Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rocada Artelor, un festival în plină efervescență

Timp de 19 zile, Festivalul Rocada Artelor adună în jurul temei Cultura sub presiune manifestări de mare rafinament acoperind toate domeniile artistice. Festivalul se desfășoară la Cluj-Napoca și se află la cea de-a III-a ediție. Inițiatorul și directorul festivalului este scriitorul și editorul Remus Octavian Câmpean, susținător fervent al multiculturalismului, aduce la un loc o manifestare al cărei motor este poezia și care aduce publicul consumator de produs cultural rafinat în sălile Muzeului de Artă și Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, ambele din Cluj-Napoca.

 

Clujul, așa cum îl iubesc cei ce locuiesc acolo sau au avut ocazia să studieze și să lucreze în municipiul- centru cultural, economic și medical al Transilvaniei, își are farmecul tocmai în diversitatea ofertei culturale. Dacă festivalurile de muzică sau de film se ocupă de o singură expresie artistică, Rocada Artelor vine cu generozitate să aducă în fața publicului teatru, balet, caricatură, sculptură, pictură, dansuri armenești, operă, poezie, grafică, ceramică, realitate augmentată și artă generativă.

Niciun festival fără o conferință

Ziua de 13 iunie este rezervată unei conferințe publice, CULTURA SUB PRESIUNE, O PERSPECTIVĂ MULTICULTURALĂ, care va fi susținută de invitatul special al acestei ediții de Rocada Artelor,  scriitorul Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România, președinte interimar al Uniunii Scriitorilor din România. Interlocutorul său va fi Lukacs Jozsef, istoric, amfitrion, Lucian Nastasă-Kovacs, director al Muzeului de Artă, Cluj-Napoca, moderator, dr. Dan Breaz.

Teatru și operă la Rocada Artelor

Spectatorul condamnat la moarte,  de Matei Vișniec, în regia lui Ruslan Bârlea, a avut una din sălile Muzeului de Artă drept scenă, pe care au performat în 1 iunie,  Călina Hoble, Dinu Bogdan Vladesan, Mădălina State, Dacina Neciu, Vittorio Pantaleo, Alina Forna, Costin Lemnaru, Ionuț Stoica, Irina Solomon, Alex Bota.

Opera în premieră

Seara de 2 iunie a consemnat premiera spectacolului de operă DIDO and AENEAS de H. Purcell, în regia Inei Hudea.
„Un pariu câștigat cu publicul: operă preclasică, barocă, viziune regizorală și scenografică modernă, costume de efect” spun reprezentanții organizatorilor despre complexul de superlative apreciate de public. Spectacolul a avut la în studioul de concerte al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”.
Regia, Ina Hudea. Regizor secund, Iulian Dumitraș. Dirijorul Cristian Sandu și soliștii și ansamblul clasei de operă ai ANMGD Cluj au smuls ropote de aplauze. Le-au datorat celor responsabili de pregătirea lor muzicală, Boglárka Eszter Oláh, Adrian Fărcaș. Spectacolul a beneficiat de proiecții realizate de asistenții Andreea Holotă, Cezara Ana Costescu. Conceptul, scenografia și costumele îi aparțin Lilianei Moraru, speijinită la costume de Dana Cușlea. A semnat coregrafia  Alexandra Fîlfan, Bianca Busuioc, Andreea Aron.

Poezie si muzică în format contemporan

Valențele sinestezice ale poeziei și muzicii vor putea fi savurate în cadrul unui spectacol – concert de music-poetry cu trupa TNA – The New Architects. Își vor demonstra talentul Andrada Danovici-Bolboacă (voce), Mihai Matei (chitară), Adrian Ilie (chitară bas), Ciprian Șimon (percuție), Florian Timariu (pian) și
Luiza Mihăilă (poetry performance) într-un concept dramatic ce îi aparține inițiatorului acestui festival, Remus Octavian Câmpean.

Cultura, o „pierdere” asumată

Un matematician cu doctorat în statistică, Remus Octavian Câmpean este mastarand la Regie Teatru Muzical al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, un editor ingenios, care a înregistrat recent premiera în editare de carte cu volumul Nervurile lutului, de Doru Arăzan Jr., o fuziune de poezie, ceramică, realitate augmentată și artă generativă.

Remus Octavian Câmpean, Virgil Mihaiu și Ina Hudea

„Profit de ocazia rarā – însoțindu-mi mesajul de sincere mulțumiri adresate „Transilvania Business” -, ca unui festival ce se declară a fi al artelor și culturii, să i se acorde atenție într-o publicație adresată mediului de afaceri, și spun: priviți cu atenție! Unde e investiția viitorului? În senzație sau în esențe? E nevoie ca mediul de afaceri să adopte cu adevărat „mecenatul”. Aceasta înseamnă o „pierdere” asumată, cu un câștig la termen. Poate îndepărtat, dar sigur” a transmis Remus Octavian Câmpean în exclusivitate pentru Transilvania Business.

„Festivalul e la a treia ediție si și-a însușit deja un specific: acela de a aduce la lumină particularul și spectacularul profesionist, care se găsește foarte aproape de noi, dar în goana noastră după senzațional uităm să-i dăm credit și atenție. Clasa de operă adusă pe scenă de Ina Hudea într-un specacol baroc, clasa de actorie a lui Ruslan Bârlea mobilizată în teatrul lui Vișniec, caricaturiști remarcați de Costel Pătrășcan, tinere balerine acordate în dans de Gabriela Sima, artistă a Operei Române, și lista poate continua. Ce înseamnă foate acestea? Un continuum dinspre profesioniști spre viitorii procesioniști ai artelor, întru „trezirea” publicului. Pentru că ROCADE nu oferă spectacol, ci conștientizare” a completat Remus Octavian Câmpean.

Tradiții, arte și carte

În programul festivalului vor avea loc și alte manifestări de largă respirație artistică.

8 iunie, ora 17: DANGALE – o simbolistică inedită a Scaunelor Transilvane
cu autorul și artistul plastic Lucian Muntean
Invitat: Florin Gherasim
Expoziție de reprezentare grafică, pictură și carte handmade.

12 iunie, ora 18: Lansare Istoria limbii române de Dan Ungureanu, editura Cartier.
Invitați: autorul conf. dr. Dan Ungureanu și conf. dr. Eduard Nemeth.
Ce spun dialectele italiene despre limba română?

3 iunie, ora 13: Conferință publică CULTURA SUB PRESIUNE, O PERSPECTIVĂ MULTICULTURALĂ.
Invitat special: scriitorul Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România
Interlocutor: Lukacs Jozsef, istoric, amfitrion: Lucian Nastasă-Kovacs, director al Muzeului de Artă, Cluj-Napoca, moderator, dr. Dan Breaz.

14 iunie, ora 18: Lansare. NERVURILE LUTULUI de Doru Arăzan Jr., editura ROCADE – poezie, ceramică, realitate augmentată și artă generativă
Invitat special: criticul de artă Gabriel Kelemen, conf. dr., vicepreședinte UAPT. Evenimentul va beneficia de participarea poetului și ceramistului Doru Arăzan Jr., a artistei ceramiste Anca Banu-Arăzan și a lingvistul dr. Dan Ungureanu. Moderator: Remus Octavian Câmpean.

Creatori  și spectatori din toate generațiile se reunesc într-un festival organizat de Asociația Culturală ROCADE, entitate care își desfășoară activitatea sub semnul versului din Nichita Stănescu „nimic mai actual decât viitorul”.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

S-a inaugurat conexiunea aeriană dintre Aeroportul Varșovia și Aeroportul Oradea

Articolul următor

“Make IT in Oradea” caută antreprenori ambițioși pentru a le finanța ideile

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Teleki
Citeste mai mult

Castelul Teleki, restaurat pe banii Europei

Acest proiect va reprezenta un pas important în conservarea patrimoniului cultural și în valorificarea potențialului turistic al județului…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share