Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum să migrezi eficient afacerea ta în cloud?

Stocarea și procesarea datelor în cloud asigură o creștere semnificativă a nivelurilor de siguranță și eficiență în cadrul unei companii. Procesul este realizat pe baza unor parametri precum necesarul de date colectate, dimensiunea firmei, caracterul informațiilor etc.

Entități juridice din diverse industrii optează în prezent pentru migrarea în cloud, decizia fiind una cât se poate de inspirată. Motivele sunt detaliate în cele ce urmează, alături de alte informații ce prezintă modul în care se poate realiza o astfel de tranziție.

Beneficiile migrării afacerii în cloud

Migrarea în cloud reprezintă o alegere strategică pentru multe afaceri, având în vedere numeroasele avantaje pe care le oferă. În primul rând, cloud computing-ul asigură scalabilitate. Acesta este un beneficiu major, deoarece companiile își pot adapta rapid resursele IT în funcție de nevoile lor, fără a fi nevoie de investiții majore în infrastructură.

În al doilea rând, migrarea în cloud poate aduce economii semnificative. În loc să achiziționeze și să întrețină servere fizice, companiile plătesc doar pentru resursele pe care le utilizează. Acest lucru poate duce la reducerea semnificativă a costurilor de operare. În plus, alte cheltuieli operaționale, cum ar fi cele generate de consumul de curent sau răcire, dispar, ceea ce poate aduce economii suplimentare.

O posibilă optimizare prin soluții cloud a fluxurilor de lucru permite accesul la date și aplicații din orice loc și în orice moment al zilei, atât timp cât există autorizare și o conexiune la internet. Astfel de premise pot fi cele ideale pentru creșterea productivității angajaților, deoarece li se poate permite să lucreze de la distanță și să colaboreze mai eficient.

Nu în ultimul rând, siguranța datelor este o altă preocupare majoră pentru companii, iar migrarea în cloud poate oferi soluții eficiente în acest sens. Soluții precum backup-ul automat, în caz de pierdere sau corupere a datelor, reprezintă avantaj foarte important, comparativ cu serverele fizice.

Cum decurge procesul de migrare a datelor în cloud?

Într-o primă etapă, se vor analiza și selecta serviciile de cloud potrivite pentru compania respectivă, se va stabili un buget, precum și un calendar pentru migrare. De asemenea, se vor stabili ce volume de date vor fi mutate către noul ecosistem.

Alegerea unui furnizor de servicii cloud potrivit nevoilor unei afaceri este esențială. Trebuie analizate cu atenție: costurile, securitatea, caracteristicile serviciilor oferite, suportul pentru clienți și reputația furnizorului. De asemenea, alegerea trebuie să bazeze și pe analiza detaliată a nevoilor de business ale companiei respective.

Migrarea propriu-zisă implică o etapă de configurare a serviciilor cloud, transferul datelor și al aplicațiilor, testele pentru confirmarea eficienței procesului și abordarea diferitelor probleme ce pot apărea pe parcurs.

După finalizarea acestei etape, sunt importante monitorizarea și optimizarea post-migrare a infrastructurii de cloud. Acest lucru poate include monitorizarea performanței, gestionarea costurilor, îmbunătățirea securității și adaptarea infrastructurii, pentru a se putea adapta la nevoile de business ale companiei beneficiare.

Alegerea serviciilor de cloud potrivite

Alegerea serviciilor de cloud potrivite pentru afacerea ta implică identificarea unor necesități specifice. Înțelegerea acestora te ajută să identifici mai ușor tipul de furnizor sau serviciu. Conceptul de cloud computing include trei componente esențiale:

  • Infrastructura ca Serviciu (IaaS) – furnizarea de resurse de calcul, cum ar fi servere, stocare și rețele, prin intermediul internetului;
  • Platforma ca Serviciu (PaaS) – mediile de dezvoltare utilizate pentru construirea și gestionarea aplicațiilor software;
  • Software-ul ca Serviciu (SaaS) – instrumentele online disponibile pentru utilizatori prin intermediul internetului.

De asemenea, există trei tipuri principale de cloud computing:

  • public – disponibil oricărui utilizator de internet și gestionat de un furnizor de servicii cloud;
  • privat – destinat exclusiv unei organizații, fiind gestionat intern sau de o terță parte;
  • hibrid – combină elemente din ambele tipuri, oferind flexibilitate și control.

Un alt aspect important este costul. Majoritatea companiilor utilizează în prezent cel puțin o platformă cloud, iar costul este unul dintre factorii principali în alegerea unui furnizor. Bugetul variabil pentru utilizarea unui astfel de serviciu poate varia în funcție de:

  • costurile inițiale;
  • costurile de mentenanță;
  • costuri pentru upgrade-uri sau extinderi etc.

Securitatea este, de asemenea, o prioritate majoră pentru orice afacere. Furnizorul de servicii cloud ales trebuie să ofere măsuri de securitate puternice, cum ar fi criptarea datelor, controlul accesului și protecția împotriva atacurilor cibernetice. Nu în ultimul rând,
suportul oferit clienților contează la fel de mult.

În cazul în care apar probleme sau întrebări legate de serviciile cloud, este vital ca furnizorul să ofere suport tehnic de calitate. Acesta ar trebui să fie disponibil 24/7, să asigure timpi de răspuns optimi și să poată oferi asistență în timp real, în cazul problemelor apărute.

Verificarea compatibilității este, de asemenea, importantă. Serviciile cloud ar trebui să fie compatibile cu tehnologiile cu care un business operează deja și să se poată integra ușor cu alte sisteme sau aplicații utilizate de membrii echipei.

Cu ajutorul soluțiilor de migrare a datelor în cloud, obții scalabilitate, costuri optimizate, accesibilitate și siguranță pentru datele companiei tale. Alegerea furnizorului de servicii cloud potrivit este deosebit de importantă, pentru că trebuie raportată la factori precum nivelul de securitate propus, costurile de implementare și mentenanță sau suportul oferit clienților. 

Procesul de migrare necesită o planificare atentă, pentru a minimiza riscul de producere a unor probleme în timpul procesului. După finalizarea migrării datelor companiei în cloud, monitorizarea și optimizarea infrastructurii utilizate pentru găzduire sunt la fel de importante pentru succesul unei astfel de tranziții. 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Routier European Transport a lansat primul tren din Terminalul Episcopia Bihor

Articolul următor

Symmetrica: 10 fabrici și investiții de 135 milioane € în trei decenii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Premiile AICPS, înmânate la Iași

Cea de-a 32-a Conferință Națională AICPS, organizată la Iași, a fost un eveniment dinamic și efervescent, care a…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share