Despre medicina integrativ-holistică (complementară), despre Acupunctura energetică și cea tradițională chineză, precum și despre alte terapii neconvenționale; despre soluțiile care ar putea atrage investiții în turismul bihorean, a vorbit într-un interviu pentru Transilvania Business, doctorul Mircea Dogariu.
Cum a evoluat activitatea dumneavoastră, domnule Dr. Mircea Dogariu, după plecarea de la Târgu Mureș, în urmă cu șase ani, și debutul pe piața serviciilor medicale din Oradea?
Dr. Mircea Dogariu: Vă mulțumesc pentru amabilitatea de a găzdui, din nou, în publicațiile dumneavoastră aspecte profesional medicale, de tipul medicinii complementare, deși termenul corect ar fi cel de medicină integrativ-holistică. În intervalul scurs de la ultima noastră discuție am reușit să ofer, tot mai numeroșilor pacienți, care au nevoie de acest tip de abordare integrativă – holistică, consultații medicale în două locații noi în Oradea (pe lângă cele trei la care activez în continuare sub formă de colaborare). Începând cu luna iunie voi oferi consultații și în noua locația din Băile 1 Mai, respectiv în noul SPA de la Pensiunea Allegria; sunt în diverse faze de finalizare încă două locații în Oradea și se vor activa în toamna acestui an cele Târgu Mureș și București.
Locatiile noi din Oradea, vor fi dedicate mult mai mult decât cele actuale, abordării holistice a celor care solicită și beneficiază deja de serviciile de beauty-medical în actualele facilități. Mă refer aici la o abordare preventivă, un concept integrat în medicina regenerativă-medicina viitorului. În acest demers inovativ, al prevenției, serviciile de dermatocosmetică de cel mai înalt nivel vor fi îmbunătățite cu tehnici, aparate și tehnologii de ultima generație (pe care le-am asimilat în cursul trainingurilor pe care, împreună cu mica, dar inimoasa noastră echipă, le-am urmat la manifestările specifice de la nivel internațional).
Colaborarea pe care am început-o cu producătorul apei termale BEYUS, evoluează extrem de accelerat, rezultatele din procedurile dermatocosmetice pe care le realizăm aici la “Charme Medical”, reflectă extrem de fidel datele extraordinare pe care studiile efectuate în cadrul laboratoarelor de la UBB Cluj le descriu din punct de vedere științific. În anii care vin BEYUS se va consolida, cred eu, ca referință specifică în ceea ce privește calitățile unei ape dermatocosmetice, poziționându-se acolo unde îi este locul – pe podiumul celor mai bune produse de acest gen, la nivel mondial.
Ce soluții abordați în activitatea dumneavoastră medicală?
Dr. Mircea Dogariu: În practica mea folosesc patru abordări/direcții de bază: Acupunctura tradițională și energetică, Fitoterapia cu fitocannabinoizi (ulei de cânepă ozonizat, îmbogățit cu CBD), Lumina polarizată și LASER de joasă frecvență – în terapia de fotobiostimulare și Ozonoterapia. Despre ozonoterapie vreau să subliniez că tocmai am absolvit cu succes cursurile de atestare a calității de ozonoterapeut, acest curs de ozonoterapie, certificat de Ministerul Sănătății cu nivel de ATESTAT terapeutic, este la nivel european singurul atât de înalt cotat/ certificat.
Recent ați participat la cel de-al VII-lea Congres al AMCA (Asociația de medicină chineză si acupunctură) din Arad, certificată de „Școala de acupunctură din Roma” , manifestare organizata sub egida și cu sprijinul Facultății de Medicina din cadrul Universității de Vest “Vasile Goldis” din Arad. Ce ne puteți spune despre această manifestare?
Dr. Mircea Dogariu: Congresul, pe care AMCA (asociație al cărui membru fondator și director medical sunt) îl organizează anual, are participare internațională și aduce extrem de multe informații medicale din practica colegilor mei medici, care abordează patologii medicale complexe (cu care se prezintă pacienții), o cazuistică integrativ-holistică extrem de diversă, totul în demersul nostru medical care vine să sprijine vindecarea pacienților noștri. Ceea ce urmăresc eu și colegii mei este de fapt să folosim resursele proprii fiecărui pacient, în demersul de vindecare al acestora, sprijinindu-ne pe experiența practică a predecesorilor noștri (medici și terapeuți).
De asemenea, ați participat la Conferința despre atragerea investițiilor în turismul bihorean, organizată de Camera de Comerț Româno-Britanică la Oradea, unde ați avut o intervenție interesantă. Ce soluții ar trebui aplicate, din punctul de vedere al unul medic integrativ – holistic pentru a rezolva această problemă?
Dr. Mircea Dogariu: Așa cum spuneați în articolul despre relația Oradea-Băile Felix, este importantă cooperarea tuturor factorilor de interes, local și regional în dezvoltarea unui mediu sănătos atât economic, cât mai ales social. Pentru că, dacă populația nu este sănătoasă, nici dinamica economică nu poate fi una ascendentă și pozitivă. La fel cum lipsa infrastructurii de tip economic determină prăbușirea statutului social al oricărei zone sau teritoriu la care ne raportăm. Provocarea pe care am adresat-o participanților la conferință a fost de a ne mobiliza solidar și a participa voluntar la dezvoltarea unui concept integrat de turism pentru regiunea Bihorului, a Crișurilor dacă vreți, să extindem. Să continuăm demersul (rămas, din păcate, fără un rezultat concret) pe care l-am făcut în urmă cu doi ani, când am „aruncat mănușa” autorităților locale, cu privire la dezvoltarea unui “pol de cercetare” al cânepii, potențialul uriaș din punct de vedere economic și inclusiv cel din domeniul sănătății fiind deja în atenția multor țări dezvoltate economic, autoritățile de acolo intuind potențialul pe care îl are această plantă minune – cânepa. Recunosc, sunt un optimist/realist din fire și îmi place să „construiesc” cu dârzenie, relații interumane. Consider că bazele unei societăți funcționale și performante sunt centrate pe colaborare și ajutor reciproc. În acest context, continui să cred cu încăpățânare că este vitală colaborarea dintre mediul universitar local, autoritățile publice și mediul de afaceri pentru utilizarea potențialului unic al regiunii Bihor (în contextul expertizei istorice, în ceea ce înseamnă turismul balnear) sub spectrul tot mai clar al dorinței fiecăruia dintre noi de a avea acces la o viata mai bună și un mediu de dezvoltare personala cât mai propice.
Ce planuri de viitor aveți?
Dr. Mircea Dogariu: Ca și planuri de viitor, concret, pot spune că doresc să finalizez studiile începute în terapia prin fotobiomodulare și stimulare a organismului prin intermediul luminii polarizate și a dispozitivelor de tip LASER și să folosesc și mai intens ceea ce din punct de vedere medical oxigen-ozonoterapia poate să facă pentru pacienții care vin la mine.
Aștept să ne revedem cat de curând, în locația nouă, unde urmăresc să realizez un nou etalon în Oradea, în ceea ce medicina regenerativă-medicina viitorului promite și poate să facă. Prin această abordare inovativă și integrativă, pentru fiecare dintre noi, urmăresc să obțin maximul posibil din punct de vedere al calității vieții, punând accentul pe prevenția degenerescențelor fiziologice (induse de înaintarea în vârstă) și calitatea serviciilor socio-medicale. Adică toate componentele unei vieți de calitate: alimentație – din surse controlate și biologic standardizate, aport de suplimente nutritive (în limite tolerabile și minim invazive pentru microbiota personală), prevenție imunitară și pentru o viață lungă, cu sănătate și fericire.
Aceasta este soluția corectă și necesară pentru îmbunătățirea caracteristicilor socio-cultural economice ale regiunii extraordinare în care avem norocul să locuim ăi pe care îmi doresc să o promovez cât mai atractiv sub sloganul “Al 4-lea CRIȘ, cel ALBASTRU !”. Cu permisiunea și promisiunea dumneavoastră, vă provoc să dezvoltăm aceasta idee de parteneriat pentru bunăstare într-un viitor interviu.
Informații despre activitatea Dr. Mircea Dogariu : https://acupunctura-oradea.ro/tratament-acupunctura-oradea/ ;https://epilare-oradea.ro/ ;https://www.youtube.com/channel/UCues3bND7jBAx79afr9_qlA
Felicitari pentru munca pe care o faceți în folosul semenilor ! Dacă vrei ,dacă faci ,Dumnezeu ajuta maxim !
Felicitări și succes in abordarea acestor domenii înalt novatoare.
Aștept noi informații despre efectele pentru fiecare domeniu in parte,pe termen scurt/ lung.