Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Trimișii Ardealului vor să schimbe statutul urșilor și lupilor în UE

Comitetul European al Regiunilor (CoR) a votat raportul președintelui  Consiliului Județean (CJ) Harghita, Csaba Borboly, cu privire la problema marilor carnivore în Europa. 
Membrii CoR au votat pentru schimbarea statutului marilor carnivore la nivel european | Foto: Daniel Buda

Reprezentanții Transilvaniei la Bruxelles susțin modificarea stării de protecție a carnivorelor mari din strict protejat în protejat.

Comitetul European al Regiunilor (CoR) a votat raportul președintelui  Consiliului Județean (CJ) Harghita, Csaba Borboly, cu privire la problema marilor carnivore în Europa. “România deține mai mult de jumătate din populația de urși din UE. În ultimii șapte ani, 14 persoane au fost ucise și 154 atacate de urși, în timp ce milioane de euro au fost cheltuite pe despăgubiri acordate fermierilor.

Susțin ca statutul de protecție a lupilor și urșilor să fie reevaluat periodic în funcție de evoluția populațiilor lor. Nu doar că marilor prădători nu le mai este afectată existența, dar numărul lor raportat la dimensiunea habitatelor pe care le au la dispoziție creează probleme cu consecințe incomensurabile pentru noi toți.

Salut schimbarea statutului internațional al lupilor și urșilor, astfel încât statele membre să aibă mai multă flexibilitate. Trebuie să milităm pentru conviețuirea echilibrată între oameni, animale și carnivore mari, mai ales în mediul rural. Creșterea prezenței marilor carnivore poate avea efecte pozitive asupra funcționării și rezistenței ecosistemelor și a conservării biodiversității și a proceselor ecologice.

Aceasta contribuie, printre altele, la controlul efectivelor sălbatice, dar să nu uităm că totul trebuie să aibă o măsură, iar când viața oamenilor începe să fie pusă în pericol, atunci să ne reevaluăm politicile”, a spus Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European.

Borboly vrea buget separat

CoR consideră că starea de protecție a anumitor specii ar trebui reevaluată periodic și finanțarea UE să acopere integral măsurile de prevenire sau de compensare a daunelor. Regiunile și orașele UE au subliniat că implicarea lor mai mare și participarea activă sunt necesare pentru a găsi noi modalități pentru ca animalele, oamenii și marile carnivore să coexiste durabil și în siguranță, sporind biodiversitatea.

Recomandările elaborate de Csaba Borboly au fost adoptate. Deși subliniază că lupii, urșii și alte carnivore mari pot contribui pozitiv la ecosisteme și că întoarcerea lor în multe zone ale Europei e un succes semnificativ în conservare, liderii locali și regionali susțin că există o nevoie esențială de a aborda preocupările legate de viața umană și siguranța în zonele rurale, locuitorii acestora și agricultura lor.

„Niciun stat membru, România sau orice altă țară nu poate îndepărta problema urșilor. Ar trebui să existe un buget separat al UE pentru a acoperi pagubele cauzate de carnivorele mari. La nivelul UE, toate statele membre ar trebui să contribuie la resursele dedicate, chiar dacă există nu sunt prădători mari, deoarece aceasta este o valoare comună a UE.

Pledăm pentru guvernanță pe mai multe niveluri și subsidiaritate pentru o politică eficientă pentru carnivore mari, îndemnând o mai mare implicare a autorităților locale pentru a promova coexistența durabilă și îmbunătățirea biodiversității.

Strategiile de coexistență ar trebui să fie specifice locației, să încorporeze valorile culturale și condițiile de mediu și să fie concepute într-un mod care să permită evaluarea rentabilității investiției financiare. O monitorizare îmbunătățită a măsurilor de atenuare este necesară urgent pentru a promova o politică eficientă, bazată pe dovezi”, a spus președintele CJ Harghita.

Încă nu există finanțare dedicată

“Regiunile și orașele consideră că starea de protecție a anumitor specii ar trebui reevaluată periodic, pe baza unor criterii obiective bazate pe Directiva habitate, ținând seama de dezvoltarea populațiilor acestora.

Atunci când apar provocări în coexistența cu carnivorele mari, ar trebui să se acorde prioritate îmbunătățirii măsurilor de prevenire, activităților educaționale și măsurilor de flexibilitate deja permise de legislația UE, în special utilizarea efectivă a derogărilor care nu ar trebui să fie subminate de actele juridice din statele membre.

Solicităm CE să evalueze modul în care ar putea fi furnizate fonduri mai direcționate din fondurile UE pentru protecția biodiversității și coexistența cu marile carnivore, dacă este necesar prin stabilirea unor mijloace adaptate de sprijin pentru comunitățile rurale.

Ar trebui să fie obligatorie compensarea oricăror daune aduse animalelor sau culturilor, fructelor și legumelor, iar finanțarea UE să acopere și costul măsurilor preventive. Mecanismele de compensare trebuie să fie oportune și accesibile tuturor fermierilor fără birocrație”, potrivit CoR.

CoR sprijină activitatea platformei UE pentru marile carnivore și proiectul pilot de creare a unor platforme regionale mari pentru carnivore și sugerează extinderea acestora cu sprijin și îndrumări adecvate din partea UE pentru a promova schimbul de cunoștințe și de bune practici.

Aceasta invită CE să dezvolte o metodologie adecvată care să permită statelor membre să măsoare starea de conservare a carnivorelor mari cu criterii armonizate și astfel să dezvolte politici care să fie realiste și conforme cu obiectivul conservării acestora și al coexistenței cu activitățile umane, în special cu creșterea animalelor.

CE a propus recent modificarea Convenției de la Berna pentru a schimba statutul de protecție al lupului din strict protejat în protejat. Aceasta este o condiție prealabilă pentru orice modificare similară a statutului său la nivelul UE. Propunerea corespunde în mare măsură poziției exprimate de PE în rezoluția sa din 2022. CoR este adunarea UE a reprezentanților regionali și locali din cele 27 de state membre.

Ecologiștii se împotrivesc

“Știați că prevederile UE permit statelor membre să despăgubească pe deplin fermierii pentru daunele cauzate de animalele protejate (cum ar fi lupii) și să ramburseze integral costurile de investiții pentru măsurile preventive? Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală ar putea oferi sprijin pentru coexistență, dar statele membre nu au folosit pe deplin această oportunitate de finanțare până acum.

Scăderea statutului de protecție a lupului propusă de CE ar însemna automat oprirea accesului la aceste fonduri. Avem toate motivele să protejăm lupul, specie cheie pentru păstrarea biodiversității, și să luptăm pentru menținerea statutului său de protecție”, consideră reprezentanții organizației World Wildlife Fund România.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Grădină botanică și lac artificial în Cartierul Nufărul din Oradea

Articolul următor

Studiu: Temperaturile preferate de români în locuințe

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share