Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul din Gilău, renovat cu 10 milioane €. Cum arată în prezent

Finanțarea lucrărilor la monumentul istoric a fost realizată cu sprijin din UE și Ungaria | Foto: FTT

Una dintre bijuteriile istorice ale Transilvaniei își redeschide porțile cu un picnic special pentru familii, după un proces de renovare meticulos și amplu.

Acesta a durat șapte ani, având scopul de a transforma Castelul Rakoczi-Banffy din Gilău într-un centru cultural multifuncțional și o destinație turistică de excepție. Evenimentul din 17-18 mai include activități pentru toate vârstele, aducând la viață atmosfera medievală într-un cadru autentic și plin de istorie.



Accesul în incintă va fi gratuit și se face pe jos, pe la intrarea intrarea principală de pe str. 1 Decembrie nr. 243. Pentru evitarea aglomerației, organizatorii au recomandat ca mașinile să fie lăsate în parcarea din zona centrală a Gilăului.

Vineri, 17 mai:

  • 17:00-19:00
    – Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii
    – Tururi ghidate în limbile română și maghiară, în colaborare cu Asociaţia Korzo
    – Muzică populară din Ţara Călatei, cu participarea lui Varga István Kiscsipa
    – Picnic
  • 19:00
    – Concert formația Tokos

Sâmbătă, 18 mai:

  • 12:00-20:00
    – Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale,  demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii.
    – Tururi ghidate în limbile maghiară și română
    – Muzică populară din Ţara Călatei
    – Picnic
  • 19:00
    – Concert și jam session cu Loose Neckties Society. Invitat special: Peter Novak

Parcul și castrul, prinse în alt proiect

Renovarea Castelul din Gilău, inițiată de omul de afaceri Elek Nagy, a fost realizată cu ajutorul biroului de proiectare arhitecturală Tektum Architectura & Arta și a biroului de consultanță pentru proiecte RegioConsult. În 2017, proiectul a câștigat o finanțare europeană.

Lucrările au început în 2018, cu cooperarea ADD Concept și Kvadrum Axis. Valoarea proiectului a fost de 7,1 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de UE, guvernul Ungariei și Fundația Tradiții Transilvane (FTT) prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro. Renovarea va continua, anul viitor, cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro.

Acesta a durat șapte ani, având scopul de a transforma Castelul Rakoczi-Banffy din Gilău într-un centru cultural multifuncțional și o destinație turistică de excepție.

Întărit cu turnuri cilindrice împotriva turcilor

Castelul din Gilău își are începuturile în sec. XIII-lea, când surse scrise menționează o curte nobiliară aici, ca unul dintre centrele întinsei moșii a episcopilor Transilvaniei, situată la vest de Cluj. Prima mențiune documentară a centrului domeniului episcopal (curia) din Gilău datează din 1373.

Cea mai veche parte a castelului din Gilău, reședința episcopului, a fost construită la începutul sec. XV. Planul actual al castelului, cu formă pătrată și întărit cu turnuri cilindrice la colțuri, a fost realizat în anii 1540, când, din cauza înaintării turcilor, Janos Statileo, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, a construit o cetate modernă.

Cumpărat și apoi donat unei fundații

În Evul Mediu, cetatea și moșia care aparțineau episcopiei Transilvaniei și-au schimbat frecvent proprietarii. În perioada domniei celor doi principi Rakoczi, castelul a fost transformat într-una dintre cele mai spectaculoase reședințe princiare din Transilvania, un palat confortabil cu modificări semnificative la clădirile interioare și fortificații.

Castelul a funcționat ca una dintre cele mai importante reședințe ale principilor Rakoczi până în anii 1660, apoi a fost preluată de Danes Banffy pentru familia sa. În 1830-1840, a căpătat forma actuală, însă a fost distrus parțial de un incendiu în 1861 și reconstruit după 1871.

Naționalizat în perioada comunistă, castelul a funcționat ca școală pentru copii cu dizabilități între 1972 și 2002. În 2012, a fost restituit fiului ultimului proprietar, Tamas Barcsay, profesor de istorie stabilit în Canada. Doi ani mai târziu, Elek Nagy, un om de afaceri cu multiple legături clujene, a cumpărat castelul monument istoric, pe care ulterior l-a donat FTT.





Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă Someș și (CAS) anunță demararea lucrărilor de alimentare cu apă potabilă a zonei de munte a județului.

Apă Someș apelează la canalizarea alternativă în Apuseni

Articolul următor

Investiții record realizate de Delgaz Grid în anul 2023: circa 177 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Brașov, Covasna și Harghita 2024
The Voices of Business Awards Arad, Timiș și Caraș-Severin 2024
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Țintă 2030: Brașov „oraș unicorn”

Asociația ProAfaceri România a primit premiul „Excelență în susținerea dezvoltării antreprenorilor” la Gala Excelenței în Afaceri, conferit de…
Investiții
Infrastructură
Citeste mai mult

Incursiune în istoria Inteligenței Artificiale

„Aducem 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐭̗𝐚 𝐀𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐥𝐚̆ mai aproape, în Regiunea Vest” a fost sloganul impus de ADR Vest, aceștia reușind ca…
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share