Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Conferință despre oportunitatea refinanțării creditelor

Informații utile despre oportunitatea refinanțării creditelor, despre gestionarea eficientă a finanțelor și despre soluții financiare avantajoase au avut ocazia să descopere participanții la evenimentul organizat vineri, 10 mai 2024, de Gaminvest  Business Services, la sediul companiei de pe strada Oneștilor, nr. 29.

Invitații evenimentului au fost Ionuț Verzea, director național 123credit, Denisa Moga, broker de credite Gaminvest, Doina Ungur, responsabil unitate BCR și Diana Bota, partener consilier retail BCR.

Inflație, dobânzi, credite, refinanțări

După ce și-a făcut o scurtă prezentare, Ionuț Verzea, cu o vechime de peste 16 ani în domeniul consultanței bancare, a trecut direct la subiect: grafice, inflație, dobânzi, refinanțări de credite și a răspuns la toate întrebările puse de cei din sală.

„Refinanțarea este văzută, din punctul meu de vedere, ca o soluție de reparare a unei defecțiuni. Adică a unui produs care nu mai funcționează așa cum trebuie sau cum a fost așteptat. Refinanțare nu trebuie să fie tot timpul o soluție de reparare a unei problem. Este cazul să vedem refinanțarea ca pe o obișnuință, un cuvânt pe care putem să-l folosim de fiecare dată, nu doar în anumite perioade, ca să putem să ne optimizăm datoriile constant și să le urmărim pe tot parcursul vieții”, a explicat directorul național 123credit.

Din experiență, specialistul în credite a observat că nu toți fac lucrul acesta. În anumite perioade, atât firme cât și persoane fizice nu sunt atente la datoriile pe care le au și nu urmăresc semnalele de pe piața bancară care arată că urmează o perioadă dificilă și se trezesc cu ratele dublate. Deși puteau să facă ceva.

„Mesajul pe care vreau să vi-l transmit este că refinanțarea poate fi făcută și este o soluție pentru eșalonarea de datorii. Poate fi găsit alt creditor sau se poate negocia cu aceeași bancă pentru schimbarea condițiilor datoriei. Refinanțarea este diferită de restructurare care este mai dificlă și mai gravă, o soluție pentru cei care nu mai pot să plătească creditele”, a precizat Ionuț Verzea.

Acesta a prezentat și un grafic cu evoluția ratei inflației, a ratei dobânzii de politică monetară, a IRCC-ului și a ROBOR-ului, explicând evoluția acestora într-o interdependență.

Specialistul recomandă creditele cu rată fixă când inflația este în creștere și refinanțarea creditelor înainte de perioada de creștere a inflației.

„Nu toți suntem economiști să urmărim mereu ceea ce se întâmplă în sistemul bancar și să înțelegem cum evoluează dobânzile și creditele. Dar este destul să urmărim un singur indicator – inflația. Astfel, putem ști cum luăm deciziile pentru datoriile pe care le avem. Ratele de dobândă sunt surori gemene cu rata inflației, atunci când una crește, crește și cealaltă. Când una scade, scade și cealaltă. Dar ritmul în care ele cresc sau scad nu este egal. Graficul acesta ne răspunde la două întrebări. Nu există o perioadă bună pentru refinanțări, ci la refinanțare trebuie să ne uităm tot timpul. Să vedem cum stăm cu datoria, față de cum funcționează inflația. Dacă am luat credit când inflația a fost mare, cel mai probabil va trebui să facem refinanțare când inflația va fi mică. Dacă luăm credit când economia merge bine și nu avem o perioadă inflaționistă, trebuie să știm că, inevitabil, va urma o perioadă inflaționistă. Și atunci este bine să luăm credit cu dobânzi fixe la momentul respectiv”, recomandă directorul 123credit.

Acesta a observat că mulți dintre clienți stau cu ratele crescute așteptând să scadă inflația, crezând că, implicit, le vor scădea și dobânzile. Dar acestea nu scad atât de repede. Așa că varianta la îndemână este refinanțarea. Băncile au multe lichidități în această perioadă și dau mai ușor împrumut.

„Concluzia mea este că, fiecare dintre noi, care avem datorii, nu trebuie să așteptăm o anumită perioadă, cât ea nu există. La fel cum nu există nici o perioadă potrivită sau nu pentru un credit. Creditele se fac de nevoie sau de oportunitate. La fel și refinanțările, se fac de nevoie sau de oportunitate. Îndemnul meu este ca persoanele care au datorii să-și verifice aceste datorii. Concluzia poată să fie că are o datorie bună, care nu merită refinanțată, sau o datorie păguboasă, care trebuie refinanțată”, a concluzionat Ionuț Verzea.

Soluții pentru fiecare client

 Denisa Moga, broker de credite la Gaminvest, a precizat că ideea organizării acestei conferințe a pornit de la o nevoie reală a multor clienți Gaminvest. Mulți dintre aceștia s-au trezit în situația că trebuie să plătească rate mult mai mari, față de cât se așteptau.

„Pentru aceștia, ca și soluție, există două variante: să rămână cu ratele crescute sau să apeleze la o refinanțare. Mulți dintre aceștia nu știu că pot contracta un credit în condiții mai bune decât cele inițiale. Este vorba despre cei care au luat credite în urmă cu 4 – 5 ani. Cei care știu de posibilitatea refinanțării, au unele rețineri”, a observat Denisa Moga.

Aceasta a punctat și câteva dintre fricile clienților vizavi de refinanțarea creditelor: costurile ascunse, prelungirea perioadei, suma plătită per total la finalul perioadei de creditare.

Denisa Moga crede că un aspect important este comunicarea deschisă între broker și client.

„Datoria noastră, ca brokeri de credite, este să găsim soluții pentru fiecare client, pentru a se simți în siguranță. Un mare avantaj al clienților Gaminvest este că noi ne angajăm să le găsim cea mai bună ofertă de pe piață”, a precizat Denisa Moga.

În continuare, Doina Ungur, responsabil unitate BCR și Diana Bota, partener consilier retail BCR au vorbit despre ofertele băncii pe care o reprezintă și despre beneficiile oferite celor care doresc să acceseze un credit de la BCR.

„Seria evenimentelor Gaminvest Business Talk Show Conference este gândită să aducă comunitatea de afaceri mai aproape și să ofere informații cheie, cu adevărat utile. Această serie de evenimente va include serate de networking, centru de conferințe cu transmietere live, pentru a aduce plus valoare și a apropia clienții de profesioniști și de mediul de business”, a declarant Alexandra Giuffrida, CEO Gaminvest Business.

Prin dezbateri cu experți, ateliere interactive, serate de networking și centrul de conferințe virtual, Gaminvest își propune să promoveze schimbul de cunoștințe, conexiunile valoroase și oportunitățile de creștere profesională și personal.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Noutățile tehnologice în echipamente și soluții industriale, la IDENTICOM4

Articolul următor
Miraje este organizat de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, în colaborare cu Asociația Culturală Miraje și Asociația Lions Club Genesis.

Festivalul Miraje va ține două săptămâni la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share