Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Când și cum pot fi retrași banii din Pilonul II de pensii private

Ca urmare a vehiculării în spațiul public a unor interpretări eronate a legislației și a unor informații inexacte despre situațiile în care participanții la Pilonul II de pensii private obligatorii pot obține banii acumulați în fondurile de pensii, Asociația pentru Pensii Administrate Privat din Romania (APAPR) face următoarele precizări:

Potrivit legislației în vigoare (Legea 411/2004 cu modificările și completările ulterioare, coroborată cu Norma ASF nr. 27/2017 consolidată), fondurile de pensii private din Pilonul II fac plăți către participanți și beneficiari exclusiv în următoarele trei situații:

1) Când participantul obține decizia de pensionare pentru limită de vârstă din sistemul public;

2) Când participantul obține decizia de pensionare pentru invaliditate din sistemul public (indiferent de gradul de invaliditate);

3) În cazul nefericit al decesului participantului, situație în care activul acumulat de participant în contul personal din Pilonul II este plătit către moștenitorii săi legali sau testamentari.

APAPR precizează și că „încetarea calității de participant” nu înseamnă altceva decât încasarea banilor din Pilonul II şi ieşirea din sistem. Nu există situații în care participanții nu încasează banii din fondurile de pensii în condițiile legale descrise mai sus, la fel cum nu pot fi speculate alte situaţii decât cele prevăzute de lege pentru obţinerea banilor din Pilonul II de pensii private.

De la lansare și până la finele lunii februarie 2024 (cele mai recente date publice disponibile), fondurile de pensii private din Pilonul II au făcut plăți totale în valoare de peste 2,2 miliarde lei către 161.000 de participanți și beneficiari.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Pe 11 iunie, te aşteptăm la conferinţa „Deștepți cu banii", eveniment organizat de Iulius Mall Cluj cu sprijinul BCR, la Wonderland Cluj Resort.

Iulius Mall Cluj organizează conferința „Deștepți cu banii", la Wonderland Cluj Resort.

Articolul următor

Asiguratorii au plătit 13 milioane euro despăgubiri pentru incendii anul trecut

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share