Țara noastră este singura țară din Sud-Estul Europei care va concura în competiția World Butchers’ Challenge (WBC).
10 locuri sunt disponibile în echipa „Măcelari de elită”, care va reprezenta România la cel mai prestigios eveniment mondial în domeniu, WBC, programat anul viitor, la Paris. Participarea unei echipe românești la WBC este un proiect inițiat de Fundația Ștefan Moldovan (FSM) Cluj în colaborare cu Top Chef Măcelar, cu scopul de a revitaliza această meserie.
Criză de meseriași în domeniu
„În urmă cu 30 de ani, când am pus bazele carmangeriei, împreună cu tatăl meu, Ștefan, meseria de măcelar era respectată și apreciată. Astăzi este necesară o reevaluare a acestei meserii la nivel național, pentru ca tânăra generație să fie atrasă de acest meșteșug.
Participarea la WBC va fi începutul acestui proces. Vrem să producem o schimbare de percepție fără de care va fi greu să păstrăm dinamismul și dezvoltarea industriei cărnii în România”, atenționează Cosmin Moldovan, președintele FSM și directorul companiei Moldovan Carmangerie.
Pentru a-i găsi pe cei 10 meseriași, FSM va organiza patru selecții regionale, alături de Auchan și BCR. „Meseria de măcelar este una foarte importantă în comerțul alimentar. se remarcă prin exigență, deschidere și corectitudine. Pasiunea și respectul față de meserie sunt elementele cheie pe care orice concurent trebuie să le demonstreze atât în cadrul concursului, cât și pe viitor, în practică”, a declarat Mihai Toader, Business Unit Director Auchan România.
Când se vor derula selecțiile:
- 22 aprilie – 12 mai, zona Clujului
- 6-20 mai, zona Timișoarei
- 20 mai – 3 iunie, zona Iașului
- 10-24 iunie, zona Bucureștiului
45 de minute pentru tranșare și preparare
Înainte de selecția propriu-zisă, doritorii trebuie să se înscrie pe platforma ElitaMăcelarilor.ro. Ei au posibilitatea să aleagă, în funcție de vârstă și de abilitățile tehnice, una dintre următoarele categorii pentru care să concureze: ucenic măcelar (sub 30 ani), tânăr măcelar (sub 35 ani), maestru măcelar.
Selecțiile vor avea loc în hipermarketurile Auchan din Cluj-Napoca (18 mai), Timișoara (25 mai), Iași (8 iunie) și București (29 iunie). Candidații vor avea la dispoziție câte 45 de minute pentru a tranșa semicarcase de porc sau vită și pentru a transforma carnea rezultată în diferite preparate.
Juriul va puncta fiecare candidat în funcție de tehnica de realizare a tranșării, creativitatea și complexitatea preparatelor finale. Cele patru zile de competiție vor fi adevărate spectacole, la care toți cei prezenți în Auchan vor fi invitați să asiste și apoi să deguste preparatele.
De la ucenic, la maestru măcelar
Cei selectați se vor alătura celor trei maeștri măcelari care și-au câștigat deja recunoașterea în cadrul Top Chef Măcelar: Ionuț Alexandru Anghel și Gabriel Arghir de la Carmangeria Ozana (locul I în 2022 și 2023), Sandu Mirea de la hipermarketul Auchan Drumul Taberei București (locul II în 2022).
Doi tineri măcelari, aleși în urma selecțiilor și susținuți de BCR, vor concura în preziua competiției WBC pentru titlurile de World Champion Butcher Apprentice și World Champion Young Butcher. Astfel, echipa care va reprezenta România la WBC va fi formată din căpitan, șase titulari seniori, doi tineri ucenici și patru rezerve.
Odată formată, echipa „Măcelari de elită” va intra într-o perioadă de antrenamente, care vor avea loc în spațiul pus la dispoziție de Moldovan Carmangerie. Echipa va fi prezentată în cadrul ediției 2024 a Top Chef Măcelar, unde va susține o demonstrație specială.
WBC a debutat ca o întrecere între echipe de măcelari din Noua Zeelandă și Australia. Este un eveniment bianual care se va desfășura în 30-31 martie 2025, la Paris (Franța). România va participa alături de alte 14 țări: Australia, Brazilia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Indonezia, Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Italia, Noua Zeelandă, Portugalia, Spania și SUA.