Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Waste Powertech va furniza Clujului o stație de dezintegrare moleculară

Președintele instituției Alin Tișe, a semnat cu câștigătorul licitației, Waste Powertech, contractul de proiectare și execuție a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județ.
Noua stație va putea valorifica energetic 25.000 tone deșeuri reziduale/an | Foto: CJ Cluj

Investiția Consiliului Județean (CJ) în prima astfel de instalație de tratare a deșeurilor municipale se ridică la 14 milioane de euro.

Președintele instituției Alin Tișe, a semnat cu câștigătorul licitației, Waste Powertech, contractul de proiectare și execuție a instalației de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deșeurilor municipale din județ. Valoarea adjudecată a contractului este de 60 milioane lei, fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri proprii ale CJ Cluj.

„Suntem la finalul unui drum sinuos și începutul unei noi etape în gestionarea deșeurilor din județul nostru. Este vorba despre o instalație ultramodernă care are rolul de a reduce semnificativ cantitățile de deșeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului și tratarea mecano-biologică.

Astfel ne putem încadra în ținta stabilită prin strategia națională de gestionare a deșeurilor: valorificarea energetică a minimum 15% din deșeurile municipale până în 2025. Este un obiectiv îndrăzneț pe care îl putem bifa acum mult mai ușor.

Soluția tehnică propusă e una ecologică: va genera energie verde, valorificabilă economic. Din estimările noastre, energia produsă într-un an acoperă consumul CJ, Cluj Arena și celorlalte instituții subordonate”, spune Tișe.

Waste Powertech

Termen de punere în funcțiune: un an

Stația va fi terminată de Waste Powertech în prima parte a anului viitor, cu posibilitatea de  actualizare cu noi module, în funcție de nevoile identificate. Prima etapă este dedicată proiectării. Conform contractului, antreprenorul lucrărilor va trebui să realizeze inclusiv operarea și mentenanța instalației pe perioada de garanție de trei ani, timp în care CJ Cluj nu va avea niciun cost suplimentar.

Instalația integral automatizată va fi amplasată în cadrul zonei tehnice a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, pe o suprafață de 1.000 mp, în apropierea a stației de sortare și a stației TMB. Conform datelor tehnice din caietul de sarcini, stația de dezintegrare moleculară va putea valorifica energetic 25.000 tone deșeuri reziduale/an.

Procesul tehnologic specific presupune parcurgerea, în prealabil, a etapei de mărunțire la o granulație de sub 25 mm și de uscare până la o umiditate de sub 20%. Ulterior, deșeurile sunt introduse în reactorul stației pentru parcurgerea etapei de descompunere chimică (dezintegrare moleculară).

Gazele astfel rezultate sunt trecute printr-un sistem complex de curățare, răcire, filtrare și stocare în rezervor sub presiune. Din acest rezervor, gazele se introduc în motorul generatorului de curent, energie care se va livra în sistemul energetic național. Din 1 tonă de deșeuri mărunțite și uscate se pot obține 400 mc gaze, cantitatea exactă depinzând de capacitatea calorică a deșeurilor.

Din gazele astfel obținute, care au o capacitate calorică similară cu cea din gazul metan, se pot genera 1,1-1,15 MW/h curent electric, din care până în 10% se va folosi pentru funcționarea instalației. Prin generarea gazului rezultat pe parcursul unui an,  CJ Cluj își propune să producă 18.240 MWh.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Brașov-Dezbatere pentru reducerea abandonului școlar „Pactului pentru Tineri”

Articolul următor
În acest trimestru s-au aliniat planetele.

TeraPlast și-a redus pierderea la 2,5 milioane lei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv care stagnează de două decenii.
Citeste mai mult

20 de ani pentru o groapă

Diriguitorii Spitalului Regional de Urgență (SRU) Cluj vor să construiască la foc automat, în patru ani, un obiectiv…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share