Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mediciniștii clujeni scot proiecte europene la foc automat

Clădirea Anatomia este un loc cu semnificație emoțională profundă pentru orice student care pășește pe treptele sale încărcate de istorie.
Csilla Hegedus și Anca Buzoianu au parafat finanțarea pentru clădirea de pe Clinicilor | Foto: ADRNV

Modernizarea și reabilitarea clădirii Anatomia pe fonduri nerambursabile presupune o investiție de 11 milioane de euro.

“Clădirea Anatomia este un loc cu semnificație emoțională profundă pentru orice student care pășește pe treptele sale încărcate de istorie. Institutul Anatomia, prima și cea mai amplă construcție realizată în complexul medical universitar clujean, a fost înființat în 1888.

Importanța acestui edificiu, care este înscris în lista monumentelor istorice din 2015, deosebit de valoros pentru învățământul medical clujean, ne-a determinat să facem toate demersurile pentru a-l păstra, renova și moderniza.

În cadrul proiectului se urmărește o eficientizare a spațiilor funcționale, precum și modernizarea instalațiilor, echipamentelor și dotărilor specifice activității academice. În prezent, există 566 de locuri destinate activității studenților.

După procesul de modernizare, numărul locurilor în săli va crește la 727 în întreaga clădire, pe toate cele trei niveluri (subsol, parter, etaj) în amfiteatre, laboratoare, săli pentru lucrări practice și săli pentru autopsii.

În urma reamenajării și modernizării vor fi disponibile și alte spații funcționale: săli de lucrări practice, săli de disecții, laboratoare, cabinete, amfiteatre, biblioteci, săli de autopsie, preparare-depozitare”, potrivit conducerii UMFIH.

Anatomia
Anca Buzoianu a prezentat proiectele majore ale instituției

Următoarea țintă: Palatul Clinicilor

“Avem deja experiență în derularea unor astfel de contracte. Sperăm ca acest proiect să meargă mult mai bine decât cel de la clădirea Farmacia B – Centrul de Cercetare privind Dezvoltarea Medicamentului, pe care o vom inaugura în mai. Acolo a mers greu pentru că este o reabilitare a unui monument istoric și a trebuit să respectăm inclusiv coloritul inițial.

Sunt multe proiecte la care lucrăm, nu e timp de relaxare. Am modernizat aproape toate amfiteatrele și majoritatea clădirilor noastre din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență; altele de acolo aparțin Consiliului Județean Cluj.

Pentru Palatul Clinicilor, clădire din 1930, este nevoie de reparații capitale, cu un buget enorm care depășește posibilitățile UMFIH, avem nevoie de bani europeni, însă până atunci trebuie să îi lămurim statutul juridic, fiind doar 80% în proprietatea noastră” a arătat rectorul UMFIH, Anca Buzoianu.

Clădirea Anatomia are 120 de ani și face parte din ansamblul clinicilor universitare | Foto: UMFIH

Clădirea Anatomia este un loc cu semnificație emoțională profundă pentru orice student care pășește pe treptele sale încărcate de istorie.

Proiectul “Cireșica”: 10 milioane de euro

“O clădire nouă pe care ne propunem să o construim este Centrul de Simulare, Training și Cercetare pentru Dezvoltarea Competențelor Profesionale, de pe str. G. Marinescu, pe care noi o numim “proiectul Cireșica”, pe 20.000 mp.

Acesta este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, având valoarea de 47 de milioane de lei, și va dispune de cea mai modernă bibliotecă din România, spații de lectură și recreere, locuri destinate studenților proveniți din mediile defavorizate. Am început să achiziționăm dotările, lucrările au început în primăvară.

Dacă soarta ne va fi favorabilă și vom putea prelua Spitalul CFR, vom face și acolo o investiție majoră. Vrem să construim și un cămin pentru studenți și rezidenți lângă viitorul Spital Regional de Urgență (SRU) din Florești.

Acest proiect, pentru că va fi un spital universitar, este datoria noastră morală să îl populăm cu personal care să poată lucra în noile spitale preconizate la Cluj. În consecință, am majorat numărul de locuri disponibile la UMFIH, pentru a putea face față cerințelor pentru SRU, Spitalul Pediatric Monobloc”, a menționat oficialul UMFIH.

“În opt luni trebuie să avem prima clădire ieșită din pământ la SRU. Cum ar zice românul: se face “biztos”!”, susține Csilla Hegedus, director general interimar al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV).

Predarea către constructor a amplasamentului SRU | Foto: Bogdan Pivariu

Cinci ani pentru finalizarea lucrărilor

UMF a semnat cu ADRNV contractul pentru restaurarea și modernizarea clădirii Anatomia, de pe str. Clinicilor, prin Programul Regional Nord-Vest (PRNV). Acesta asigură o finanțare de 11 milioane de euro. ADRNV estimează că lucrările de renovare vor fi gata până în februarie 2029.

Edificiul datează de la începutul secolului trecut, fiind construit în perioada 1900-1904 și face parte din ansamblul clinicilor universitare, primele clădiri electrificate din Cluj. În prezent clădirea găzduiește departamentele de anatomie patologică, anatomie umană și medicină legală.

În cadrul acestui edificiu se desfășoară atât activități didactice, cât și proceduri medicale de tipul autopsiilor și analizelor de laborator. 4.000 de studenți din cadrul Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie își desfășoară activitatea educația în sălile de curs din incintă.

Procesul de restaurare va include lucrări de consolidare la nivelul structurilor portante de zidărie și acțiuni menite să stopeze infiltrațiile de apă din subsol. Se vor efectua lucrări pentru creșterea eficienței energetice a clădirii și lucrări de recompartimentare a spațiului.

Amfiteatrele, laboratoarele și sălile de lucrări vor fi modernizate, extinse și dotate cu 160 de locuri suplimentare. Clădirea va fi prevăzută cu un ascensor și două noi scări de acces și evacuare. Elementele de mobilier și tâmplărie de importanță istorică vor fi restaurate. Proiectul este finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin PRNV 2021-2027.

 

1,4 miliarde de euro pentru regiune

“Prin prioritatea “o regiune educată” din PRNV avem la dispoziție 77 de milioane de euro pentru școli, grădinițe, formarea în mediul universitar a unor profesioniști desăvârșiți pentru nobila meserie de medic. Avem deja mai multe proiecte în derulare sau în evaluare tehnică”, a menționat Petru Alboi-Șandru, director al Autorității de Management al PRNV.

Programul derulat de ADRNV propune intervenții pentru dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare, creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiții în rețeaua de drumuri județene și infrastructura educațională, acțiuni de valorificare a potențialului cultural, turistic și balnear.

În cadrul exercițiului financiar 2021-2027, pot obține finanțări autorități și instituții publice, mediul de afaceri, mediul academic și de cercetare, organizațiile nonguvernamentale. PRNV beneficiază de o alocare de 1,4 miliarde de euro.

Prioritatea “o regiune educată” din PRNV, expusă de Petru Alboi-Șandru

Clădirea Anatomia este un loc cu semnificație emoțională profundă pentru orice student care pășește pe treptele sale încărcate de istorie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Startup-urile se pot înscrie în Incubatorul de afaceri „Cresc Oradea Mare”

Articolul următor

Asocierea Precon Transilvania – Citadina 98 va construi Parcul Industrial Ștei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share