Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Singurul concurs internațional de vinuri din România, VINARIUM International Wine Contest, a stabilit câștigătorii din 2024

VINARIUM International Wine Contest Ediția a XXI-a, desfășurată în 23-26 mai 2024 sub egida Ploiești – Capitala Tineretului din România a anunțat câștigătorii celor trei secțiuni. Mari medalii de aur, medalii de aur și de argint au fost acordate de un juriu 8 organizat pe comisii a câte 5 judecători / comisie. Concursul este organizat în conformitate cu Normele concursurilor internaționale de vinuri elaborate de OIV, iar aprecierea probelor a fost făcută de un juriu internațional ai cărui membri sunt recunoscuți prin experiența și profesionalismul lor. Concursul s-a desfășurat în perioada 23-26 mai 2024.

Cu probe de mare valoare, Competiția VINARIUM International Wine Contest, prezidată de Cătălin Păduraru, a fost nevoită să nu acorde medalii unor vinuri excelente, sub constrângerea regulamentului. Astfel, deşi punctajul minim pentru Medalia de Argint, conform Regulamentului OIV, este de 85 de puncte, datorită restricţiei conform căreia doar 30% din probele intrate în concurs pot obţine o distincţie, ultima medie pentru Medalia de Argint a obținut 88,33 puncte.

Medaliile VINARIUM International Wine Contest 2024

Juriul a acordat  25 Mari Medalii de Aur (punctaj 93-100) – 5,5% din total medalii, 357 Medalii de Aur (punctaj 89-92,9) – 78,5% din total medalii și  73 Medalii de Argint (85-88,9) – 16% din total medalii.

În competiție au fost înscrise 1502 probe din 26 de ţări: Africa de Sud, Argentina, Australia, Austria, Bulgaria, Canada, Chile, Cehia, Cipru, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Luxemburg, Noua Zeelandă, Macedonia, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, România, Serbia, Spania, Turcia, Ucraina, Ungaria.

Un număr de 239 operatori (producători, importatori, negocianţi, reprezentanţi ai producătorilor) și-au înscris probe de vinuri din toate sortimentele. Și-au disputat medaluiile și recunoașterea internațională 1381  vinuri linistite , 110 vinuri efervescente şi  11 distilate pe baza de struguri şi vin. Din totalul probelor înscrise, 39,3% au fost din afara României.

Componența juriului

Numărul total al judecătorilor a fost de 46, provenind din 18 ţări: Bulgaria, Canada, Cipru, Elveţia, Franța, Finlanda, Georgia, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Republica Moldova, Portugalia, România, Spania, Turcia.

Concursul a beneficiat și de aportul unor observatorii oficiali, prezenţi la Ploiești. Aceștia au fost Neslihan IVIT, Turkey, Observator OIV și VINOFED, Coordonatoarea Comisiei de Oenologie și Metode de Analiză din cadrul Organizației Internaționale a Viei și Vinului, precum și Janna RIJPMA-MEPPELINK, Țările de Jos, Observator FIJEV, membru al Consiliului de administrație al FIJEV.

Vizitele Vinarium

În cadrul ediției din acest an a VINARIUM International Wine Contest întreaga echipa de jurați a avut ocazia de a vizita câteva crame și locuri aparte din podgoria Dealu Mare.
„Mulțumim pe aceasta cale Casa Timiș pentru o experiență extraordinară. Am avut ocazia sa cunoaștem pe îndelete conacul și întregul domeniu Casa Timiș, sa admiram frumusețea locului, sa savurăm preparatele savuroase pregătite de Nico Lontras și echipa sa, alături de vinurile Casa Timiș” transmit organizatorii competiției.

Marile medalii de aur pentru România

Au obținut cele mai importante distincții cinci probe de vinuri. Este vorba despre câteva crame care s-au remarcat în mod deosebit.

Cuvee Grandiflora este un Cabernet Sauvignon, Merlot, Negru de Dragasani din 2019 de la AVINCIS VINURI;

Constantin – Premium Red Blend este un cupaj de Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon din 2017 de la MERA COM INTERNATIONAL / GIRBOIU WINERY;

Baba Novac este un cupaj Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlo din 2020 de la SANABLUE / CRAMA BANUL CRAIOVEI;

Taine este un cupaj de Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon din 2021 de la Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon de la VINURI PANCENE /MOSIA PANCIU;

MON ROSE BY PANDORA este o Fetească Neagră din 2023 de la VITISIM COTESTI / CRAMA PANDORA.

VINARIUM International Wine Contest 2024 este organizat  de către ASER Consulting & Management, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul OIV (Organizației Internaționale a Viei și Vinului) și VINOFED (Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vinuri). Începând cu 2020, FIJEV (Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Vin) a devenit Partener.

Moldova și-a adjudecat 13 mari medalii de aur, Italia două, Cipru două, Macedonia de Nord două și Bulgaria o singură medalie.

Divin Kvint XO Aged 8 Years este singurul distilat de vin cu mare medalie de aur, obținut de moldovenii de la CJSC TIRASPOL WINERY DISTILLERY KVINT.

 



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Antreprenorii Alex și Ana Maria Pop, care au înființat ferma Poama Boierească, din comuna clujeană Recea-Cristur, au relatat tragedia suferită după intemperiile de la începutul lunii.

Ferma Poama Boierească, devastată de grindină

Articolul următor

Techsylvania, la Cluj. O nouă ediție plină de inovație și oportunități pentru oamenii de business

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Citeste mai mult

Aeronave militare la Aeroportul Oradea

Aeroportul Oradea va găzdui luni, 21 aprilie 2025, un eveniment special dedicat publicului, organizat cu ocazia împlinirii a…
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share