Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Campionii excelenței în vin Gîrboiu la RO Wine 2024, Cluj-Napoca

RO Wine, ediția clujeană din 2024 a coagulat crame de rezonanță, precum Crama Gîrboiu, care au adus în fața publicului, a specialiștilor și reprezentanților HoReCa vinuri valoroase, ale căror calități au fost recunoscute la nivel mondial în competiții de referință pentru lumea vinurilor.

Vrâncenii de la Crama Gîrboiu au început anul 2024 cu 10 premii importante la Mundus Vini. La Ro Wine au adus o selecție din cele mai bune vinuri, prezentate cu profesionalism și multă pasiune de managerul general Livia Gîrboiu, fiica fondatorului acestei crame din domeniile Cotești, o excelență a viticulturii românești.

Cu o sticlă de Bacanta Special edition, admirând culoarea, aromele și eleganța, am încercat să înțelegem cu ce i-au convins pe arbitrii de la Mundus Vini și nu numai, căci premiile par să curgă în fiecare an pentru această cramă. Stau dovadă premii precum Grand Gold la Concours Mondial de Bruxelles 2024 a vinului Bacanta Traminer Roz Special Edition.

Bacanta și Livia, două game de anvergură

Pentru noi, Bacanta este cea mai importantă gamă pentru HoReCa. Îmi place să cred că Bacantele au ajuns un reper pe piața de vinuri din România, iar premiile sunt un argument suplimentar, o dovadă a calității, a seriozității a gustului bun, a excelenței în vin” a afirmat Livia Gîrboiu.

„Încă de la înființarea cramei am căutat branduri care să reprezinte filosofia familiei, zona sau să aibă o legătură semnificativă cu industri viti-vinicolă. Am colaborat în acest sens cu domnul George Moisescu, el a venit cu ideea să avem două game de vinuri, Bacanta pentru HoReCa și Livia pentre retail. Bacantele erau preotesele care oficiau în templul lui Bachus, iar denumirea are o legătură cu vinul, în plus este unul cu sonoritate, e frumos, armonios și ușor de reținut. Vinurile noastre sunt la fel de seducătoare precum erau fecioarele lui Bachus. Aceasta e povestea denumirii, iar povestea vinului este la fel de plăcută. Prima ediție de Bacanta a fost lansată în 2009. Între timp a fost schimbată sticla, eticheta a suferit un update.

Vinul este cel mai bun brand al României

Managerul general al cramei Gîrboiu a subliniat importanța participării la concursuri cu vinurile cramei.

„Când trimitem vinurile noastre la concursuri internaționale, vrem să știm în primul rând noi, ce calitate au vinurile din punctul de vedere al arbitrilor internaționalei, căci noi spunem că sunt cele mai bune. Când participi la competiții internaționale și vinurile tale intră în concurs alături de producători importanți la nivel mondial, din zone cu renume cum e Italia, Franța, Portugalia, Spania, Chile și vinul tău obține o medalie de aur sau, și mai bine, o mare medalie de aur, așa cum s-a întâmplat anul acesta la Bruxelles cu Bacanta noastră, înseamnă că faci un lucru bun. Îți verifici calitatea, nivelul, unde anume te poziționezi în contextul celorlalți jucători de pe piață. Pentru mine, vinul este cel mai bun brand al României. Vinurile românești și România merită promovate inclusiv în țări unde încă nu se știe ce vinuri se produc la noi”.

Ce înseamnă mult pentru lumea vinului

Crama Gîrboiu și-a atins potențialul cantitativ pe care și l-a propus, iar atenția se va orienta exclusiv spre calitate.

„Noi avem o vorbă: 80% din calitatea unui vin este strugurele, apoi tehnologia și enologul. Calitatea pleacă din vie, dacă nu ai struguri de calitate foarte bună, enologul nu poate face minuni, indiferent de tehnologia de care dispune. Cu struguri de calitate mai slabă poți obține un vin bun, dar nu unul excelent.

Avem 170 de hectare și vor intra alte 10 pe rod, iar noi ne vom opri la 180 de ha. Suntem o cramă de dimensiune medie spre mică, dar pentru noi este suficient, ne acoperim producția, avem și ceva spațiu gol în cramă ceea este foarte important. Dar cel mai important este că ne putem concentra pe calitate, nu pe cantitate și așa putem aduce, dintr-un terroir foarte bun, acela de la Cotești, prea puțin exploatat, din păcate, vinuri excelente atât în atenția clienților, cât și a specialiștilor” a concluzionat Livia Gîrboiu la Ro Wine Cluj-Napoca 2024.

Oricât de frumos ar fi povestit un vin, nimic nu înlocuiește o degustare oferită de un specialist, cu vinul la temperatura optimă, ambianța plăcută și răsucirea paharului în așteptarea unui buchet de zile mari.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

AnimaWings anunță curse regulate București – Oradea din septembrie

Articolul următor

Oradea nu poate ignora Felixul. Felixul nu poate ignora Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Citeste mai mult

TuȘiTulcea – Festival de savori dobrogene

Tulcea celebrează din nou gustul unic al scrumbiei dunărene și tradițiile pescărești, în cadrul Festivalului „Scrumbii de Rusalii”,…
Citeste mai mult

Aradul mizează pe „Turismul de o zi”

Arădenii sunt invitați să-și descopere județul prin „Turismul de o zi”. Moneasa, Căsoaia, cu tabăra școlară, Ghiorocul, denumit…
Educație
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share