Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Seriale în premieră și MiniTIFF la Cluj

Spectatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), din perioada 14-24 iunie, de la Cluj-Napoca, vor avea ocazia să vadă în sala de cinema primele episoade sau sezoane complete ale unor seriale noi, prezentate în premieră națională, în secțiunea "Va urma".

Publicul va putea viziona primul episod din noul sezon “Casa Dragonului” și alte seriale în premieră, în secțiunea “Va urma”.

Spectatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), din perioada 14-24 iunie, de la Cluj-Napoca, vor avea ocazia să vadă în sala de cinema primele episoade sau sezoane complete ale unor seriale noi, prezentate în premieră națională, în secțiunea “Va urma”.

Din acestea fac parte primul episod din al doilea sezon „Casa Dragonului”, serialul fenomen „Game of Thrones”, și o miniserie documentară despre cine a fost cu adevărat Nicolae Ceaușescu.

“Casa Dragonului” (regia Alan Taylor, SUA, 2024) este o producție HBO Original care va fi disponibilă pe platforma de streaming Max. Deși succesul fulminant cu „Game of Thrones” părea imposibil de egalat, primul episod din “Casa Dragonului” a fost vizionat în ziua premierei de 10 milioane de oameni.

Cei care nu l-au văzut încă mai au timp să se pună la curent cu universul lui George R. R. Martin până la TIFF, unde primul episod al celui de-al doilea sezon se va vedea în premieră absolută în cinema.

În trei episoade, serialul documentar “Tovarășu’: facerea, gloria și desfacerea unui dictator” (r. Trevor Poots, România, 2024) trasează destinul lui Nicolae Ceaușescu, din copilărie și până în momentul în care a ajuns cel mai puternic om din România comunistă.

În afară de imagini de arhivă și reconstituiri istorice, acesta cuprinde și numeroase interviuri cu cei care l-au cunoscut îndeaproape, pentru a realiza un portret cât mai onest. O producție Chainsaw Film Productions și Pro TV.

Filmat într-un alb-negru angoasant, „1286” (r. Alisher Utev, Kazakhstan, 2023) spune povestea unui chirurg care ajunge să fie răpit și deportat într-un lagăr de muncă, unde se zbate pentru supraviețuire, dar și pentru a-și păstra umanitatea.

Acțiunea din „Calea Lactee” (r. Vasilis Kekatos, Grecia, 2023) are loc într-un orășel de munte unde locuitorii pendulează între frustrare și dorința de a evada. Protagonistă este Maria, o liceană cu aspirații de dansatoare ale cărei planuri sunt date peste cap după ce rămâne însărcinată.

Renars, un tânăr rebel care încearcă să se sustragă regulilor stricte din Letonia comunistă de la sfârșitul anilor ‘70, se angajează costumier în echipa unui teatru și se îndrăgostește de o regizoare finlandeză. Aventura începe cu adevărat după ce intră în vizorul autorităților, care îl internează într-un ospiciu. Acolo va pune bazele unei fabrici ilegale de jeanși. Nu întâmplător, serialul se numește Jeanși sovietici (Soviet Jeans, r. Stanislas Tokalovs, Teodora Markova, Letonia, 2024).

Javier Ambrossi și Javier Calo sunt doi dintre cei mai cunoscuți actori spanioli, iar împreună sunt autorii unor seriale de succes. Cel mai recent dintre ele, „Mesia” (Spania, 2023), este povestea a doi frați care încearcă să treacă peste traumele lăsate de educația primită de la mama lor, o fanatică religioasă.

„Totul și Eva” (r. Johanna Runevad, Suedia, 2024) e o comedie romantică spumoasă despre o femeie de 40 de ani care nu a crescut niciodată în dragoste, dar își dorește un copil. După ce alege un donator de spermă, îi e teamă ca acesta să nu fie vreun psihopat, dar descoperă că lucrurile stau, de fapt, pe dos. Totul și Eva se vede la TIFF.23 cu sprijinul Ambasadei Suediei în România. Biletele au fost puse în vânzare online.

Noua față a EducaTIFF

După 15 ani, sute de filme, ateliere, programe și mii de spectatori, EducaTIFF, secțiunea specială a TIFF dedicată educației cinematografice, devine MiniTIFF, un festival de film care va avea loc, în octombrie, la Cluj-Napoca.

Într-o perioadă în care abilitățile de media literacy sunt mai importante ca oricând, MiniTIFF își propune să continue misiunea începută de EducaTIFF, să cultive pasiunea publicului tânăr și foarte tânăr pentru arta cinematografică și să-l ajute să înțeleagă mai bine și să discearnă cultura vizuală.

„În ultimii 15 ani, EducaTIFF a adus în fața elevilor sute de filme, urmate de discuții cu regizori, profesori și specialiști, zeci de ateliere de educație cinematografică și media, a inițiat Ora de Cinema – un proiect de educație prin film în școli care de anul acesta va fi introdus în programa a două licee în Cluj-Napoca și Focșani  – și a pus umărul la dezvoltarea publicului de film din România. Transformarea acestui program amplu într-un festival de sine stătător a venit astfel ca un pas firesc.

Ne vom folosi de experiența lucrului cu tineri, copii și profesori pentru a dezvolta MiniTIFF, un festival de trei zile dedicat în totalitate tinerilor și educației, care va avea loc în octombrie la Cluj. Ne facem încălzirea la TIFF.23 cu o selecție specială de filme”, a spus Maria Dobre, coordonator al MiniTIFF. TIFF este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Programul MiniTIFF:

  • “Blondi” (r. Dolores Fonzi, Argentina, 2024) arată relația perfectă dintre o mamă și un fiu: cei doi au aceleași pasiuni, merg împreună peste tot, ba chiar împart și aceiași prieteni.
  • „Vulpea și iepurele salvează pădurea” (r. Masha Halberstad, Olanda, 2024) este o animație magică selectată în secțiunea Generations de la Berlinale, în care o vulpe și un iepure pleacă într-o aventură pentru a-și găsi prietenul dispărut.
  • În „Calea spre excelență” (r. Frederic Mermoud, Franța, 2024), o elevă strălucită lasă în urmă casa părintească pentru a merge la o școală pentru cei supradotați.
  • „Horia” (r. Ana-Maria Comănescu, România, 2024) este unul dintre cele mai importante debuturi românești de anul acesta, despre un adolescent care începe o călătorie spre cealaltă parte a țării cu vechea Mobră a tatălui său pentru a o întâlni pe fata de care este îndrăgostit.
  • Tot un lungmetraj de debut este și „Singură cu tata” (r. Charlotte Regan, Marea Britanie, 2023), care a câștigat Marele Premiu al Juriului la Sundance. Aici, o fată de 12 ani care locuiește singură în Londra își dă seama că viața nu e chiar așa roz fără niciun adult prin preajmă.
  • Un antrenor de box și fiul său cu care nu știe să se comunice sunt protagoniștii din „Totul despre familia Lefkovics” (r. Adam Breier, Ungaria, 2024), un film emoționant și plin de umor, pentru toată familia.
  • „Arnold cel precaut și piatra fericirii” (r. Arto Halonen, Finlanda, 2023) e un fantasy finlandez despre un puști cu o imaginație bogată care va nimeri în aventura vieții lui.
  • Nu în ultimul rând, „Excursie” (r. Una Gunjak, Bosnia și Herzegovina, 2023), spune povestea unei adolescente a cărei viață e dată peste cap după ce minte că a făcut dragoste cu prietenul ei la un joc de „adevăr sau provocare”.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
metroul

Magistrală de metrou, “sfințită” de cinci premieri. “Ne vedem peste 8 ani!”

Articolul următor

CESAROM lansează noua gamă cu tehnologie ABS și peste 25 de colecții noi de plăci ceramice

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share