11 medici primari, care acoperă partea de chirurgie, ambulatoriul, liniile de gardă și urgențele.

Două linii de gărzi înseamnă că avem un medic primar, un medic specialist, plus medicii rezidenți care intră pe gardă, UPU-SMURD, secția, blocul operator, avem patru puncte unde trebuie să fim prezenți continuu. Pe lângă cei 11 medici primari, avem medici colaboratori externi, medici specialiști care ne ajută la acoperirea liniilor de gardă. Este un ajutor imens”, ne-a explicat medicul șef secție.

În cadrul secției, în formare continuă activează 25 de rezidenți, un număr foarte mare având în vedere că la un moment dat interesul pentru alegerea specializării ortopedie la rezidențiat era în scădere.

Totodată, ca personal mediu și personalul auxiliar, sunt în jur de 80 de persoane angajate pe secție, acoperind blocul operator, ambulatorul și camera de gardă.

Din cauza specificului lucrăm cu pacienți imobilizați, este o secție grea pentru tot personalul și trebuie o complianță și o sinergie între personal extrem de bună. Suntem o secție unde pacientul nu poate să se deplaseze singur, trebuie ajutat, de aceea avem nevoie de infirmieri la patul pacientului.

Având în vedere că avem partea de traumatologie, populația din România merge mult spre îmbătrânire, apar foarte multe fracturi la vârste înaintate, astfel există și o componentă de geriatrie care este foarte importantă. Un pacient de 80 de ani nu îl putem îngriji ca pe un pacient de 40 de ani, pentru că, biologic, organismul este complet modificat, sunt riscuri mult mai mari, acel pacient trebuie pregătit pentru operație, trebuie urmărit îndeaproape postoperator și din această cauză suntem într-adevăr o secție grea. Eu cred însă că ortopedia și traumatologia este una dintre cele mai frumoase specialități, una dintre cele mai aseptice specialități și una unde rezultatul este vizibil. Mergem pe motricitate, mergem pe mobilitatea pacientului, pe capacitatea de a-și desfășura activitatea zilnică”, a subliniat Dr. Sólyom Árpád.

Cercetare științifică, o componentă importantă

Având statut de clinică universitară, o componentă importantă a activității secției clinice este cea de cercetare științifică.

Din cei 11 medici, doi medici primari sunt, de asemenea, cadre universitare, la fel și unul dintre medicii rezidenți, iar alți trei medici au doctorat, ceea ce implică și activitatea de cercetare.

Suntem membri în societățile de specialitate din România, cum e Societatea Română de Ortopedie și Societatea Română de Artroscopie și Traumatologie Sportivă, suntem membri în societăți europene, cum este Societatea Europeană de Chirurgia Artroscopică și Traumatologie Sportivă, suntem membri în Societatea Europeană de Ortopedie și Traumatologie. Statutul de membru presupune prezența noastră la conferințe și nu doar ca simpli auditori, ci ca membri activi, cu lucrări științifice în care ne prezentăm experiențele, cazuistica noastră care este din ce în ce mai bogată, interacționăm cu specialiști din străinătate atât cerându-le sfaturi, cât și împărtășindu-le diferitele experiențe pe care le avem.

Iar dacă avem o cazuistică și o statistică, atunci acestea trebuie să fie vizibile inclusiv pe plan internațional, motiv pentru care avem publicații în reviste de specialitate internaționale, cu factor de impact crescut, avem lucrări publicate la congrese, conferințe internaționale”, arată Dr. Sólyom.

Activitatea cu medicii rezidenți și cu studenții presupune, în egală măsură, partea de cercetare științifică.

“Fiecare rezident are în curriculă partea de cercetare și sunt mândru de ei că parcurg această parte din curriculă și se preocupă de partea de cercetare. Ar fi păcat să nu se preocupe când avem o cazuistică vastă și baza de date pe care le-o putem oferi pentru partea de cercetare. În același timp avem prezentări pe diferite structuri de specialitate, ne ocupăm de studenți, studenții sunt cel mai bun material al cercetării deoarece ei au și prezentările la congresele studențești, în Târgu Mureș sunt trei congrese de acest gen unde îndrumăm studenții cu lucrări, mai ales pe cei care își efectuează lucrarea de licență aici, în clinica noastră”, a adăugat acesta.

Provocări

L-am întrebat pe Dr. Sólyom, care ocupă această funcție de un an, care sunt provocările în această secție, cum mărturisea mai sus, grea.

A recunoscut că prima, a sa personală, a fost adaptarea la funcție.

Este o funcție care ocupă foarte mult timp. Eu sunt chirurgul care îmi doresc să operez, îmi doresc să tratez, îmi doresc să fiu lângă pacient, dar, după ce am intrat în ritm, pot să zic că pot să le fac pe amândouă cu anumite limitări minore și pot să merg înainte în aceeași formulă”, consideră interlocutorul nostru.

La nivel de colectiv, la nivel de secție, provocările au fost introducerea noilor intervenții chirurgicale sau ca programul de transplant să funcționeze și pe partea de prelevare de la pacient.

O altă provocare majoră este intervenția pe infrastructură, pe secție, secția necesită renovare într-adevăr. Acum se construiește Centrul de Mari Arși. Vom avea acces la acel centru, la blocul operator. Odată cu terminarea centrului de mari arși se dorește renovarea tuturor secțiilor și aducerea la standardele noului centru, ceea ce eu sunt sigur că se va întâmpla, însă necesită timp, iar în acest timp, noi trebuie să evoluăm, nu trebuie să ne oprim. Eu cred că sistemul medical în România merge într-o direcție bună, însă ea trebuie exploatată la maxim. Eu cred că dacă fiecare bănuț se cheltuiește justificat, atunci acesta atrage alți bănuți după sine. În colaborare cu managementul putem accesa fonduri pentru dezvoltare, pentru renovări, pentru anumite lucrări, pentru aparatură și eu cred că aceste fonduri trebuie utilizate, trebuie exploatate la maxim”, crede medicul șef secție.

O ultimă provocare amintită este adaptarea personalului la noile reguli, pentru că, spune Dr. Sólyom, pentru a avea o evoluție favorabilă, trebuie să avem reguli, iar de aceste reguli trebuie să ne ținem atât eu, cât și întreg personalul”.

Ligia VORO

Articol publicat în ediția tipărită cu nr. 128 a revistei Transilvania Business (11 aprilie – 8 mai 2024)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 13 milioane de euro pentru GAL-urile din județul Bihor pentru dezvoltare

Articolul următor
Autoritatea de Supraveghere Financială a aprobat documentul pentru oferta publică de cumpărare de acțiuni emise de Cemacon Cluj, ofertă inițiată de către Pavăl Holding, ce deține 80% din capitalul social, potrivit Goldring.

Frații Pavăl mai vor o bucățică din Cemacon

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share