Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul din Gilău, renovat cu 10 milioane €. Cum arată în prezent

Finanțarea lucrărilor la monumentul istoric a fost realizată cu sprijin din UE și Ungaria | Foto: FTT

Una dintre bijuteriile istorice ale Transilvaniei își redeschide porțile cu un picnic special pentru familii, după un proces de renovare meticulos și amplu.

Acesta a durat șapte ani, având scopul de a transforma Castelul Rakoczi-Banffy din Gilău într-un centru cultural multifuncțional și o destinație turistică de excepție. Evenimentul din 17-18 mai include activități pentru toate vârstele, aducând la viață atmosfera medievală într-un cadru autentic și plin de istorie.

Accesul în incintă va fi gratuit și se face pe jos, pe la intrarea intrarea principală de pe str. 1 Decembrie nr. 243. Pentru evitarea aglomerației, organizatorii au recomandat ca mașinile să fie lăsate în parcarea din zona centrală a Gilăului.

Vineri, 17 mai:

 • 17:00-19:00
  – Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale, demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii
  – Tururi ghidate în limbile română și maghiară, în colaborare cu Asociaţia Korzo
  – Muzică populară din Ţara Călatei, cu participarea lui Varga István Kiscsipa
  – Picnic
 • 19:00
  – Concert formația Tokos

Sâmbătă, 18 mai:

 • 12:00-20:00
  – Activități medievale pentru copii și adulți, organizate de Compania Salina, incluzând tir cu arcul și arbaleta, jocuri medievale,  demonstrații de scrimă, confecționarea de bijuterii.
  – Tururi ghidate în limbile maghiară și română
  – Muzică populară din Ţara Călatei
  – Picnic
 • 19:00
  – Concert și jam session cu Loose Neckties Society. Invitat special: Peter Novak

Parcul și castrul, prinse în alt proiect

Renovarea Castelul din Gilău, inițiată de omul de afaceri Elek Nagy, a fost realizată cu ajutorul biroului de proiectare arhitecturală Tektum Architectura & Arta și a biroului de consultanță pentru proiecte RegioConsult. În 2017, proiectul a câștigat o finanțare europeană.

Lucrările au început în 2018, cu cooperarea ADD Concept și Kvadrum Axis. Valoarea proiectului a fost de 7,1 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată de UE, guvernul Ungariei și Fundația Tradiții Transilvane (FTT) prezidată de Elek Nagy, care a contribuit cu peste 3 milioane de euro. Renovarea va continua, anul viitor, cu restaurarea parcului castelului și a castrului roman, într-un proiect de 2,15 milioane de euro.

Acesta a durat șapte ani, având scopul de a transforma Castelul Rakoczi-Banffy din Gilău într-un centru cultural multifuncțional și o destinație turistică de excepție.

Întărit cu turnuri cilindrice împotriva turcilor

Castelul din Gilău își are începuturile în sec. XIII-lea, când surse scrise menționează o curte nobiliară aici, ca unul dintre centrele întinsei moșii a episcopilor Transilvaniei, situată la vest de Cluj. Prima mențiune documentară a centrului domeniului episcopal (curia) din Gilău datează din 1373.

Cea mai veche parte a castelului din Gilău, reședința episcopului, a fost construită la începutul sec. XV. Planul actual al castelului, cu formă pătrată și întărit cu turnuri cilindrice la colțuri, a fost realizat în anii 1540, când, din cauza înaintării turcilor, Janos Statileo, unul dintre ultimii episcopi catolici medievali din Transilvania, a construit o cetate modernă.

Cumpărat și apoi donat unei fundații

În Evul Mediu, cetatea și moșia care aparțineau episcopiei Transilvaniei și-au schimbat frecvent proprietarii. În perioada domniei celor doi principi Rakoczi, castelul a fost transformat într-una dintre cele mai spectaculoase reședințe princiare din Transilvania, un palat confortabil cu modificări semnificative la clădirile interioare și fortificații.

Castelul a funcționat ca una dintre cele mai importante reședințe ale principilor Rakoczi până în anii 1660, apoi a fost preluată de Danes Banffy pentru familia sa. În 1830-1840, a căpătat forma actuală, însă a fost distrus parțial de un incendiu în 1861 și reconstruit după 1871.

Naționalizat în perioada comunistă, castelul a funcționat ca școală pentru copii cu dizabilități între 1972 și 2002. În 2012, a fost restituit fiului ultimului proprietar, Tamas Barcsay, profesor de istorie stabilit în Canada. Doi ani mai târziu, Elek Nagy, un om de afaceri cu multiple legături clujene, a cumpărat castelul monument istoric, pe care ulterior l-a donat FTT.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă Someș și (CAS) anunță demararea lucrărilor de alimentare cu apă potabilă a zonei de munte a județului.

Apă Someș apelează la canalizarea alternativă în Apuseni

Articolul următor

Investiții record realizate de Delgaz Grid în anul 2023: circa 177 milioane euro

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

HR-iștii s-au suit în Dealul Clujului

O comunitate a profesioniștilor din resursele umane prinde contur la Cluj prin intermediul unor evenimente nonconformiste de socializare.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share