Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea nu poate ignora Felixul. Felixul nu poate ignora Oradea

Cum poate deveni Bihorul mai atractiv din punct de vedere turistic? Aceasta a fost întrebarea la care au încercat să răspundă vorbitorii conferinței „Unlocking Investment Potential through Tourism Dynamics”, organizată de British Romanian Chamber of Commerce (BRCC), dar și invitații din sală.

A fost o conferință interactivă, care a căutat să ofere soluții pentru valorificarea turismului din zona Bihorului prin investiții strategice. Evenimentul a avut loc joi, 16 mai 2024, la Hotel Continental Forum din Oradea.

Conferința i-a pus față în față pe reprezentanți ai autorităților locale cu atribuții în domeniul turismului, vorbim aici de Mihai Jurca – City managerul Oradiei și Alexandru Chira – director Visit Oradea, pe de o parte, și entități private: Ionuț Nache – fondator INAQ Consulting, Ioana Rus – director executiv Prime Dash, Loredana Stanciu – Business Development Manager Christian Tour și Adriana Cocîrță – CEO Nomad Communication.

Nu în ultimul rând, s-au făcut auzite și voci din sală: Dacian Palladi – consilier la Primăria Oradea, Florin Balint – om de afaceri, Răzvan Pîrjol – CEO Turism Felix, Mircea Dogariu – medic. Conferința a fost moderată de Alexandru Debrezeni – membru ANEVAR.

Oradea – Băile Felix: promovare comună

Mihai Jurca a făcut o scurtă prezentare a atracțiilor turistice din Oradea și a investițiilor în domeniul balnear. Una dintre ele fiind Aquaparkul Nymphaea, alta, la care se lucrează – Grădina Termală Ioșia.

„Apa termală din Oradea, conform analizelor făcute, are aceleași proprietăți ca și apa termală din Băile Felix. Oradea are un areal balnear, aprobat prin Hotărâre de Guvern, pe o anumită porțiune. Dacă vorbim de sinergie balneară, vorbim de o sinergie a celor două localități: Oradea și Băile Felix. Mă gândeam la eforturile pe care trebuie să le facem pentru a construi pachete. Eforturi în a adăuga activități unor pachete de tratament balnear. Și Oradea oferă din punct de vedere cultural și al entertainment-ului o ofertă mai bună decât Băile Felix și Băile 1 Mai”, a precizat Mihai Jurca.

Acesta subliniază că în ceea ce privește marketingul, eforturile trebuie să fie comune Oradea și Băile Felix. Și totodată, zona privată ar trebui să facă mai mult în ceea ce privește investițiile în turism.

City managerul Oradiei a mai informat că a discutat cu reprezentanții LOT – care din toamnă va avea curse regulate din Oradea – și în urma unor acțiuni de promovare în Polonia să atragă turiști și de acolo. Atât pentru zona balneară, cât și pentru zona culturală a Oradiei, dar și pentru județ.

Alexandru Chira, directorul Visit Oradea a explicat că atunci când se face strategia de promovare, primul pas este profilarea turistului, iar segmentul de turism balnear pentru Oradea este foarte important.

Acesta a mai vorbit despre facilitățile oferite turiștilor care vizitează Oradea, care pot fi incluse în pachetele de tip city break. Una dintre acestea este „Oradea cu drag”, conform căreia orice turist care înnoptează două nopți consecutive în Oradea beneficiază de acces gratuit la toate muzeele și transport gratuit 24 de ore.

„Am fost primul oraș din România care am atestat o arie într-o zonă centrală urbană ca areal balnear cu caracter permanent, tocmai pentru că ne dorim ca în viitor zona de turism local să fie dezvoltată în acest sens și să apară tot mai multe business-uri și antreprenori care să deschidă fie proprietăți mai mici, fie mai mari, care să ofere programe de recuperare pe termen lung. Fiindcă un turist balnear nu va sta toată ziua în proceduri. Seara să se poată bucura de obiectivele turistice”, a explicat Alexandru Chira.

AnimaWings – curse regulate Oradea – București

Loredana Stanciu – Business Development Manager Christian Tour a apreciat la superlativ Oradea, spunând că este singura zonă din țară cu are o legătură strânsă, un dialog, și cu autoritățile locale.

„În mod special, Băile Felix se luptă an de an cu procentele de vânzare ale pachetelor Christian Tour cu tot litoralul. Toate cele 13 stațiuni de pe litoral ajung cu vânzările la nivelul vânzărilor pentru Băile Felix”, a specificat Loredana Stanciu.

Aceasta a mai observat că în ultimii ani stațiunile balneare și-au diversificat oferta, încercând să atragă și alte categorii de persoane decât seniorii. Loredana Stanciu a mai anunțat că din septembrie, AnimaWings, compania aeriană deținută de Christian Tour, în urma achiziției de noi aeronave, va avea curse regulate între București și Oradea.

„Vom putea să oferim anumite tarife preferențiale, pe care să le punem în pachetele balneo, dar și pentru partea de city break în Oradea. Oradea a fost printre primele orașe în care un city break a devenit relevant și pentru un oraș din România. În București există cerere pentru Oradea, pentru că este foarte ofertant orașul, din toate punctele de vedere”, a dezvăluit reprezentanta Christian Tour.

Soluții de finanțare

Ioana Rus – director executiv Prime Dash, singurul fintech din Oradea, care are sediul în Marea Britanie, a povestit că focusul companiei este pe zona de inovație în soluții de finanțare. Aceasta a anunțat că prin aceste facilități, oamenii pot avea acces la soluții de finanțare.

„Colaborarea dintre fintech și turism este foarte importantă: accesul la produse digitalizate, accesul la tehnologii,  precum blockchain și crypto pot face călătoriile oamenilor și turismul mult mai facil și mult mai ușor de realizat”, a precizat Ioana Rus.

Aceasta a mai informat că Prime Dash colaborează cu Visit Oradea pentru organizarea Unchain Festival, ceea ce pune Oradea pe harta lumii.

Standarde

Ionuț Nache – fondator INAQ Consulting a vorbit despre standarde și despre respectarea acestora în domeniul turismului. „Noua linie de business INAQ Consulting – INAQ Healthcare Travel este orientată pe dezvoltarea turismului de sănătate în România prin trei parteneriate strategice cu: German Medical Wellness Association, Temos International Healthcare Accreditation si EuropeSpa Med & Wellness. În acest sens, vom pune accentul pe următoarele direcții de dezvoltare ale turismului de sănătate: Domeniul de reabilitare, Domeniul antiaging, Domeniul Spa: Day Spa, Hotel Spa, Wellness Spa, Wellness Med Spa, Medical Spa, Domeniul chirurgie estetică, Domeniul servicii medicale: clinci medicale, spitale private. Suntem interesați să dezvoltam noi proiecte cu investitori din Germania şi din țările din Europa de Vest pentru domeniul turistic: Day Spa. Hotel Spa, Wellness Spa, Wellness Med Spa, Medical Spa. Suntem interesați să dezvoltăm colaborarea cu Spa Arhitects, Consultanți Spa, Furnizori Spa. Prin parteneriatele cu firmele din Germania vom gestiona relațiile cu companiile germane de asigurări, clienții/oaspeții germani”, a declarat Ionuț Nache.

Acesta a accentuat deschiderea pentru a dezvolta relațiile companiei în România cu: stațiuni turistice, locații turistice, proprietari de hoteluri, spa-uri, proprietari de unități medicale private din România, clinici private de recuperare, spitale.

Totodată, specialistul a observat, în urma participării la mai multe evenimente internaționale turistice, că România a rămas mult în urma unor țări vecine și din estul Europei: Bulgaria, Croația sau Slovenia, care au o politică mai bună de marketing și știu să se promoveze mai bine.

Ionuț Nache a precizat că a schimbat tactica de abordare a pieței spunându-le operatorilor că poate să le aducă musafiri și pacienți pe locațiile lor, dacă își ridică standardul.

Doctorul Mircea Dogariu

Discuții interactive

Omul de afaceri orădean Florin Balint, vicepreședintele Federației Patronilor Bihor, de origine din Sighișoara, le-a propus celor care reprezintă administrația orașului să realizeze o hartă virtuală cu obiectivele turistice din Oradea. La fel cum și-a promovat obiectivele turistice Singapore sau, mai nou, Sighișoara.

„Scopul este de a promova obiectivele majore, de a crea un mediu intuitiv, pentru ca apoi să te atragă să le vizitezi”, a explicat Florin Balint.

Doctorul Mircea Dogariu și-a exprimat intenția de a ajuta voluntar dezvoltarea turismului local pe două direcții: medicină de recuperare și balneofizioterapie ca destinație turistică.

Punctul pe „i” a fost pus de Răzvan Pîrjol, CEO al Turism Felix. Acesta a precizat că este esențial să înțelegem că ar trebui abandonată, cel puțin momentan, speranța ca statul român, la nivel general, să poată face ceva.

Răzvan Pîrjol

„De 30 de ani nu facem decât să enumerăm ce nu suntem capabili să facem. Și o spun în cunoștință de cauză, pentru că la un moment dat am fost și ministrul Turismului. Oradea, din ce văd din afară, este unul dintre acele exemple spectaculoase în care autoritatea publică are piciorul pe accelerație și cred că, deseori, privatul are niște dificultăți de a ține pasul. Cred că ar trebui să ne concentrăm local, până să ne gândim la ce se poate face general. Turism balnear: din punct de vedere balnear avem o forță pe care nu o exploatăm. Trebuie înțeles că balnearul astăzi nu mai este suficient. Nu putem să culcăm turiștii la ora 18:00. Nu cred că Oradea poate să ignore Felixul și nici Felixul nu poate să ignore Oradea, ar trebui să se concentreze în comun. Suntem mult mai bine decât acum câțiva ani, și la nivel de țară și la nivel de servicii. Nu mi se pare normal să mă regăsesc la un târg de turism: Primăria Oradea cu un stand, Primăria Sânmartin cu un stand, Turism Felix – un stand, Complex President – un stand. Vă dați seama că dacă aveam un stand unic, cu banii aceia puși laolaltă ce făceam? Avem mare șanse să avem un turism balnear, pentru că este cel mai constant turism”, a conchis Răzvan Pîrjol.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Campionii excelenței în vin Gîrboiu la RO Wine 2024, Cluj-Napoca

Articolul următor
Aceasta ca urmare a semnării unui protocol de colaborare între Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și Ministerul Educației (ME) care are ca scop promovarea și implementarea acestui proiect în toate județele țării.

Antreprenoriatul predat în școală în Maramureș va fi generalizat la nivel național

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share